Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Βόμβες… Κοττάκη για την εμφάνιση Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Πάμε σε πρόωρες εκλογές – Ενοχλήθηκε το Μαξίμου από την κοινή είσοδο Σαμαρά – Καραμανλή…

Για “μονοψήφια” νούμερα διαφοράς τα οποία είναι εις γνώση του Πρωθυπουργού, κάνει λόγο ο διευθυντής της Εστίας, στον απόηχο της επίσκεψης Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ενώ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι οι εξαγγελίες του προέδρου της ΝΔ που αφορούν τους ψηφοφόρους του κόμματος πλην των συνταξιούχων και των αγροτών, αλλά και φράσεις όπως, ότι τον χωρίζει «πολιτιστικό χάσμα» με τον ΣΥΡΙΖΑ και η απόφασή του για σκληρό μονομέτωπο κατά Τσίπρα, με τον οποίο διακόπτει κάθε επικοινωνία, όπως ανακοίνωσε. Παράλληλα επισημαίνει με νόημα την κοινή εμφάνιση Καραμανλή-Σαμαρά στη ΔΕΘ, τους οποίους όπως σημειώνει φρόντισαν να χωρίσουν οι ταξιθέτες στην ομιλία του Πρωθυπουργού, που πιστοποιεί την κοινή γραμμή που έχουν αναπτύξει το τελευταίο διάστημα στα εθνικά θέματα.

Γράφει συγκεκριμένα ο Μανώλης Κοττάκης:

Η ταξιθεσία το βράδυ του Σαββάτου λίγο πριν από την έναρξη της ομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο ήταν περίεργη.

Στη θέση της παλαιάς φρουράς του κόμματος, που συνήθως φιγουράρει ενωτικά στις πρώτες σειρές, είχαν «στρογγυλοκαθίσει» νέοι και νέες, η παρουσία των οποίων ήθελε να εξυπηρετήσει το άνοιγμα του πρωθυπουργού στους 18άρηδες, που μετά τις εκλογές πήραν διαζύγιο από τη Ν.Δ. που ψήφισαν το 2019, και τα ποσοστά του κόμματος στη νεολαία είναι πλέον μονοψήφια.

Στην «πλάτη» που βρισκόταν το πόντιουμ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη φιγουράριζε -άλλο περίεργο αυτό- ένα σύνθημα που είχε χρησιμοποιήσει ο Κώστας Σημίτης στις εκλογές του 2000: «Η Ελλάδα αλλάζει». Στις τάξεις των μασκοφορεμένων υπουργών και βουλευτών της Ν.Δ. επικρατούσε σχετική νευρικότης. Όχι μόνο λόγω της μη αξιοποίησής τους στον ανασχηματισμό. Υπήρχε και άλλος λόγος! Στους διαδρόμους της ΔΕΘ κυκλοφορούσαν τα τελευταία νέα εμπιστευτικώς: Η φθορά του κόμματος στις μυστικές δημοσκοπήσεις, λόγω πυρκαγιών και Αποστολάκη, έφθασε συνολικώς τις 4 μονάδες μείον.

Πριν από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη, οι οποίες στόχευαν στην ανάκαμψη, το ποσοστό της διαφοράς Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ είχε συρρικνωθεί στις 7 μονάδες (από 11), κάτι που ομολόγησε εμμέσως ο πρωθυπουργός χθες (είπε πως στις περισσότερες μετρήσεις η Ν.Δ. προηγείται με διψήφια διαφορά, άρα υπάρχουν κάποιες με μονοψήφια, εις γνώσιν του ιδίου, αλλά άγνωστες στους πολλούς).

Την αναμονή για την έλευση του πρωθυπουργού «έσπασε» ένα απροσδόκητο στιγμιότυπο που δεν είχε δει ποτέ στη Διεθνή Εκθεση, στο πρόσφατο παρελθόν, ο κομματικός πυρήνας της Ν.Δ. Αίφνης, εμφανίστηκαν να ανεβαίνουν μαζί τα σκαλιά του Βελλιδείου και να εισέρχονται μαζί στην αίθουσα οι δύο πρώην πρωθυπουργοί: Ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς. Οπως υποστηρίζουν, μάλιστα, συνομιλητές του δευτέρου, έχει ανοίξει εσχάτως και γραμμή επικοινωνίας μεταξύ τους, κάτι που φάνηκε από την κοινή στάση στα μνημόνια για το Σκοπιανό.

Οι κομματικοί ταξιθέτες οδήγησαν τους δύο πρώην πρωθυπουργούς στις θέσεις τους, στη δεύτερη σειρά, και όχι στην πρώτη, χωρίζοντάς τους. Τον πρώτο τον τοποθέτησαν στα αριστερά της αίθουσας και τον δεύτερο στα δεξιά. Και οι δύο παρακολούθησαν αμίλητοι την ομιλία Μητσοτάκη, χειροκροτώντας μόνον εκεί που έπρεπε.

