Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Βρετανικό Μουσείο: Η πρόταση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Εδώ και πολλές δεκαετίες, η Ελλάδα προσπαθεί με κάθε τρόπο να πετύχει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, με τους Βρετανούς αξιωματούχους να απουκρούουν επανειλημμένα αιτήματα για την επιστροφή τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent, το αίτημα αυτό επικαιροποιήθηκε μετά από την κλοπή χιλιάδων αντικειμένων από το Βρετανικό Μουσείο, με πολλούς να αμφισβητούν ανοιχτά την ασφάλεια των εκθεμάτων.

H πρόταση του Τζορτζ Όσμπορν

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, επανέλαβε, ενώπιον της επιτροπής πολιτισμού, μέσων και αθλητισμού του βρετανικού Κοινοβουλίου, τη θέση του περί μίας πιθανής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει μεν τη προσωρινή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, με αντάλλαγμα ελληνικές αρχαιότητες που δεν έχουν εκτεθεί στο Λονδίνο.

Στην συνέχεια, ο κ. Όσμπορν ανέφερε ότι: «Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια σωστή συνεργασία με την Ελλάδα που θα δίνει την δυνατότητα αντικείμενα από την Ελλάδα να έρχονται εδώ, αντικείμενα που ενδεχομένως δεν έχουν φύγει ποτέ από την Ελλάδα και σίγουρα οι επισκέπτες του μουσείου δεν έχουν δει ποτέ πριν»

Για να τονίσει δε την δυσκολία της επίλυσης του ζητήματος, ο ίδιος ανέφερε ότι: Αν αυτό το πρόβλημα ήταν εύκολο να λυθεί, θα είχε λυθεί τη δεκαετία του 1810 και έκτοτε. Είναι ένα πρόβλημα με το οποίο έχουν παλέψει οι βρετανικές κυβερνήσεις όλων των χρωμάτων.»

Η πρόταση του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, Τζόρτζ Όσμπορν

Η απάντηση του Όσμπορν στην Λίνα Μενδώνη

Απαντώντας σε ερώτηση της επιτροπής για την κριτική περί προβληματικής φύλαξης των Γλυπτών στο βρετανικό ίδρυμα που ασκήθηκε πρόσφατα από την Ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Οσμπορν ανέφερε ότι η παρουσία των Γλυπτών στο μουσείο είναι ένα από τα σημεία τριβής μεταξύ των δύο πλευρών, τα τελευταία 200 χρόνια.

Στην συνέχεια, ο ίδιος ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για το μουσείο, όχι μόνο για την αφήγηση της ιστορίας της αρχαίας Αθήνας και του ρόλου της στον κόσμο, αλλά και στο πώς βρίσκεται δίπλα σε άλλους μεγάλους πολιτισμούς.»

Πρόσθεσε δε ότι «αξίζει να διερευνηθεί – και έχω συνομιλήσει άμεσα με την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα αυτό – αν υπάρχει κάποιου είδους ρύθμιση που θα επέτρεπε σε ορισμένα από τα γλυπτά να περνούν μέρος του χρόνου τους στην Ελλάδα. Και ποια θα ήταν η εταιρική σχέση που θα γεννιόταν από αυτό;»

Ανησυχία για την απομάκρυνση των γλυπτών από το μουσείο

Αργότερα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, ο Λόρδος Πάρκινσον, κοινοβουλευτικός υφυπουργός για τις τέχνες και την πολιτιστική κληρονομιά, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία απαγόρευση από το νόμο» σχετικά με τη μετάβασή τους στο εξωτερικό. Παρόλα αυτά, ανέφερε ότι για να γίνει αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι τα αντικείμενα «ανήκουν» στο Βρετανικό Μουσείο, ώστε να επιστραφούν στο Λονδίνο.

Τέλος, όταν ένας βουλευτής εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με την επιστροφή των γλυπτών, ο λόρδος Πάρκινσον ανέφερε ότι: «Αυτό θα ήταν ένα θέμα που θα πρέπει το μουσείο να το συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση και να διαβεβαιώσουν ο ένας τον άλλον εταίρο και την κυβέρνηση της Αυτού Μεγαλειότητας», ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «Θα είχα πολλές ερωτήσεις σχετικά με το πώς περιγράφεται και πώς διασφαλίζεται αυτό.»

ΠΗΓΗ in.gr