Κυριακή
3
Δεκέμβριος
TOP

Ξενοδοχεία: Αυξήσεις 3,5% – 5% στα νέα συμβόλαια με τους tour operators

Έπειτα από μια τουριστική σεζόν που φαίνεται ότι οδεύει προς νέο ρεκόρ αφίξεων, αλλά και εισπράξεων, οι ξενοδόχοι έχουν ήδη υπογράψει τα συμβόλαια με τους tour operators για την επόμενη χρονιά. Και μάλιστα με αξιόλογες αυξήσεις στις τιμές.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία από το αεροδρόμιο της Αθήνας και τα 14 αεροδρόμια της Fraport Greece που αφορούν το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2023, η διεθνής αεροπορική κίνηση (αφίξεις και αναχωρήσεις) σημείωσε αύξηση 14,7% σε σύγκριση με το οκτάμηνο του 2022 και κατά 10,49% σε σχέση με τον αντίστοιχο διάστημα του 2019. Έτσι, το 2023 εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το νέο έτος-ορόσημο και σημείο σύγκρισης για τον ελληνικό τουρισμό.

Να σημειωθεί ότι Ρόδος, Μύκονος και Σαντορίνη ήταν μεταξύ των αεροδρομίων που το 2022 είχαν ξεπεράσει το ρεκόρ του 2019. Ωστόσο, η Μύκονος και η Σαντορίνη, έπειτα από μια πτώση που είδαν φέτος τον Αύγουστο, ο Σεπτέμβρης έχει ανακάμψει, καθώς οι τιμές στα ξενοδοχεία είναι πλέον πιο προσιτές.

Συνεχίζεται η ζήτηση

Οι τουριστικές ροές συνεχίζονται με έντονους ρυθμούς και τον Σεπτέμβρη -εκτός από τη Θεσσαλία, που επλήγη από τις πλημμύρες. Παράλληλα, οι ξενοδόχοι βλέπουν στα συστήματά τους κρατήσεις και τους επόμενους δύο μήνες, αν και όσο περνάει ο καιρός αυτές είναι όλο και περισσότερο μειωμένες.

Ήδη μέχρι τον Ιούνιο η Τράπεζα της Ελλάδος καταγράφει αυξημένα έσοδα κατά 12,1%, φτάνοντας στα 6,17 δισ. ευρώ, έναντι 5,5 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Ένα σημαντικό μέρος των διεθνών τουριστών απορροφούν και τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και αυτό φαίνεται από τη διαφορά μεταξύ των αεροπορικών αφίξεων και των πληροτήτων των ξενοδοχείων. Ειδικά στην Αθήνα οι πληρότητες δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν τα επίπεδα του 2019, παρά τις αυξημένες αεροπορικές αφίξεις.

Τα μηνύματα για την επόμενη χρονιά

Οι ξενοδόχοι έχουν ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό τις συμφωνίες με τους tour operators και ανάλογα με την περιοχή, έχουν συμφωνήσει σε αυξήσεις από 2,5% έως και 5%.

Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για εκτιμήσεις σχετικά με τις κρατήσεις της επόμενης χρονιάς, τα μηνύματα προς το παρόν είναι ενθαρρυντικά. Οι tour operators που έχουν ήδη βγάλει προγράμματα καταγράφουν μεγάλο ενδιαφέρον από τους τουρίστες που θέλουν να «κλειδώσουν» τις διακοπές τους σε προνομιακές τιμές early booking. Επίσης, αναζητούν οικονομικότερες εναλλακτικές, όπως ταξίδια εκτός της αμιγώς υψηλής περιόδου, με αποτέλεσμα οι πτήσεις charter το 2024 να υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσουν στις αρχές Απριλίου. Αυτό δείχνει ότι έχουν διάθεση να ταξιδέψουν, αλλά ταυτόχρονα τους προβληματίζουν το οικονομικό κλίμα και οι επιπτώσεις της ύφεσης στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό. Αυτή η συνθήκη, πάντως, δημιουργεί τις βάσεις για καλύτερη κατανομή των τουριστών χρονικά, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του υπερ-τουρισμού που σημειώνεται σε κάποιους ελληνικούς προορισμούς.

Πηγή: powergame.gr