Τρίτη
24
Δεκέμβριος
TOP

Μέσω ΕΤΕπ η λύση για το “Καλαμάτα-Ριζόμυλος” και “Καλό Νερό-Τσακώνα” – Παρέμβαση Χαρίτση στο Αναπτυξιακό

Εστιάζοντας σε όλους τους τομείς ευθύνης του χαρτοφυλακίου που ηγείται, ο Αλέξης Χαρίτσης στην ομιλία του στο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο της Πελοποννήσου έδωσε το στίγμα των πολιτικών που θα ακολουθήσουν, κάνοντας παράλληλα κι ένα μίνι απολογισμό των όσων μέχρι σήμερα έχουν γίνει. Ιδιαίτερη και η αναφορά στις υποδομές και στο ζήτημα του δρόμου “Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη” καθώς και στον άξονα “Καλό Νερό – Τσακώνα”.

Ακολουθεί η ομιλία του κ. Χαρίτση.

Ομιλία Α. Χαρίτση στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου 

Α. Η ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης

H ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον σε αναπτυξιακή τροχιά. Αυτή μάλιστα η ανάκαμψη, σε αντίθεση με το παρελθόν, διαθέτει σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που μας κάνουν πιο αισιόδοξους για την βιωσιμότητα και διατηρησιμότητά της τα επόμενα χρόνια: ισχυρές τάσεις ενίσχυσης μεταποίησης, βιομηχανίας και εξαγωγικής δραστηριότητας.

Συγκεκριμένα:

  • Το 2017 το πρώτο έτος ανάπτυξης μετά από χρόνια.
  • Διπλή αναβάθμιση από τη Moody’s της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας πριν μερικές μέρες (Στην έκθεση της κάνει λόγο για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα).
  • Τρεις επιτυχημένες έξοδοι στις αγορές. Τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται σε επίπεδα πριν την κρίση.
  • Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 14,4% το ενδεκάμηνο Ιανουάριος – Νοέμβριος 2017 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το προηγούμενο έτος (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ).
  • Η βιομηχανική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 13,3% το δωδεκάμηνο Νοέμβρης 2016 – Νοέμβρης 2017 σε σχέση με το προηγούμενο αντίστοιχο διάστημα.
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις βρέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας εξαετίας, αγγίζοντας τα 10 δισ. ευρώ το 2017 (εκτίμηση με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου). Βασικό στοίχημα για το επόμενο διάστημα είναι η ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του όγκου των επενδύσεων – δημόσιων και ιδιωτικών.
  • Οι ξένες άμεσες επενδύσεις αναμένεται να φτάσουν τα 4 δις. ευρώ το 2017 – ρεκόρ δεκαπενταετίας.
  • Ο τουρισμός το 2017 έσπασε νέο ρεκόρ με 30 εκατ. τουρίστες και σημαντικά αυξημένα έσοδα.
  • Και το κυριότερο, η ανεργία έπεσε στο 20,7%, από το 27% που ήταν μόλις τρία χρόνια πριν και το 2018 θα υποχωρήσει κάτω από το 20%.

Β. Πρόγραμμα για μετά το μνημόνιο

Η Ελλάδα βαίνει αποφασιστικά προς την ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι ανακτώντας σημαντικούς βαθμούς οικονομικής και δημοσιονομικής ελευθερίας.

Διαμορφώνουμε το δικό μας πρόγραμμα για τη μεταμνημονιακή εποχή που στηρίζεται σε τρεις άξονες:

  1. Συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που διασφαλίζει τη δημοσιονομική σταθερότητα και θωρακίζει την οικονομία.
  2. Αναπτυξιακή στρατηγική για την ώθηση της οικονομίας σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που στηρίζεται και αναπτύσσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και αντιμετωπίζει τις δομικές παθογένειες του παρελθόντος.
  • Επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία και αξιοποίηση του υψηλά μορφωμένου και καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα. Αυξήσαμε τις δαπάνες για την έρευνα στο 1% του ΑΕΠ παρά την κρίση. Δημιουργήσαμε μία σειρά από προγράμματα και χρηματοοικονομικά εργαλεία για τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας και τη σύνδεσή τους με την παραγωγή αλλά και για τη χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων.
  • Αύξηση των εξαγωγών και βελτίωση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Στοχευμένη στήριξη τόσο από το ΕΣΠΑ όσο και από τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο.

