Τετάρτη
15
Ιανουάριος
TOP

Η γη γυρίζει πιο γρήγορα απ’ ό,τι πριν 50 χρόνια – Η ημέρα κρατάει πλέον λιγότερο από 24 ώρες

Η Γη περιστρέφεται γύρω απ’ τον εαυτό της πιο γρήγορα από ό, τι τα τελευταία 50 χρόνια και μάλιστα τόσο πιο γρήγορα, που κάνει τους ειδικούς να αναρωτιούνται αν θα πρέπει να διαγράψουν ένα δευτερόλεπτο από το 24ωρο προκειμένου να συμβαδίσουν με την αλλαγή.

Εφόσον, λοιπόν, ο πλανήτης μας ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω απ’ τον άξονά του ελαφρώς γρηγορότερα από ό,τι πριν, αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο χάνουμε 0,5 δευτερόλεπτα ενός ολόκληρου 24ώρου, σύμφωνα με αυτά τα νέα δεδομένα.

Οι ειδικοί «χρονομετρητές» της Διεθνούς Υπηρεσίας Περιστροφής της Γης (IERS) πιστεύουν ότι η διαγραφή ενός δευτερολέπτου θα μπορούσε να «διορθώσει» τη συνολική αλλαγή και να επαναφέρει το ρολόι σύμφωνα με την περιστροφή του πλανήτη. Ένα «αρνητικό άλμα δευτερολέπτου», δηλαδή η διαγραφή ενός δευτερολέπτου απ’ τον χρόνο, δεν έχει συμβεί ποτέ μέχρι τώρα. Ωστόσο, έχουν προστεθεί συνολικά 27 «εμβόλιμα δευτερόλεπτα» από τη δεκαετία του 1970 για να διατηρηθεί το ατομικό ρολόι σε αντιστοιχία με τον ηλιακό χρόνο.

Από τη δεκαετία του ’60, τα ατομικά ρολόγια διατηρούν εξαιρετικά ακριβή αρχεία της διάρκειας της ημέρας. Από αυτά έχουμε μάθει ότι η Γη τα τελευταία 50 χρόνια έχει ολοκληρώσει μια περιστροφή γύρω της σε λιγότερο από 86.400 δευτερόλεπτα, δηλαδή από ένα 24ωρο.

Ωστόσο, από τα μέσα του 2020, οι ημέρες είναι πλέον σταθερά μικρότερες από 86.400 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με την Telegraph. Σκέψου ότι η μικρότερη ημέρα που έχει υπάρξει από όταν άρχισαν να τις παρατηρούν ήταν 1.4602 χιλιοστά του δευτερολέπτου μικρότερη από ένα πλήρες 24 ώρες. Και ήταν η 19η Ιουλίου του 2020. Το προηγούμενο ρεκόρ της μικρότερης ημέρας είχε σημειωθεί το 2005 και από τότε, τους τελευταίους 12 μήνες, έχει σπάσει 28 φορές!

Μπορεί το μισό δευτερόλεπτο να μη μας λέει τίποτα εμάς, να μην επηρεάζει εμφανώς την καθημερινότητά μας, αλλά στην πραγματικότητα αυτή η μικρή απώλεια έχει μεγάλο αντίκτυπο. Πιο συγκεκριμένα, οι δορυφόροι και ο εξοπλισμός των επικοινωνιών βασίζονται στον πραγματικό χρόνο ευθυγράμμισης με τον ηλιακό χρόνο, ο οποίος καθορίζεται εξετάζοντας τις θέσεις της Σελήνης, του Ήλιου και άλλων πλανητών. Και εκεί η ακρίβεια είναι κάτι παραπάνω από σημαντική.

Ως αποτέλεσμα, η Διεθνής Υπηρεσία Περιστροφής της Γης βρίσκεται σε συζήτηση σχετικά με το εάν θα διορθώσει τη διαφορά, με τον Peter Whibberley, ανώτερο ερευνητή στην ομάδα χρόνου και συχνότητας του Εθνικού Φυσικού Εργαστηρίου, να δηλώνει στην Telegraph:

«Είναι 100% αληθές ότι η Γη γυρίζει πλέον πιο γρήγορα, γι’ αυτό είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να προσθέσουμε ένα αρνητικό δευτερόλεπτο, εάν ο ρυθμός περιστροφής της Γης αυξηθεί περαιτέρω. Ακόμα όμως δεν είναι η ώρα για να πούμε αν αυτό όντως θα συμβεί».

ΠΗΓΗ