Προβληματισμός στην κυβέρνηση μετά την αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού. Οι σκέψεις για νέο lockdown και το μήνυμα Μητσοτάκη. Ενδεχόμενο απαγόρευσης πτήσεων από συγκεκριμένες χώρες.
Τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού των τελευταίων ημερών και τα περιστατικά συγχρωτισμού είναι λογικό να προκαλούν ανησυχία και εγρήγορση στην κυβέρνηση.
Ένα σαφές δείγμα εγρήγορσης είναι η απόφαση να επανέλθει από σήμερα η γραπτή ενημέρωση σε καθημερινή βάση για τα νέα κρούσματα, ενώ οι έλεγχοι που έγιναν το τριήμερο και οι ποινές που επιβλήθηκαν στη Μύκονο είναι ένα δείγμα της νοοτροπίας που θέλει να περάσει η κυβέρνηση: κανένας εφησυχασμός, καμία έκπτωση στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και τη διατήρηση των κεκτημένων από το lockdown του Μαρτίου και Απριλίου. «Όποιος νομίζει ότι έχουμε απαλλαγεί από τον κορονοϊό, κάνει λάθος», δήλωσε δίνοντας τον τόνο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Όχι σε καθολικό lockdown, ναι σε… τοπικά
Περίπτωση να εφαρμοστεί πάντως ένα καθολικό lockdown για δεύτερη φορά δεν υπάρχει – το έχει πει, άλλωστε, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στο Star, καθώς η οικονομία δεν αντέχει άλλο ένα πισωγύρισμα και γι’ αυτό τη μεγαλύτερη σημασία έχει η τήρηση των κανόνων υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Όμως, το ενδεχόμενο να επιβληθούν προσωρινά και τοπικά lockdown είναι παραπάνω από πιθανό εφόσον διαπιστωθεί έκρηξη κρουσμάτων. «Φυσικά και υπάρχει το ενδεχόμενο. Είτε το τοπικό επίπεδο αφορά μια γειτονιά είτε μια υγειονομική δομή, ένα σχολείο, οτιδήποτε. Μπορεί ν’ αφορά μια γεωγραφική περιοχή, όπως ένα νησί ή ένα νομό. Όλα είναι στο τραπέζι», δήλωσε χαρακτηριστικά στον Σκάι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Περιορισμός πτήσεων
Μία ακόμη σκέψη που υπάρχει ως ενδεχόμενο είναι να επιβληθεί περιορισμός πτήσεων από συγκεκριμένες χώρες, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, καθώς η εμπειρία των τελευταίων ημερών δείχνει ότι αρκετά κρούσματα είναι «εισαγόμενα» και μάλιστα πριν καν ανοίξει η αυλαία της φετινής τουριστικής περιόδου με την άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί. Αυτό σημαίνει πως ο περιορισμός θ’ αφορά συγκεκριμένα αεροδρόμια με βάση το επιδημιολογικό προφίλ των χωρών προέλευσης, όπως συνέβη π.χ. με την Ντόχα του Κατάρ.
Σε κάθε περίπτωση, τον τελικό λόγο θα έχουν όπως και στην πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης οι ειδικοί επί της υγείας, τους οποίους και συμβουλεύεται ο πρωθυπουργός. Έτσι, η εξέλιξη των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστική για τις εξελίξεις. Ο τρόπος με τον οποίο κλείνει η γραπτή ανακοίνωση για τα κρούσματα που εκδόθηκε χθες το απόγευμα είναι ενδεικτικός των καταστάσεων και των προθέσεων: «Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τόσο σε τοπικό όσο και διεθνές επίπεδο και βρίσκεται σε ετοιμότητα να παρέμβει, ανά πάσα στιγμή, εάν χρειαστεί».
www.newsit.gr