Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα διατηρηθούν τα επιτόκια της ρύθμισης των οφειλών στην εφορία στα περυσινά επίπεδα θα προωθήσει το υπουργείο Οικονομικών. Η απόφαση ελήφθη καθώς μετά την εκπνοή της ρύθμισης που είχε ισχύσει από τον Νοέμβριο του 2022 και μετά, το επιτόκιο για την τακτοποίηση των οφειλών στην εφορία μπορούσε να φτάσει ακόμη και στο 8,22%. Η νέα νομοθετική ρύθμιση θα έχει και πάλι περιορισμένη διάρκεια (έναν χρόνο) καθώς το υπουργείο Οικονομικών ποντάρει στο ότι μέχρι την άνοιξη του 2025, θα έχουν γίνει τουλάχιστον 3-4 μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με αποτέλεσμα να μην χρειαστεί εκ νέου παράταση του «παγώματος»
Ουσιαστικά, το υπουργείο Οικονομικών θα υιοθετήσει και πάλι τη «συνταγή» που εφαρμόζουν οι τράπεζες για τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια. Χωρίς την νέα νομοθετική ρύθμιση, τα επιτόκια θα διαμορφώνονταν ως εξής:
· για τις 12 δόσεις της ρύθμισης το επιτόκιο θα αυξανόταν στο 6,68% από 4,37%, ενώ
· για όσους επιλέγουν τις 24 δόσεις (για τακτικές οφειλές) ή 48 δόσεις (για έκτακτες οφειλές) θα επιβαρύνονταν με επιτόκιο 8,18% από 5,87%.
Ο κίνδυνος ήταν με αυτά τα επιτόκια (δηλαδή έως και 8,2% που παραπέμπουν σε καταναλωτικά δάνεια) να ανασταλεί κάθε προσπάθεια ρύθμισης από την πλευρά των φορολογουμένων καθώς θα μειωνόταν δραματικά η απόσταση με το κόστος των αρρύθμιστων οφειλών (0,73% ανά μήνα ή 8,76% συνολικά).
Όπως ορίζουν οι ισχύουσες διατάξεις, το επιτόκιο των πάγιων ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο προκύπτει με βάση το επιτόκιο δανείων αλληλόχρεων λογαριασμών, το μέσο επίπεδο του οποίου ανακοινώνει κάθε χρόνο η Τράπεζα της Ελλάδος. Το συγκεκριμένο επιτόκιο ήταν στο 4,12% το 2021, στο 4,09% το 2022, στο 6,43% το 2023 και έφτασε το 6,78% τον περασμένο Ιανουάριο σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα. Στο επιτόκιο αυτό, προστίθεται κατά περίπτωση προσαύξηση 0,25%-1,5%.
ΠΗΓΗ moneyreview.gr