Δευτέρα
6
Ιανουάριος
TOP

Η μειωμένη ζήτηση και το φρέσκο προϊον πιέζουν τις τιμές στο ελαιόλαδο

«Η χαρά των εµπόρων είναι να υπάρχει άφθονο ελαιόλαδο όποτε θέλουν να αγοράσουν. Σίγουρα κάποιος θα σπάσει, και όσο αγοράζουν µε τιµές που πέφτουν, ο παραγωγός αγχώνεται και πουλάει». Με την δήλωση αυτή που έκανε στο Agronews ο πρόεδρος του ΑΣ Αγίων Αποστόλων, Παναγιώτης Μπατσάκης, συνοψίζεται η κατάσταση που επικρατεί τη δεδοµένη στιγµή στην εγχώρια αγορά ελαιολάδου.

Πάντως λίγες µέρες νωρίτερα, ο ΑΣ Αγίων Αποστόλων, πέτυχε ένα συµβόλαιο στα 4,30 ευρώ ανά κιλό, για ελαιόλαδο που θα µαζευτεί µέχρι τις 20 Οκτωβρίου, το οποίο ωστόσο δεν είναι βέβαιο, αφού εξαιτίας της δακοπροσβολής οι οξύτητες ενδέχεται να είναι κάπως ανεβασµένες σε σχέση µε προηγούµενα χρόνια.

Έπεσε από το ψυχολογικό φράγµα των 3 ευρώ το Λακωνικό

Με εξαίρεση την εταιρεία Χελιώτης Α.Ε, η οποία συνεχίζει και αγοράζει έστω και στα 3 ευρώ ανά κιλό, η υπόλοιπη αγορά βρίσκεται κάτω από αυτό το ψυχολογικό φράγµα. Ενδεικτικό είναι ότι σε δηµοπρασία στον Α.Σ Κροκεών, που έγινε το βράδυ της Τετάρτης 26 Σεπτεµβρίου, η υψηλότερη προσφορά έφτασε τα 2,85 ευρώ ανά κιλό, µε αποτέλεσµα οι παραγωγοί να µην το δώσουν. Όπως εξηγεί ο διευθυντής του Α.Σ Μολάων – Πακίων, Παναγιώτης Ντανάκας, οι περισσότερες προσφορές φτάνουν µέχρι και τα 2,90 ευρώ, και οι παραγωγοί δε δέχονται να πουλήσουν. Ο κ. Ντανάκας, αποδίδει την πτώση των τιµών, αφενός στην µειωµένη ζήτηση κυρίως από την Ιταλία, και αφετέρου στη νέα παραγωγή, αφού ήδη εδώ και µερικές ηµέρες «εργοστάσια στη Νότια Λακωνία έχουν ξεκινήσει και βγάζουν φρέσκο ελαιόλαδο».

Στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας γίνονται κάποιες πράξεις, όµως σε τιµές που κυµαίνονται από τα 2,70 µέχρι τα 2,80 ευρώ ανά κιλό. «Ζήτηση υπάρχει όµως µε αυτήν τη χαµηλή τιµή» δήλωσε ο Γιάννης Ηλιάδης, διαχειριστής ελαιοτριβείου στην περιοχή αυτή, εξηγώντας ωστόσο πως οι χαµηλότερες τιµές αφορούν κυρίως σε «κουρασµένα» ελαιόλαδα, στα οποία δεν έγινε καλή συντήρηση µε αποτέλεσµα να ανέβει η οξύτητά τους.

Και στην Κρήτη η αγορά είναι «αδικαιολόγητα πεσµένη» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος της οργάνωσης Παραγωγών Ελαιολάδου «Βιέννα» από το δήµο Βιάννου, Μανόλης Κλαδάκης. «Είναι ανεξήγητο γιατί η διαφαινόµενη παραγωγή για φέτος δεν είναι µεγάλη. Σε έναν συνάδελφο έδωσαν τιµή 2,63 µε 2,65 για ελαιόλαδο µε έξι γραµµές, ενώ σε εµένα την τελευταία φορά που πούλησα πριν δέκα µέρες, έδωσα στα 2,98 µε πέντε γραµµές οξύτητα. Αυτήν την πτώση την µεγάλη δεν την καταλαβαίνω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έχουν ποσότητα οι Ισπανοί, να δώσουν υπεραξία Ελλάδα-Ιταλία

Αν και οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς µε τους οποίους επικοινώνησε η εφηµερίδα συνοµολογούν στο ότι οπωσδήποτε το φρέσκο ελαιόλαδο θα πουληθεί σε καλύτερη τιµή, σύµφωνα µε πληροφορίες, οι Ισπανοί δεν θέλουν η αύξηση αυτή να είναι σηµαντική. Από ό,τι φαίνεται, Ελλάδα και Ιταλία, θέλουν το ελαιόλαδο να είναι λίγο και καλό, ένα προϊόν δηλαδή µε µεγάλη υπεραξία, αντιθέτως οι Ισπανοί δίνουν έµφαση στην ποσότητα και στην µαζική του παραγωγή και διάθεση. Τον σκοπό τους άλλωστε ευνοεί και η παραγωγή τους φέτος η οποία είναι µεγάλη και µε καλή ποιότητα. Η ίδια πηγή αναφέρει πως η παραγωγή της εταιρείας θα είναι περιορισµένη και µέτριας ποιότητας, ενώ της Τυνησίας «τίποτα το ιδιαίτερο». Πάντως οι εµπορικές πρακτικές των Ισπανών έχουν ξεκινήσει και βλάπτουν και τους ίδιους. Μάλιστα µια νέα έκθεση του ισπανικού Ινστιτούτου ∆ιακυβέρνησης και Εφαρµοσµένης Οικονοµίας υποστηρίζει κατηγορηµατικά ότι το ελαιόλαδο δεν θα έχει µέλλον αν η τρέχουσα φιλοσοφία της αγοράς προσανατολίζεται αποκλειστικά και µόνο στον ανταγωνισµό σε επίπεδο τιµών, πάντα προς τα κάτω, εξαλείφοντας στην ουσία οποιαδήποτε προστιθέµενη αξία έχει το συγκεκριµένο προϊόν. Αυτή η υποβάθµιση που γνωρίζει το ελαιόλαδο είναι µια αυτοκτονική τάση, στην οποία εµπλέκονται πολλοί παράγοντες, υπογραµµίζει η έκθεση.

πηγή: agronews.gr