Παρασκευή
24
Μάιος
TOP

Τσακίζει η ακρίβεια τα νοικοκυριά – Άγχος για 1 στους 2 η αγορά τροφίμων

Μεγάλο είναι το άγχος των πολιτών για τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ και τις αυξήσεις των τιμών λόγω της ακρίβειας που αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα, όπως καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις μετά τις εκλογές, με τελευταίες αυτές των εταιρειών «Metron Analysis» και «Pulse».

Την ίδια στιγμή προβληματισμένη εμφανίζεται η κυβέρνηση με τα δημοσιονομικά στενά περιθώρια να μην της επιτρέπουν να παρέμβει αποτελεσματικά. Μέσω των σημερινών ανακοινώσεων του οικονομικού επιτελείου, επιχειρεί να βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια -μέσω περιορισμού των φοροφυγάδων-, ώστε να επιχειρήσει καταλλήλως.

Σημειώνεται ότι πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι τα χρήματα από τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής θα επιστρέφουν στην κοινωνία, γεγονός που σημαίνει ότι οι θετικές παρεμβάσεις για τους πολλούς θα έρχονται από τα λεφτά των φοροφυγάδων. Ως λογικό επόμενο της βασικής ανησυχίας των πολιτών, αναμένονται στοχευμένες παρεμβάσεις στο πεδίο της ακρίβειας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της «Metron Analysis» που διενεργήθηκε για λογαριασμό του «Mega», η ακρίβεια για τους πολίτες είναι το σημαντικότερο πρόβλημα καθώς την αναφέρει το 36%, με την οικονομία να ακολουθεί με 23%.

Η ακρίβεια το σημαντικότερο πρόβλημα

Αυτό αποτυπώνεται και στον δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης, που μετρά τον μέσο όρο του ισοζυγίου της αξιολόγησης της οικονομικής κατάστασης της χώρας (θετικές γνώμες – αρνητικές γνώμες) και το ισοζύγιο της πρόβλεψης για την οικονομία (θα καλυτερέψει – θα χειροτερέψει). Το -45% δείχνει ακριβώς ότι κυριαρχεί η απαισιοδοξία.

Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης

Όσον αφορά τα ευρήματα της «Pulse» για τον «ΣΚΑΪ», η ακρίβεια εκτιμάται από τους πολίτες ως το πρόβλημα που τους ταλαιπωρεί. Σε σχετική ερώτηση, το 86% των ερωτώμενων η ακρίβεια και οι αυξήσεις των τιμών τους απασχολούν πολύ (63%) και αρκετά (23%). Το 9% απαντά «μέτρια», ενώ, μόλις 2% απαντά ότι η ακρίβεια τον απασχολεί λίγο.

Το 46% προβληματίζεται από τις τιμές στα τρόφιμα

Προβληματισμένοι οι πολίτες για ακρίβεια και αυξήσεις τιμών

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της «Pulse», περισσότερο προβληματισμένοι από την ακρίβεια είναι οι πολίτες 30 έως 60 ετών και ακολουθούν οι πολίτες μεταξύ 45 και 59 ετών. Λιγότερο ανήσυχοι παρουσιάζονται οι ηλικιακές ομάδες 17-29 ετών και 60 και άνω.

Ο προβληματισμός ανά ηλικιακές ομάδες

Απαντώντας σε ποια από τις κατηγορίες εξόδων της οικογένειας προβληματίζονται οι πολίτες σήμερα περισσότερο, το 46% απαντά τα τρόφιμα, το 23% το ηλεκτρικό ρεύμα, το 17% για το φυσικό αέριο ή το πετρέλαιο για θέρμανση, το 9% για τα καύσιμα.

πηγή: www.in.gr