Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Η Ελλάδα γερνά επικίνδυνα: Το 50% των Ελλήνων ως το 2050 θα είναι άνω των 65 ετών

Η Ελλάδα γερνά επικίνδυνα. «Δυναμίτης» για το ασφαλιστικό σύστημα αλλά και για την ίδια την ελληνική κοινωνία, αποδεικνύεται το δημογραφικό πρόβλημα, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 50% των Ελλήνων ως το 2050, θα είναι άνω των 65 ετών, ενώ υπάρχουν χωριά, που και σήμερα το 95% του πληθυσμού τους, είναι ηλικιωμένοι ή και υπερήλικες!

Την ίδια στιγμή η μητρόπολη Σιάτιστας Κοζάνης ανέλαβε μια πρωτοβουλία δειλά – δειλά σε μια προσπάθεια ν΄ αναχαιτιστούν οι αρνητικοί δείκτες του δημογραφικού της περιοχής με τη στήριξη πολύτεκνων οικογενειών, σε συνθήκες φτώχειας, για εγκατάσταση στην ύπαιθρο. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η εγκατάσταση της πρώτης οικογένειας, από τις 3, που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον σε μια περιοχή, που έχει παράδοση στη γούνα και την ενασχόληση πλέον με αρωματικά φυτά αλλά είναι ιδιαίτερα αραιοκατοικημένη.

Aυξημένες, κατά τον Τ. Πετρόπουλο, οι συντάξεις των αγροτών από το 2017

Στοιχεία για το πρόβλημα της υπογεννητικότητα στη χώρα μας δόθηκαν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό πρόβλημα, όπου έγινε και αξιολόγηση παλαιού πορίσματος επιτροπής εμπειρογνωμόνων (Φεβρουάριος ’93). Οι βουλευτές ζήτησαν τα πορίσματα να μη μείνουν στα συρτάρια αλλά να καταλήξουν σε συγκεκριμένες προτάσεις προς την κυβέρνηση για την μείωση της υπογεννητικότητας, τα οποία θα πρέπει να υλοποιηθούν.

Βουλευτές απ΄ όλα τα κόμματα υπογράμμισαν την αναγκαιότητα να υπάρξουν συγκεκριμένες πολιτικές για την ενίσχυση της ελληνικής οικογένειας, με μέτρα και κίνητρα, που θα είναι μακροπρόθεσμα, ει δυνατόν με ορίζοντα 20ετίας. Ζήτησαν κίνητρα για τη δημιουργία και συντήρηση της οικογένειας αλλά και για την δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος, με δομές, ικανές να δώσουν δυνατότητες στην εργαζόμενη μητέρα. Ορισμένοι βουλευτές ζήτησαν να υπάρξει μέριμνα για τη στέγη πολύτεκνων οικογενειών.

Νομιμοποιείται ο χρόνος ασφάλισης χιλιάδων ασφαλισμένων του ΟΓΑ

Οι δείκτες υπογεννητικότητας

«Από το 1993, λοιπόν, ο κώδων του κινδύνου έχει σημάνει ηχηρά για τη δραματική μείωση των γεννήσεων, που έπεσαν από το 2,2 – δηλαδή πάνω από το 2,1 που είναι το όριο της ανανέωσης των γενεών – στο 1,4. Σήμερα βρισκόμαστε στο 1,33. Γινόταν και τότε έκκληση για εγρήγορση, γιατί εργαζόμενοι και συνταξιούχοι ήταν σε αναλογία 2 προς 1 και επισημαινόταν πως μια υγιής ασφαλιστική πολιτική απαιτεί την αναλογία, τουλάχιστον, 4 προς 1. Ήδη από τότε προβλεπόταν η βέβαιη κατάρρευσή των ασφαλιστικών ταμείων, την οποία σήμερα, δυστυχώς, βιώνουμε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής για το Δημογραφικό, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Όπως είπε, στην πρόσφατη τριμηνιαία έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής επεσήμανε  ότι το 2080 ο πληθυσμός στη χώρα μας θα μειωθεί στα 7,7 εκατ. από 10,9 το 2015 και το συνολικό ποσοστό υπογονιμότητας από 1,33 θα πάει μόλις στο 1,34. Ο δείκτης εξάρτησης των ηλικιωμένων αναμένεται, ν’ αυξηθεί από το 33% στο 67,5%, δηλαδή, να υπερδιπλασιαστεί. Σήμερα για κάθε 3 άτομα ηλικίας 15 έως 64 ετών αντιστοιχεί 1 άτομο άνω των 65 ετών. Το 2060 η αναλογία θα είναι 3 προς 2, όταν είναι γνωστό ότι χρειάζονται τουλάχιστον 4 εργαζόμενοι, για να συντηρούν 1 συνταξιούχο και να είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα.

Όπως σημείωσαν, πέρα από την αλλαγή νοοτροπίας για την απόκτηση δεύτερου ή και τρίτου παιδιού, η οικονομική κρίση επιδείνωσε την κατάσταση, με αποτέλεσμα σήμερα δύσκολα να αποφασίζει κάποιος να κάνει οικογένεια, λόγω και του κλίματος αβεβαιότητας και την υψηλή ανεργία. Σ’  αυτό το πλαίσιο, ο βουλευτής Κωνσταντίνος Μπαργιώτας από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ζήτησε η Ελλάδα να εξετάσει τα μέτρα για την υπογεννητικότητα που πήραν δυο μεγάλες χώρες, η Γερμανία και η Γαλλία και να τα προσαρμόσει στις δικές της ανάγκες, αφού κατόρθωσαν να ανατρέψουν τους αρνητικούς δείκτες στο δημογραφικό.

Μάλιστα τόσο η πρόεδρος της, εν λόγω Επιτροπής για το Δημογραφικό, Σία Αναγνωστοπούλου, όσο και άλλοι βουλευτές ζήτησαν να υπάρξουν μέτρα και επιδόματα και δομές και για τις μονογονεϊκές οικογένειες, καθώς υπάρχουν αλλαγές στο μοντέλο της οικογένειας, σε σχέση με το παρελθόν, ώστε να διακοπεί και η μεγάλη παθογένεια των αμβλώσεων. ypaithros.gr