Παρασκευή
28
Ιανουάριος
TOP

Βουλή – φωτιές: Εγκρίθηκαν από την επιτροπή τα έκτακτα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων περιοχών

Πλειοψηφία με τις κυβερνητικές ψήφους εξασφάλισαν στη Βουλή οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με τα έκτακτα μέτρα για τις συνέπειες από τις φωτιές.

Τα έκτακτα μέτρα στήριξης των περιοχών που επλήγησαν από τις μεγάλες φωτιές  καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Επιφύλαξη δήλωσαν το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση.

Οι ΠΝΠ συμπεριλαμβάνουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου των πυρκαγιών και τα έκτακτα μέτρα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη στήριξη των πληγέντων.

Το νομοσχέδιο με τα έκτακτα μέτρα εισάγεται για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, την προσεχή Τρίτη (31.08.2021).

Βουλή – φωτιές : Σκρέκας: Στηρίζουμε τους πληγέντες

Κλείνοντας τη μαραθώνια συνεδρίαση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας είπε ότι στην παρούσα φάση στόχος είναι η προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και των οικισμών που βρίσκονται πλησίον των καμένων περιοχών, από πλημμυρικά φαινόμενα και να στηριχθούν όσοι δοκιμάζονται από τις επιπτώσεις των καταστροφικών πυρκαγιών, σε οικονομικό επίπεδο και είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Με αυτό το σκεπτικό, βασικός στόχος, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ολιστικού σχεδίου ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, από ομάδα που θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του Σταύρου Μπένου.

Στόχος είναι όμως και συνολικότερα η δημιουργία δομών για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων τα επόμενα χρόνια από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Ο κ. Σκρέκας δεν αρνήθηκε ότι τα μέτρα πρόληψης που είχε πάρει η κυβέρνηση πριν από την έλευση του μεγάλου καύσωνα, δεν αποδείχθηκαν αρκετά για να αποτρέψουν την έναρξη των πυρκαγιών. Δεν παρέλειψε όμως ταυτόχρονα να επισημάνει ότι οι μεγάλης έντασης ξηροθερμικές συνθήκες, σε συνδυασμό με τις πολύ μεγάλες θερμοκρασίες, δημιούργησαν ανάλογες συνθήκες με μεγάλες πυρκαγιές και σε άλλες χώρες της Ν. Ευρώπης.

Βουλή – φωτιές: Σκρέκας: Δημιουργούμε τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα ενόψει χειμώνα

Αναφορικά με τα μέτρα αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος, ο κ. Σκρέκας επισήμανε την πρόνοια για κήρυξη, εντός 30 ημερών, των καμένων περιοχών ως αναδασωτέων αλλά και τη μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στην αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος, «προκειμένου να υπάρχει καλύτερος συντονισμός» και «μια περισσότερο αποτελεσματική αποδοτική λειτουργία, καθώς μάλιστα ο σχεδιασμός περιλαμβάνει αύξηση του δυναμικού των δασικών υπηρεσιών και στήριξή τους με υλικοτεχνική υποδομή.

«Εμείς θέλουμε πλέον ισχυρή τη δασική υπηρεσία που θα μπορεί να ανταπεξέρχεται στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και να βοηθάει ώστε τα δασικά οικοσυστήματα να είναι περισσότερο ανθεκτικά, τις επόμενες δεκαετίες», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος ο κ. Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει άμεσες δράσεις για την στήριξη των πληγέντων και για την δημιουργία των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων ενόψει του επερχόμενου χειμώνα. Τόνισε δε ότι ήδη έχουν καταβληθεί τα πρώτα 10 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών. Παράλληλα,ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος διευκρίνισε πως ακίνητα και αγροτεμάχια που επλήγησαν απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2021 – 2022 και 2023.

Βουλή – ΣΥΡΙΖΑ: Βαγγέλης Αποστόλου: Ανάδοχοι αναδάσωσης θα αναδασώσουν τα καμένα;

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου αν και υπογράμμισε ότι το κόμμα του καταψηφίζει, ανέφερε στην ομιλία του ότι οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν αυτονόητα μέτρα, ενώ κριτική άσκησε στο άρθρο 6, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων:

«Δεν μπορώ να φανταστώ αναδόχους αναδάσωσης να αναδασώνουν σε φρεσκοκαμένες εκτάσεις, όταν μάλιστα πρόκειται και για εταιρείες αναδόχους άλλης φύσεων έργων. Το επαναλαμβάνω αυτό, γιατί κάποια στιγμή αυτό μπορεί να αποτελέσει και πρόσχημα για άλλες μεταβολές χρήσεις».

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