Κυριακή
25
Φεβρουάριος
TOP

Υποχρεωτικά POS παντού έως το τέλος του 2023 , ακόμη και σε ταξί, σινεμά, περίπτερα – Τι αλλάζει στη χρήση τους

Στην επέκταση των POS στο σύνολο των επαγγελματικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στη χώρα προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, καθώς τα κίνητρα που είχαν δοθεί για συλλογή αποδείξεων από συγκεκριμένα επαγγέλματα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

Και ενώ η φοροδιαφυγή έχει περιορισθεί αισθητά στο σύνολο της οικονομίας, κάτι που φαίνεται και από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (μείωση “κενού” ΦΠΑ) συνεπεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών αλλά και άλλων ηλεκτρονικών εφαρμογών όπως τα myDATA, τα αποτελέσματα και οι έλεγχοι δείχνουν ότι η φοροδιαφυγή οργιάζει σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

Εφόσον το κυβερνών κόμμα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και την επόμενη τετραετία, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, θα επανεξετασθούν τα κίνητρα και οι εκπτώσεις, ενώ έως το τέλος του έτους θα επεκταθούν τα POS παντού. Μεταξύ των επαγγελμάτων που εξαιρούνται είναι ταξί, περίπτερα, θέατρα, κινηματογράφοι και άλλες επαγγελματικές ομάδες που σύντομα θα υποχρεωθούν να έχουν στις εγκαταστάσεις τους και στα οχήματα POS.

Όπως προαναφέρθηκε, θα επανεξεταστούν τα φορολογικά κίνητρα για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις επαγγελματικών ομάδων όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ταξί, κομμωτήρια, σχολές χορού, γυμναστήρια κ.ά. Το οικονομικό επιτελείο είχε δώσει κίνητρα με έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ για όσους πλήρωναν με ηλεκτρονικό τρόπο τις υπηρεσίες που προσέφεραν οι ανωτέρω κλάδοι. Όπως αναφέρει κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, το νέο αναμορφωμένο πλαίσιο των φορο-κινήτρων για τις αποδείξεις θα παρουσιαστεί στο πρώτο εξάμηνο της νέας θητείας της νέας κυβέρνησης, εφόσον βέβαια κερδίσει τις εκλογές η Ν.Δ.

Στο μεταξύ 400.000 ταμειακές μηχανές διασυνδέονται με POS μέχρι τον Ιούλιο, ενώ τον Οκτώβριο θα διασυνδεθούν και οι τελευταίες 140.000, καθώς χρειάζεται αναβάθμιση ή αντικατάστασή τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής, μέχρι τον Ιούνιο θα διασυνδεθούν υποχρεωτικά 400.000 φορολογικοί μηχανισμοί με τα POS για επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 100.000 ευρώ και μέχρι τον Ιούλιο του 2023 για επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.

Από τους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί στις εν λόγω επιχειρήσεις έχει διαπιστωθεί ότι:

– Χρησιμοποιούνται μηχανισμοί που δεν καταγράφουν τραπέζια και παραγγελίες.

– Καταγράφονται παραγγελίες σε αρχεία στον υπολογιστή και όχι στον Φορολογικό μηχανισμό (ΦΗΜ).

– Εκδίδονται δελτία παραγγελίας που στη συνέχεια είτε ακυρώνονται, χωρίς καταγραφή στη φορολογική μνήμη του μηχανισμού, είτε δεν εκδίδεται τελική απόδειξη.

– Διαγράφεται τζίρος εκ των υστέρων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, ταμειακές μηχανές και POS ουσιαστικά ενοποιούνται με πλήρη καταγραφή όλων των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και δυνατότητα άμεσης διασταύρωσης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Με το νέο σύστημα, οι ταμειακές και τα POS δεν θα λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές. Δηλαδή για πληρωμές με κάρτα, δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής. Το ποσό θα βγαίνει απευθείας από την ταμειακή μηχανή. Σημειώνεται ότι ορισμένες επιχειρήσεις ήδη έχουν υιοθετήσει τέτοια συστήματα και αυτόματα εκδίδεται η απόδειξη με την πληρωμή με κάρτα.