TOP

Βορίδης: Τέλη Ιανουαρίου η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Η μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας και οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι οι μεγάλοι στόχοι της κυβέρνησης για το 2024, επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.

Για το νέο πλαίσιο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, έθεσε, μάλιστα, και το χρονοδιάγραμμα: Οι επίμαχες διατάξεις να τεθούν σε διαβούλευση στις αρχές του έτους και να έχουν ψηφισθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου.

«Η νέα χρονιά θα ξεκινήσει με κάτι που μας βγάζει από χρόνιες αγκυλώσεις και εμμονές κυρίως συνταγματικού χαρακτήρα»

Ειδικότερα, μιλώντας το ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο κ. Βαρίδης είπε ότι «η καινούρια χρονιά θα ξεκινήσει με κάτι το οποίο μας βγάζει από χρόνιες αγκυλώσεις και εμμονές κυρίως συνταγματικού χαρακτήρα, που είναι το σύστημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ».

Οι σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου, πρόσθεσε ο κ. Βορίδης, «θα επιτρέψουν να διαμορφώσουν πλαίσιο ώστε παραρτήματα αλλοδαπών πανεπιστημίων να λειτουργήσουν με τη μορφή μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ και να κάνουμε ένα βήμα, ώστε να υπάρχει η λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ στη χώρα μας».

Θα υπάρχουν σημαντικά πράγματα για τα κρατικά πανεπιστήμια μέσα στο ίδιο νομοσχέδιο, πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Βορίδης, «και για τη δυνατότητά τους για συνεργασίες με αλλοδαπά πανεπιστήμια και για τα ζητήματα της χρηματοδότησής τους και για τα ζητήματα της απελευθέρωσης κυρίως των ειδικών λογαριασμών κονδυλίων έρευνας. Θα προσελκύσουν πολύ σημαντικά ερευνητικά κεφάλαια προς τα κρατικά πανεπιστήμια».

«Δεν θα έχουν το έξοδο μετακινήσεων, διαβιώσεως, διατροφής, διδάκτρων – Τα παιδιά θα μπορούν να κάνουν μια επιλογή εδώ».

Σε άλλο σημείο ο υπουργός Επικρατείας εστίασε σε κάτι που, όπως είπε, είναι αντινομικό και βαθύτατα υποκριτικό: «Εξαιτίας και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας η λειτουργία των κολεγίων οδηγεί στη χορήγηση πτυχίων που έχουν επαγγελματικά δικαιώματα αλλά δεν παρέχουν ακαδημαϊκά δικαιώματα. Τώρα έχουμε ένα χαμηλά ρυθμισμένο, για να μην πω αρρύθμιστο, πεδίο, αυτό των κολεγίων, το οποίο οδηγεί σε χορήγηση πτυχίων.

»Και, ταυτόχρονα ‘δεν θέλουν’ να φτιάξουμε ένα σχήμα, το οποίο θα είναι ρυθμισμένο, θα έχει προϋποθέσεις λειτουργίας, αδειοδότησης και παρακολούθησης. Ουσιαστικά προϋποθέσεις ουσιαστικής λειτουργίας, τις οποίες θα θέσουμε ακριβώς για να υπάρχει ένα εξαιρετικό επίπεδο στη λειτουργία αυτών των ΑΕΙ. Αυτό θα μας λύσει (το πρόβλημα) ότι πάρα πολλά παιδιά, τα οποία σήμερα φεύγουν και πηγαίνουν στην Κύπρο, δεν θα πω μακριά, πηγαίνουν στη Βουλγαρία. Δεν χρειάζεται να υποβάλλονται οι γονείς τους σε αυτό το έξοδο μετακινήσεων, διαβιώσεως, διατροφής, διδάκτρων, αλλά (τα παιδιά) θα μπορούν να κάνουν μια επιλογή εδώ».

Για τον χώρο της υγείας

«Η πολιτική βούληση έχει εκφραστεί με την αύξηση των δαπανών για την υγεία, πέρα από τις μισθολογικές αυξήσεις, οι οποίες αποκρυσταλλώθηκαν στον Προϋπολογισμό» είπε ο υπουργός Επικρατείας αναφερόμενος στις αλλαγές στην υγεία.

Διαβάστε την συνέχεια στο in.gr