Σημαντικές προοπτικές για την ανάδειξη της ιστορίας της μαύρης κορινθιακής σταφίδας και των μεθόδων καλλιέργειάς της, αλλά και τη διατήρηση και τόνωση της παραγωγής της από τη νέα γενιά, προσφέρει η ένταξή της στο Εθνικό Ευρετήριο Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Με την αξιοποίηση των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί η ανάπτυξη και θα τονωθεί ο αειφόρος αγροτουρισμός, καθώς και ο πολιτιστικός και γαστρονομικός τουρισμός. Προσεγγίσεις που οδηγούν σε αυτή την κατεύθυνση είχαμε στην εκδήλωση που οργανώθηκε στην Καλαμάτα, με το προϊόν που τόσο έχει ταυτιστεί με τον τόπο μας να αναλύεται και να σημειώνεται πέραν των άλλων, η υψηλή διατροφική του αξία.
H Εταιρεία Ανάδειξης Μεσσηνιακών Προϊόντων οργάνωσε στην «μπουκαδούρα» (Πάρκο Λιμενικού Καλαμάτας) την εκδήλωση για τον κάποτε «μαύρο χρυσό» της Ελλάδας.
Μίλησαν οι:
-Παύλος Γκραίκης, γενικός γραμματέας Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, «Τοπικά προϊόντα-ανάπτυξη μεσσηνιακής οικονομίας»
-Θεοδώρα Καλογεράκου, πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ΑΠΘ με ειδίκευση στη Θεραπευτική Γυμναστική και στην οστεοπόρωση, μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ανθρώπινη Απόδοση και Υγεία (ΑΠΘ) με ειδίκευση στη χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, μετεκπαίδευση στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Karolinska University (Στοκχόλμη) σε προγράμματα θεραπευτικής γυμναστικής και εκτίμησης θρέψης σε χρόνιες παθήσεις, σε γηριατρικούς ασθενείς και στη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, επισκέπτρια ερευνήτρια σε προγράμματα εφαρμογής της Μεσογειακής Διατροφής στη ζωή των εργαζομένων (Harvard T.H. Chan School of Public Health, Βοστόνη), μετεκπαίδευση σε προγράμματα Υγιεινής Κουζίνας-Υγιεινής Ζωής, Harvard T.H. Chan School of Public Health at the Culinary Institute of America, Napa Valley California, μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης, «H διατροφική αξία της σταφίδας»
-Παναγιώτης Παπανικολόπουλος (κατά κόσμον γαστροναύτης), τροφογράφος, «Η σταφίδα στην μεσσηνιακή κουζίνα»
Τη συζήτηση συντόνισε ο Hλίας Καραμπάτσος.