  • Ενίσχυση της βιομηχανίας και της μεταποίησης.

Ο νέος Αναπτυξιακός νόμος είναι προσανατολισμένος στην βιομηχανία, τη μεταποίηση και την αγροδιατροφή. Περισσότερα από τα μισά σχέδια που υποβλήθηκαν στον νέο νόμο αφορούν αυτούς τους τομείς. Ήδη έχουν ενταχθεί επενδυτικά σχέδια ύψους 520 εκατ. ευρώ, ενώ έχει ξεκινήσει και ο δεύτερος κύκλος.

3.Ισχυρός κοινωνικός πυλώνας

  • Ενίσχυση της εργασίας
  • Στήριξη και αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους
  • Ενίσχυση της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης.
  • Μέτρα για την αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Γ. Χρηματοδότηση

Κινηθήκαμε άμεσα για τη διοχέτευση ουσιαστικής ρευστότητας στην οικονομία και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των επενδύσεων.

-Η Ελλάδα βρέθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην κορυφή της Ευρώπης στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων.

-Η Ελλάδα είναι πρώτη στην αξιοποίηση των πόρων του «Σχεδίου Γιούνκερ». Έχουμε ήδη υπογράψει συμβάσεις άνω του 1,7 δισ. ευρώ, οι οποίες κινητοποιούν επενδύσεις που ξεπερνάνε τα 5,7 δισ. ευρώ.

-Επιπλέον, οι συμφωνίες χρηματοδότησης που έχουμε συνάψει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έφεραν στην ελληνική  οικονομία άλλα 2,5 δισ. ευρώ το 2017. Πρόκειται για ποσό ρεκόρ ως ποσοστό του ΑΕΠ για κάθε χώρα της ΕΕ το 2017! Για την επόμενη τριετία έχουμε συμφωνήσει ένα pipeline έργων ύψους 7 δισ. ευρώ.

-Προχωράμε επιπλέον, στη δημιουργία εθνικής αναπτυξιακής τράπεζας (μέχρι τέλος Ιουνίου θα είναι έτοιμο το πλαίσιο λειτουργίας της).

-Συστήσαμε τέλος, μία σειρά από νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία για την περαιτέρω χρηματοδότηση της οικονομίας και των επιχειρήσεων με στοχευμένο τρόπο. Μέσα από αυτά τα Ταμεία διοχετεύονται στην οικονομία περισσότερα από 3 δισ. ευρώ. Ήδη το καινοτόμο Ταμείο Συνεπενδύσεων (ΕquiFund) έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του. Έχουν επιλεγεί μάλιστα οι πρώτες εταιρίες στις οποίες επενδύει. Αυτές τις μέρες υπογράφουμε με την ΕΤΕπ τη συμφωνία δανειοδότησης του νέου Ταμείου Υποδομών ύψους 200 εκατ. ευρώ. Το Ταμείο Υποδομών θα κινητοποιήσει δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους που φτάνουν το 1 δισ. ευρώ.

Δ. Θεσμικές παρεμβάσεις

Προχωρήσαμε σε μία σειρά από παρεμβάσεις για τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας οι οποίες επικεντρώνονται στην απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών, στη μείωση της γραφειοκρατίας, στη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα.

Υπηρεσίες μίας στάσης για τη σύσταση μίας επιχείρησης ( onestopshops) & Νόμος πλαίσιο για την απλούστευση της αδειοδότησης

Με Νόμο – Πλαίσιο (4442/2016) απλοποιήσαμε και επιταχύναμε τη διαδικασία της αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Άμεση αδειοδότηση με μία απλή γνωστοποίηση – ουσιαστικοί έλεγχοι στην πραγματική λειτουργία της επιχείρησης που διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και την ασφάλεια πολιτών και εργαζομένων.

