Ο Ολλανδός καλλιτέχνης Μπας Ούιτερβαϊκ αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη την οποία εκπαιδεύει με εκατοντάδες φωτογραφίες ή εικόνες – Ο υπολογιστής παράγει φωτορεαλιστικές εικόνες ιστορικών προσώπων που κόβουν την ανάσα
(Οι εικόνες αναπαράγονται με την άδεια του καλλιτέχνη)
Ο Μπας Ούιτερβαικ είναι ανεξάρτητος φωτογράφος με έδρα το Αμστερνταμ που χρησιμοποιεί την τεχνική GAN (γενετικό δίκτυο αντιπαραθέσεων) για τη δημιουργία υπερ-ρεαλιστικών πορτρέτων διάσημων ιστορικών μορφών.
Αφού εκπαιδευτούν με χιλιάδες φωτογραφίες, αυτά τα «δίκτυα βαθιάς μάθησης» είναι σε θέση να δημιουργήσουν φωτογραφίες που μοιάζουν – τουλάχιστον επιφανειακά – γνήσιες στο ανθρώπινο μάτι:
Από τον Δαβίδ και τον Ναπολέοντα του Μιχαήλ Αγγέλου έως το Άγαλμα της Ελευθερίας και τον Ιούλιο Καίσαρα, ο Ούιτερβαϊκ χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει φωτορεαλιστικές εικόνες τύπου φωτογραφίας που θα μπορούσαν να μας δώσουν μια ιδέα για το πώς πραγματικά έδειχναν αυτοί οι άνθρωποι.
Αγαλμα της Ελευθερίας
Ο Δαυίδ, του Μικελάντζελο
Τα λεγόμενα Α.Ι. πορτρέτα, δημιουργήθηκαν με το artbreeder, ένα λογισμικό AI που εντοπίζει κοινά χαρακτηριστικά και ιδιότητες του προσώπου από τους πίνακες και τα αγάλματα.
Βίνσεντ Βαν Γκοχ
Το πρόγραμμα ρίχνει διαφορετικές επιλογές για να διαλέξει το uterwijk, το οποίο στη συνέχεια συνεχίζει με την επεξεργασία της εικόνας. Η προσέγγισή του είναι κάπως καλλιτεχνική καθώς πρέπει να αποφασίσει για το χρώμα των μαλλιών και των ματιών για τα αγάλματα.
«Στην περίπτωση του Χριστού είχα βάλει φωτογραφίες από αναγενησσιακά πορτρέτα και βυζαντινές εικόνες, ακόμα και την Σινδόνή του Τορίνου», είπε ο Ούιτερβάικ στο Newmoney. Καθώς όμως τα περισσότερα ήταν ευρωπαϊκά έργα και δεν ήταν ιστορικά ακριβή ως προς το χρώμα του δέρματος, εξηγεί, είχε τη δυνατότητα να προσθέσει εικόνες «φαγιούμ» από την περιοχή για μια πιο ρεαλιστική απεικόνιση των χαρακτηριστικών της Μέσης Ανατολής.