Πέμπτη
14
Νοέμβριος
TOP

Κορωνοϊός: Η πρόβλεψη που τρομάζει – “Έκρηξη” κρουσμάτων στα τέλη Οκτώβρη

Τουλάχιστον ανησυχία προκαλεί η “μαύρη” πρόβλεψη που έκανε χθες ο Γκίκας Μαγιορκίνης για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα.

Κατά την ενημέρωση για την πανδημία ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου δηλώνοντας ότι διεθνώς τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν όσο οι άνθρωποι επιστρέφουν σε κλειστούς χώρους, κάτι που θα συμβεί και στην Ελλάδα από τα τέλη του Οκτώβρη.

Ο αριθμός των μολύνσεων είναι ήδη ιδιαίτερα μεγάλος, με φόντο και τα 460 χθεσινά κρούσματα ενώ την τελευταία εβδομάδα παρατηρούνται ανοδικές τάσεις στο ρυθμό αύξησης της επιδημίας.

Κορονοϊός: Η πρόβλεψη Μαγιορκίνη που τρομάζει - "Εκρηξη" κρουσμάτων στα τέλη Οκτώβρη

Στο στόχαστρο της πανδημίας παραμένει η Αττική που καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ πρωτιάς σε κρούσματα, αν υπολογίσει κανείς τα χθεσινά 207 νέα περιστατικά αλλά και τις εστίες κορονοϊού στις οποίες μετατρέπονται τα γηροκομεία της πρωτεύουσας, με τελευταίο τον οίκο ευγηρίας στον Άγιο Παντελεήμονα.

Μάλιστα χθες, ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε πως υπάρχει δυναμική της πανδημίας δυσανάλογη στο Λεκανοπέδιο, σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, καθώς εκεί καταγράφονται πλέον τα μισά από τα συνολικά κρούσματα.

Μαγιορκίνης: Ο κορονοϊός στην Ελλάδα μπορεί να έχει μολύνει και 150.000 ανθρώπους

Ο καθηγητής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην υπέρμετάδοση από ασυμπτωματικούς φορείς του κορονοϊού και εξήγησε ότι αυτή η πορεία μπορεί να αλλάξει μόνο αν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και να χρησιμοποιούμε τη μάσκα διατηρώντας παράλληλα τις αποστάσεις.

Μιλώντας με αριθμούς, εξήγησε ότι οι ασυμπτωματικοί φορείς του κορονοϊού κυμαίνονται από 50% έως και 80%. Πρόσθεσε μάλιστα ότι σε ορισμένες δομές στη χώρα μας το 100% των κρουσμάτων αφορούσε ασυμπτωματικούς.

Η εκτίμηση του είναι -όπως είπε -ότι ο κορονοϊός από την εμφάνισή του στη χώρα μας έχει μολύνει πάνω από 100.000 ανθρώπους, “μπορεί να είναι και 150.000” ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η συλλογική ανοσία στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά χαμηλή, όταν θα επιθυμούσαμε να έχει ανοσία στον ιό πάνω από το 50% του πληθυσμού.

“Είναι πολύ νωρίς για νέα μέτρα”

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιπλέον μέτρων, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι αυτά θα προταθούν από την Επιτροπή, εφόσον αυτή το κρίνει αναγκαίο. “Αλλά ακόμα είναι πολύ νωρίς γι αυτό” κατέληξε.

Σαρηγιάννης: Τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν τα 2.000 κάθε ημέρα

Εξαιρετικά δυσοίωνη είναι και η πρόβλεψη που έκανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημειώνοντας πως θα πρέπει να γίνει καθολική χρήση της μάσκας.

Όπως τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης, “σύμφωνα με τους μέχρι σήμερα υπολογισμούς και με τα μέτρα που ισχύουν σήμερα, ο αριθμός θα κυμαίνεται στα 300+ κάθε μέρα μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου”.

“Προς το τέλος του Νοεμβρίου θα ανεβούμε στα 400+, ενώ στο τέλος του Δεκεμβρίου στα 600+ μέσο όρο κάθε μέρα“, πρόσθεσε ο καθηγητής του ΑΠΘ, υπογραμμίζοντας πως αν υπάρχει συνδυασμός του Covid19, του ιού της γρίπης και του Η1Ν1 τα κρούσματα ημερησίως μπορούν να φτάσουν τα 2.000 κάθε ημέρα.

www.thetoc.gr