Λειτουργεί ήδη το πληροφοριακό σύστημα για την γνωστοποίηση της αδειοδότησης επιχειρήσεων. Από τον Ιούνιο του 2017 περισσότερες από 26.000 επιχειρήσεις επωφελήθηκαν από το νέο σύστημα.

Νέο πλαίσιο ελέγχων και εποπτείας της αγοράς

Συμπληρώσαμε τον νόμο για την αδειοδότηση εισάγοντας πρόσφατα ένα νέο πλαίσιο για τους ελέγχους και την εποπτεία της αγοράς.

Με το νέο πλαίσιο το βάρος των ελέγχων μετατοπίζεται στην πραγματική λειτουργία των επιχειρήσεων και εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο για τις ελεγκτικές διαδικασίες.

Προστατεύεται έτσι πιο αποτελεσματικά το δημόσιο συμφέρον, η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών και των εργαζομένων, αλλά και οι επιχειρήσεις από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού.

Για πρώτη φορά διαμορφώνεται στη χώρα μας ένα απλό, συνεκτικό και σαφές πλαίσιο αδειοδότησης και εποπτείας των επιχειρήσεων.

-Επιπλέον:

Διαμορφώνουμε νέους θεσμούς που ξεκαθαρίζουν το τοπίο ως προς τις χρήσεις γης: δασικοί χάρτες – κτηματολόγιο.

Επιχειρηματικά Πάρκα

Βάζουμε τάξη στο άναρχο πεδίο των βιομηχανικών συγκεντρώσεων και να δώσουμε κίνητρα (θεσμικά και χρηματοδοτικά) για την εγκατάσταση της νέας παραγωγικής δραστηριότητας και την μετεγκατάσταση της υπάρχουσας σε οργανωμένες δομές.

Δημιουργήσαμε ένα απλό, διάφανο και σταθερό πλαίσιο για τη χωροθέτηση και τη λειτουργία των επιχειρηματικών πάρκων.

Τραπεζικό σύστημα

Στηρίζουμε έμπρακτα το τραπεζικό σύστημα ολοκληρώνοντας το θεσμικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια (νέο πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς με ταυτόχρονη προστασία της λαϊκής πρώτης κατοικίας, εκσυγχρονισμός του πτωχευτικού δικαίου, εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών).

Ε. Συγκεκριμένες παρεμβάσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου διαθέτει σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες, τόσο στον τομέα της αγροδιατροφής και της μεταποίησης, όσο και στο θεματικό τουρισμό. Πρόκειται για μια περιοχή με φυσικό πλούτο και πολιτιστική κληρονομιά που μπορούν να διαδραματίσουν αναπτυξιακό ρόλο.

Έχει κάνει ήδη άλματα σε αυτούς τους τομείς. Ωστόσο, υπάρχουν περαιτέρω δυνατότητες. Αξίζει να υποστηρίξουμε όλες τις προσπάθειες για ανάπτυξη με βιώσιμα χαρακτηριστικά ώστε να δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας.

Μεγάλα περιθώρια υπάρχουν στην ανάπτυξη του τουρισμού, μέσα και από την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Κυρίως όμως το μεγάλο όφελος θα έρθει μέσα από τη σύνδεση των τριών βασικών τομέων που η Περιφέρεια διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα – της αγροδιατροφής, της μεταποίησης και του τουρισμού.

Η δημιουργία ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας θα στηρίξει την παραγωγή και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στους τρεις κλάδους, θα αυξήσει την προστιθέμενη αξία των προϊόντων τους και θα μειώσει ταυτόχρονα τις εισαγωγές.

Αυτήν ακριβώς τη στρατηγική υπηρετεί το Φόρουμ Αγροδιατροφής – Βιομηχανίας – Τουρισμού που έχουμε συστήσει στο Υπουργείο Οικονομίας.

Στην Πελοπόννησο χρηματοδοτούμε μία σειρά παρεμβάσεις στις υποδομές, στον τουρισμό και τον πολιτισμό, αλλά και στον τομέα της επιχειρηματικότητας. Θα αναφερθεί πιο συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ. Από τη δική μου μεριά θέλω να σταθώ ειδικά σε μερικές από αυτές.

