Σάββατο
2
Ιούλιος
TOP

Βγαίνουν τα… αριθμητήρια για τις διακοπές – Η δύσκολη οικονομική “εξίσωση” του καλοκαιριού

Αντιμέτωποι με πολύ υψηλά κόστη σε σχέση με τις δαπάνες διακοπών είναι οι Έλληνες που σταδιακά, (τουλάχιστον αυτοί που μπορούν με βάση τα οικονομικά τους δεδομένα να το σκεφτούν), βάζουν τα δεδομένα κάτω και αναζητούν προορισμούς και βέλτιστες λύσεις.

Το ράλι στις τιμές των καυσίμων, που συμπαρασύρει όλα τα κόστη μεταφορών, αλλά και η ανάλογη εικόνα που υπάρχει σε ενέργεια και πρώτες ύλες έχει πιέσει προς τα πάνω όλον τον “λογαριασμό” που πρέπει να συνυπολογίσει κανείς σε σχέση με τις ετήσιες διακοπές του.

Μεταφορά, εστίαση και διαμονή συνιστούν τους τρεις βασικούς πυλώνες διακοπών και βέβαια φέτος για καθένα από αυτούς, η δαπάνη θα πρέπει φέτος να είναι προϋπολογισμένη για παραπάνω σε σχέση με πέρυσι. Κι αυτό παρά την προσπάθεια των επαγγελματιών όλων των κλάδων, κατά το δυνατόν, να “κρατήσουν” τιμές ώστε να διατηρηθεί η ζήτηση.

Δίμηνο αυξήσεων

Ωστόσο παρά τις όποιες προθέσεις η κατάσταση το επόμενο διάστημα αναμένεται δύσκολη καθώς η ακρίβεια αναμένεται να “χτυπήσει” κόκκινο. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ανοδική πορεία του γενικού Δείκτη τιμών Καταναλωτή εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και τον Ιούνιο, ενδεχομένως και τον Ιούλιο. Και βέβαια όλο αυτή η τάση αναμένεται να πιέσει το “πακέτο” διακοπών, που ήδη είναι αυξημένο. Στα καύσιμα αυτήν την ώρα οι τιμές κινούνται π.χ. στην Αττική γύρω από το επίπεδο των 2,20 ευρώ το λίτρο στην αμόλυβδη, ενώ βέβαια σε καλοκαιρινούς προορισμούς, ειδικά νησιωτικούς, οι τιμές είναι κατά τουλάχιστον 10 λεπτά πιο ψηλά.

Ανάλογα και στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια οι ήδη συντελεσμένες αυξήσεις είναι από 15-22%, ανάλογα με τον προορισμό, ενώ αναμένεται να έρθουν και άλλες, με βάση σχετικές πληροφορίες. Στα, δε, αεροπορικά εισιτήρια, μόνο όσοι έχουν μεριμνήσει για έγκαιρες κρατήσεις, κάτι που βέβαια που ισχύει και για τα ακτοπλοϊκά, μπορούν να ελπίζουν σε σχετικά λογικά κόστη,

Στη, δε, διαμονή, η κατάσταση σε σχέση με πέρυσι είναι κάπως ανεβασμένη, ωστόσο εδώ το βασικό κριτήριο για τα κοστολόγια των Ελλήνων ταξιδιωτών, είναι η ζήτηση. Ήδη, για πολλές περιοχές υπάρχει μεγάλη ζήτηση από το εξωτερικό κι έτσι η διαθεσιμότητα είναι περιορισμένη για τον πυρήνα της σεζόν. Αναπόφευκτα αυτό οδηγεί τις τιμές προς τα πάνω, ειδικά, τους “καυτούς” μήνες, Ιούλιο κι Αύγουστο και για όσους δεν έχουν μεριμνήσει έγκαιρα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη news247.gr