Πέμπτη
25
Απρίλιος
TOP

Βολές κατά της κυβέρνησης από τον Τομέα Ψηφιακής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ

Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπολύει το ΠΑΣΟΚ και ειδικά ο Τομέας Ψηφιακής Πολιτικής του κόμματος, αναφορικά με τα αποτελέσματα του ψηφιακού έργου, το οποίο είναι όπως τονίζει, ελλιπές.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η αδυναμία ολοκλήρωσης των ψηφιακών έργων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση, αποκαλύπτοντας την εκπληκτική τέχνη της κυβέρνησης στο να αποφεύγει τις υποχρεώσεις της. Συγκεκριμένα στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το έτος 2023, εφαρμογές που έπρεπε να λειτουργούν ήδη, μεταφέρθηκαν το 2024 (και βλέπουμε).  Σημαντικά εγχειρήματα όπως η σύνδεση του Κτηματολογίου με την ΑΑΔΕ ματαιώνονται, αποδεικνύοντας την αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα ψηφιακά έργα της χώρας μας, κάτι που έχει επισημανθεί πρόσφατα από την πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την πρόοδο του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας μας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντί να ολοκληρώσει τα έργα στην ώρα τους τα αναβάλει  αδυνατώντας να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής. Η αναβολή σημαντικών ψηφιακών εφαρμογών όπως οι παρακάτω, καταδεικνύει την ανεπάρκειά της για την πάταξη του λαθρεμπορίου και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Ενδεικτικά δεν κατάφεραν να ολοκληρωθούν εφαρμογές όπως:

  • η εγκατάσταση συστήματος εισροών-εκροών στα πλωτά εφοδιαστικά μεταφορικά μέσα ναυτιλιακού καυσίμου
  • η υλοποίηση του  συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης καυσίμων με βυτιοφόρα
  • η υλοποίηση του μηχανισμού παρακολούθησης εφοδιαστικής αλυσίδας καπνικών προϊόντων
  • η ψηφιοποίηση των διαδικασιών καταχώρησης μεταβολών έναρξης ατομικών επιχειρήσεων στο Μητρώο
  • η ψηφιακή υποβολή των δηλώσεων φόρου δωρεάς για τις γονικές παροχές

Η ανικανότητα της κυβέρνησης ωστόσο επιβεβαιώνεται από την απόφαση της να ματαιώσει τη σύνδεση των εφαρμογών που συνδέουν το Κτηματολόγιο με την ΑΑΔΕ. Αυτό επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην ανίχνευση φορολογικών παραβάσεων και στην εξασφάλιση δίκαιης φορολογίας. Ενώ ζητούμενο παραμένει η διαλειτουργικότητα σε όλες τις εφαρμογές της δημόσιας διοίκησης με σκοπό την αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες και την βελτίωση της δημόσιας διοίκησης μιας η κυβέρνηση ακυρώνει έργα διαλειτουργικότητας.

Συνολικά, η αναθεώρηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου δείχνει έλλειψη ολοκληρωμένης ψηφιακής πολιτικής και ικανότητας αποτελεσματικής υλοποίησης των έργων, με αποτέλεσμα να υπονομεύονται οι προσπάθειες για τη βελτίωση του φορολογικού συστήματος και της διαφάνειας στη διαχείριση των δημόσιων εσόδων.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής αναδεικνύει με τεκμηριωμένες παρεμβάσεις την ψευδή εικόνα που καλλιεργείται. Συνεχίζεται η κακοδιαχείριση δημόσιων πόρων με τις χιλιάδες απευθείας αναθέσεις και τα υπερκοστολογημένα και ακριβά έργα πληροφορικής, η  σπατάλη πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της χώρας εξακολουθούν να “απολαμβάνουν” ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες κατώτερες των σύγχρονων απαιτήσεων στην χώρα του πιο ακριβού και πιο αργού ίντερνετ στην Ευρώπη.

Η πρότασή του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής έχει στον πυρήνα της τη δίκαιη ψηφιακή μετάβαση, την ενδυνάμωση της δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών, την ενίσχυση της ολοκληρωμένης ψηφιακής διακυβέρνησης, των δεξιοτήτων στελεχών της δημόσιας διοίκησης και των πολιτών, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, την προώθηση της συνδεσιμότητας και ευρυζωνικότητας και τη μείωση του κόστους στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Με γρήγορες νίκες, διαφάνεια, αποδοτικότητα, λογοδοσία και συμμετοχή του ανθρώπινου δυναμικού.

Μπες στο διάλογο, σχολίασε την ανακοίνωση και γράψε την άποψή σου στην πλατφόρμα της Ψηφιακής Κοινωνίας https://digitalsociety.gr.