Τετάρτη
15
Ιανουάριος
TOP

Επιδημιολόγοι του προγράμματος Euromomo: Πόσοι είναι οι «αόρατοι» νεκροί που προκαλούν τρόμο;

Ξεπέρασαν τους 300.000 οι θάνατοι σε όλον τον κόσμο, όμως ποιος πραγματικά είναι ο απολογισμός των θυμάτων του Covid-19; Η σύγκριση του αριθμού των θανάτων με εκείνον των προηγούμενων ετών δείχνει πως μάλλον υπάρχουν «αόρατοι» νεκροί…

Και αυτό το ερώτημα αποτυπώνουν τα στοιχεία 24 ευρωπαϊκών χωρών, που συγκέντρωσαν Δανοί επιδημιολόγοι του προγράμματος Euromomo

Στην Ιταλία, από τις 20 Φεβρουαρίου έως τις 31 Μαρτίου, επισήμως πέθαναν 12.428 άνθρωποι από τον Covid-19. Όμως, την ίδια περίοδο, οι Αρχές διαπίστωσαν ότι σημειώθηκαν 25.354 επιπλέον θάνατοι σε σχέση με τον μέσο όρο των πέντε προηγούμενων ετών. Αυτοί οι 12.900 «ανεξήγητοι» θάνατοι είναι τα «άγνωστα» θύματα της πανδημίας; Ουδείς γνωρίζει.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάρτιο, μια περίοδο όπου η χώρα δεν είχε ακόμη σχετικά πολλά κρούσματα, η διαφορά ανάμεσα στους επίσημους θανάτους από Covid-19 (1.890) και τους επιπλέον θανάτους (6.000) είναι τριπλάσια. Τι γίνεται με τους 3.706 επιπλέον θανάτους που καταγράφηκαν την ίδια περίοδο στη Γερμανία;

Στη Γαλλία αντίθετα, από την 1η Μαρτίου έως την 27η Απριλίου 2020, ο απολογισμός του Covid-19 (23.291) είναι πολύ κοντά στον αριθμό των επιπλέον θανάτων που καταγράφηκαν σε σχέση με το 2019 (24.116).

Οι υγειονομικές και στατιστικές Αρχές στην Ιταλία εκτιμούν πως οι επιπλέον θάνατοι μπορεί να σημειώθηκαν σε ασθενείς με Covid-19 που δεν εντοπίστηκαν, ασθενείς που πέθαναν λόγω του κορεσμού του νοσοκομειακού συστήματος.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία 24 ευρωπαϊκών χωρών, που συγκέντρωσαν Δανοί επιδημιολόγοι του προγράμματος Euromomo, μία κορύφωση της θνητότητας είναι σαφώς ορατή στην Ευρώπη από τον Μάρτιο του 2020 σε σχέση με προηγούμενα έτη.

Διπλάσιοι θάνατοι στο Παρίσι

Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά στις ζώνες που επλήγησαν πιο σκληρά από τον Covid-19: ο αριθμός των θανάτων είναι διπλάσιος στο Παρίσι ή την επαρχία Γκουάγιας στον Ισημερινό, η αύξηση φθάνει ακόμη το ιλιγγιώδες ποσοστό 568% στο Μπέργκαμο, τη μεγάλη ιταλική εστία του ιού.

Οι Δανοί στατιστικολόγοι του προγράμματος Euromomo χρησιμοποιούν επίσης έναν άλλο δείκτη: το σκορ-z (ή πλευρά z), πιο ευαίσθητο από την απλή σύγκριση.

Τα πράγματα με αυτόν τον δείκτη είναι πιο ξεκάθαρα: η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Βρετανία δείχνουν έναν «πολύ σημαντικό αριθμό επιπλέον θανάτων» τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, όπου άλλες χώρες που επλήγησαν λιγότερο από την πανδημία, όπως η Νορβηγία ή η Φινλανδία, δεν δείχνουν «καμιά διαφορά».

Πηγή:www.newsbreak.gr