Τετάρτη
24
Ιούλιος
TOP

«Υψηλές πτήσεις» για τα ελληνικά ακίνητα – Η θετική εικόνα των αυξήσεων

«Πετάει» ακόμη η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα παρόλο που σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες καταγράφεται διόρθωση στο real estate.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) αυξήθηκαν το 2022 κατά 11,1% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης κατά 7,6% το 2021 και 4,5% το 2020. Οι τιμές των νέων διαμερισμάτων (ηλικίας έως 5 ετών) το 2022 αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 11,8%, ελαφρώς ενισχυμένο σε σχέση με αυτόν των παλαιών διαμερισμάτων (10,5%). Με διάκριση κατά γεωγραφική περιοχή, ισχυροί ετήσιοι ρυθμοί αύξησης στις τιμές των διαμερισμάτων καταγράφηκαν στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας και πιο συγκεκριμένα στην Αθήνα (13,0%) και στη Θεσσαλονίκη (11,8%) σημαντικά υψηλότεροι από το μέσο ετήσιο επίπεδο για το σύνολο της χώρας.

Παρόλο αυτά οι τιμές των κατοικιών απέχουν ακόμη σημαντικά από το ιστορικό υψηλό που είχε καταγραφεί πριν τη δημοσιονομική κρίση. Με βάση το δείκτη τιμών διαμερισμάτων της ΤτΕ, η υψηλότερη τιμή του δείκτη παρατηρήθηκε το έτος 2008 (101,7) και στη συνέχεια ακολούθησε μία σταθερά καθοδική πορεία, για να καταγραφεί η χαμηλότερη τιμή το 2017 (59). Έκτοτε, ο δείκτης τιμών διαμερισμάτων καταγράφει σταθερά ανοδική πορεία, ανερχόμενος σε 80,4 το 2022 .

Η θετική εικόνα των αυξήσεων

Η αύξηση των τιμών των ακινήτων συνεπάγεται αύξηση της περιουσίας των νοικοκυριών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΝΦΙΑ, προκύπτει ότι η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων ανέρχεται, με βάση τις αντικειμενικές αξίες, σε 769 δισ. ευρώ, από 600 δισ. ευρώ που ήταν το 2018, δηλαδή αυξήθηκε κατά 28,1%. Η αύξηση αυτή μειώνει και το ποσοστό του ιδιωτικού χρέους ως προς την ιδιωτική περιουσία ενώ βλέποντας και την εικόνα των τραπεζών και εκεί τα πράγματα είναι καλύτερα καθώς αυξάνεται η αξία των εμπράγματων εξασφαλίσεων των δανείων που έχουν οι τράπεζες ,με αποτέλεσμα πλέον να έχουν την δυνατότητα μεγαλύτερων ελιγμών στη διαχείριση των δανείων.

Σύμφωνα με την Tράπεζα της Ελλάδος, οι προσδοκίες για την ελληνική αγορά οικιστικών ακινήτων παραμένουν θετικές, παρά τις αβεβαιότητες στην εγχώρια και παγκόσμια οικονομία. Βραχυπρόθεσμα, εκτιμάται ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως από το εξωτερικό, θα παραμένει έντονο ειδικά για συγκεκριμένες προνομιακές θέσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής και για περιοχές με τουριστικά χαρακτηριστικά.

Οι πρωτοβουλίες που θα τονώσουν την αγορά

Στη θετική πορεία των τιμών των ακινήτων αναμένεται να συμβάλλουν πρωτοβουλίες σχετικές με τη στήριξη για απόκτηση κατοικίας για συγκεκριμένες κατηγορίες νοικοκυριών (π.χ. νέοι, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες) καθώς και την ανακαίνιση παλαιών κατοικιών (π.χ. πρόγραμμα «Σπίτι μου» και «Ανακαινίζω – Εξοικονομώ»).

ΠΗΓΗ moneyreview.gr