Μετά το τέλος αυτής, ο Καραμανλής αναχώρησε για την Αθήνα, καθώς παρέστη χθες στο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Μίχαλου. Ο Αντώνης Σαμαράς εξέφραζε, σύμφωνα με πληροφορίες, τη δυσαρέσκειά του σε βουλευτές για την πλήρη απουσία αναφοράς στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν από τον κύριο Μητσοτάκη. Ωστόσο, η ατμόσφαιρα μετά την ομιλία του πρωθυπουργού είχε αλλάξει πλήρως! Κοινή ήταν η διαπίστωση στην κοινοβουλευτική ομάδα ότι η χώρα μετά τις μετρημένες παροχές Μητσοτάκη, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, είναι πλέον σε εκλογική τροχιά. Και άπαντες ετοιμάζονται. Τα μέτρα υπέρ της ιδιοκτησίας (γονικές παροχές), υπέρ της επιχειρηματικότητας (μείωση φορολογίας σε επιχειρήσεις συν επιστρεπτέες προκαταβολές), σε συνδυασμό με τις παροχές μίας χρήσης στους ευάλωτους (εξάμηνη στήριξη στους νέους με πριμ προσλήψεων και δωρεάν giga bytes – διπλασιασμός εγγυημένου εισοδήματος για έναν μήνα), έπεισαν και τον πλέον αδαή πως ο τόπος οδηγείται με μαθηματική βεβαιότητα σε πρόωρες εκλογές.

Μόνο τα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής των μέτρων να κοιτάξει κανείς -εντός πρώτου εξαμήνου 2022- αντικρίζει αμέσως τις κάλπες του Ιουνίου. Τότε λήγουν. Με βασικούς ωφελημένους τους ψηφοφόρους της Ν.Δ., πλην συνταξιούχων και αγροτών. Το ερώτημα είναι ποια Ν.Δ. θα φθάσει σε εκείνες τις εκλογές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έδειξε -δημοσίως τουλάχιστον- να πτοείται από την κοινή εμφάνιση Καραμανλή – Σαμαρά και στη συνέντευξη Τύπου την επομένη επαναπροσδιόρισε τη φυσιογνωμία της Ν.Δ. Την τοποθέτησε πέραν της Δεξιάς και του Κέντρου και στην Κεντροαριστερά, λέγοντας ότι δεν χρησιμοποιεί «δεξιόμετρο» ή «αριστερόμετρο» στην επιλογή υπουργών, αρκεί να εφαρμόζουν την πολιτική του, η οποία άλλοτε είναι φιλελεύθερη και άλλοτε σοσιαλιστική, με δανεικά, αν κρίνουμε από τα επιδόματα που ανακοίνωσε. Η μετάλλαξη αυτή, σε συνδυασμό με την απόφασή του για σκληρό μονομέτωπο κατά Τσίπρα, με τον οποίο διακόπτει κάθε επικοινωνία, όπως ανακοίνωσε, δείχνει σε τι πολωτικές εκλογές «φωτός και σκότους» πάμε.

Η φράση του πρωθυπουργού ότι τον χωρίζει «πολιτιστικό χάσμα» με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ενδεικτική. Θυμίζει το αντίστοιχο δίλημμα Κουτσόγιωργα το 1985. Το ερώτημα είναι τι μέλλον έχει η Ν.Δ. σε εκλογές με απλή αναλογική ως Κεντροαριστερά με υπουργικό συμβούλιο, κατά βάση κεντροαριστερό. Για την ώρα καταγράφει αξιοσημείωτες απώλειες στα δεξιά της.

Το πρόβλημα, όμως, είναι βαθύτερο! Η Ν.Δ. δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα και δεξιά και κεντροαριστερή. Δεν συμβιβάζονται αυτά τα δύο, επειδή κάποιος διακρίνεται από τον πολιτικό βολονταρισμό της επιβολής.

Ο Σαρκοζί είχε πει κάποτε: «H Δεξιά πρέπει κάποτε να πάψει να ζητά συγγνώμη που δεν είναι Αριστερά». Η Κεντροαριστερά, προσθέτουμε εμείς. Εάν ο πρωθυπουργός επιμείνει στη νέα ταυτότητα της Ν.Δ., όπως την περιέγραψε σε μία αποστροφή του χθες, τότε σύντομα θα γίνει επίκαιρο και πάλι το τραγούδι «Ο κόσμος σου να είμαι εγώ», σε στίχους του Γκάτσου, μουσική Χατζιδάκι και σε ερμηνεία Καγιαλόγλου, το οποίο λέει, μεταξύ άλλων:

«Πάλι μεγάλα λόγια κι υπερβολές
πάλι μεγάλα λόγια μού ξαναλές.
Οποιος χωρίς δαιμόνους δαιμονίζεται
πάει μια δεξιά, μια αριστερά,
ποτέ δεν πάει μπροστά.
Λόγια γνωστά και ίδια, λόγια αδειανά
ατέλειωτα ταξίδια στο πουθενά.
Οποιος χωρίς ανέμους ανεμίζεται,
πάει μια ψηλά, μια χαμηλά,
ποτέ δεν πάει σωστά»!

Πηγή: newsbreak.gr