Στον τομέα των υποδομών, γνωρίζουμε τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν και θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες. Για να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες, αυξάνουμε τη χρηματοδότηση τόσο μέσα από το ΕΣΠΑ όσο και από το Εθνικό Σκέλος του ΠΔΕ, αλλά και με τη δημιουργία νέων στοχευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων που κινητοποιούν πρόσθετους πόρους.

Την τελευταία τριετία, χρηματοδοτήσαμε την Περιφέρεια Πελοποννήσου με 72 εκατ. ευρώ από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ, ενώ το 2014 είχε χρηματοδοτηθεί με 16 εκατ. ευρώ.

Ειδικά το 2017, εγκρίθηκαν νέα έργα άνω των 70 εκατ. ευρώ σε διάφορους τομείς. Έργα για παράδειγμα όπως η μελέτη για την ανέγερση νέου αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, η κατασκευή λιμενικών έργων στη Μαρίνα Μονεμβασιάς, η βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων στην Αργολίδα, η κατασκευή αρδευτικών έργων στην Αρκαδία και πολλά άλλα.

Μεταφορές

Υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την επέκταση και αναβάθμιση του δικτύου μεταφορών της Περιφέρειας. Συγκεκριμένα διαθέτουμε πόρους ύψους 141 εκατ. ευρώ για τα παρακάτω έργα:

  • Η ηλεκτροκίνηση της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Κιάτο-Ροδοδάφνη (που χωροθετείται σε ποσοστό 60% στην Περιφέρεια Πελοποννήσου) με 69 εκατ. ευρώ.
  • Η κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής στο Τμήμα Ισθμός-Λουτράκι των 14,5 εκατ. ευρώ για την κατασκευή 7 χλμ σιδηροδρόμου με σηματοδότηση και ηλεκτροκίνηση.

Ειδικά για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου της Περιφέρειας, διαθέτουμε επιπλέον κονδύλι 57,5 εκατ. ευρώ από ειδικό πρόγραμμα για όλη τη χώρα, που έχουμε φτιάξει για αυτόν το σκοπό σε συνεργασία με την ΕΤΕπ και την Εγνατία Οδό.

Σχετικά με τα οδικά δίκτυα «Καλαμάτα-Ριζόμυλος» και «Τσακώνα-Καλό Νερό», προχωρούν οι διαδικασίες για τις αδειοδοτήσεις των έργων από τα αρμόδια Υπουργεία (Περιβάλλοντος και Υποδομών). Έχουμε ήδη δρομολογήσει την οριστικοποίηση της χρηματοδότησης μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Θα προβούμε σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις όταν ολοκληρωθούν οι παραπάνω διαδικασίες, επειδή αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο ζήτημα το οποίο έχει απασχολήσει στο παρελθόν την τοπική κοινωνία.

Έργα Περιβάλλοντος

Στον κρίσιμο για την ποιότητα ζωής τομέα του περιβάλλοντος χρηματοδοτούνται από το αρμόδιο τομεακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ έργα σε όλη την Περιφέρεια, συνολικού προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ.

Στον τομέα της διαχείρισης των λυμάτων, 31 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση έργων αποχέτευσης στη Μεθώνη, τη Σκάλα, τη Νεάπολη, το Άστρος, τους Μολάους, το Λεωνίδιο κ.α.

Για έργα αναβάθμισης των δικτύων ύδρευσης (τηλεμετρία), ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα μόλις πριν λίγες μέρες, και εντάχθηκαν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έργα ύψους 14 εκατ. ευρώ σε οκτώ Δήμους. Σε αυτά περιλαμβάνονται παρεμβάσεις στην Τρίπολη, Ξυλόκαστρο – Ευρωστίνη, Λουτράκι-Άγιοι Θεόδωροι, Πύλου Νέστορος, Καλαμάτα, Μεσσήνη, Σπάρτη και Άργος-Μυκήνες.

Σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, εξασφαλίζουμε πόρους τόσο για την κεντρική διαχείρισή τους, όσο και για τις δράσεις ανακύκλωσης, προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Τουρισμός – Πολιτισμός

Πέρα από τις μεταφορές, ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού, στην ανάδειξη της πλούσιας τοπικής πολιτιστική κληρονομιάς και την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού που μπορεί να στηρίξει σημαντικά την τοπική οικονομία. Συνολικά, σε αυτόν τον τομέα, για την Πελοπόννησο διατέθηκαν το 2017 παραπάνω από 21 εκ. ευρώ.

Το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί σημαντικά έργα σε αυτόν τον τομέα, όπως την αποκατάσταση και ανάδειξη του Φρουρίου Μπούρτζι στο Ναύπλιο, με 2 εκ. ευρώ, την ανακαίνιση του Ξενία της Σπάρτης με 2 εκατ. ευρώ, την αποκατάσταση του συγκροτήματος αποθηκών του σταφιδικού οργανισμού του Δήμου Συκιωνίων με 2 εκ. ευρώ, τη μετατροπή του κτιρίου Ματζουνείου στην Τρίπολη σε πολιτιστικό κέντρο με 2 εκ. ευρώ.

Επίσης, δρομολογείται η χρηματοδότηση 8,5 εκ. € για την ανάδειξη των σπηλαίων και των κτιριακών εγκαταστάσεων Διρού Ν. Λακωνίας.

Ο τομέας του Πολιτισμού είναι ιδιαίτερα σημαντικός, και μπορεί να έχει ιδιαίτερα αναπτυξιακό χαρακτήρα. Για αυτό το λόγο, ανακοινώνουμε στο πλαίσιο του Συνεδρίου τη χρηματοδότηση δυο σημαντικών έργων:

  • Για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της μελέτης του (2,75 εκατ. ευρώ) από το Εθνικό Σκέλος του ΠΔΕ. Αναγνωρίζοντας τη σημασία υλοποίησης του έργου, διασφαλίζουμε τη χρηματοδότηση της κατασκευής του Μουσείου από την ίδια χρηματοδοτική πηγή. Επίσης, είμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), για τη συνδρομή της στη χρηματοδότηση.
  • Στηρίζουμε έμπρακτα το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, συνεχίζοντας τη χρηματοδότηση του με 1,2 εκ. ευρώ για την επόμενη τριετία, από εθνικούς πόρους.

Τέλος, είναι ανοιχτή η πρόσκληση 50 εκ. ευρώ για Δήμους που αφορά την  επανάχρηση δημοτικών κτιρίων που μπορούν να φιλοξενήσουν και επιχειρηματικές χρήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, αξιοποιούνται κτίρια που μέχρι τώρα ήταν εγκαταλειμμένα με σκοπό να μετατραπούν σε εστίες τουριστικής, πολιτιστικής, αλλά και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Επίσης, σύντομα θα δημοσιευθεί πρόσκληση των 30 εκ. ευρώ για την ενίσχυση των εμπορικών κέντρων των πόλεων. Με αυτό το πρόγραμμα, επιδιώκεται η ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς τουριστικούς και πολιτιστικούς πόρους.

Τεχνική υποστήριξη

Πέρα από το κομμάτι της χρηματοδότησης, πολύ σημαντική είναι και η τεχνική, θεσμική θωράκιση των ΟΤΑ έτσι ώστε αυτοί να είναι σε θέση να ωριμάζουν έργα, να καταθέτουν τις προτάσεις τους κι αυτές να χρηματοδοτούνται από τα Προγράμματα.

Γι’ αυτό το λόγο, το Μάιο του 2016 υπογράψαμε μια Υπουργική Απόφαση η οποία δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης των δυνατοτήτων που παρέχουν φορείς του Υπουργείου μας όπως είναι η ΜΟΔ αλλά και φορείς όπως είναι η ΕΕΤΑΑ στην οποία συμμετέχει και η Αυτοδιοίκηση και το Υπουργείο Εσωτερικών για την παροχή αυτής της υποστήριξης προς τους Δήμους, στη διαδικασία ωρίμανσης και υλοποίησης σημαντικών έργων.

Επίσης, όλοι οι Δήμοι της χώρας θα υποστηριχτούν για την προετοιμασία περιβαλλοντικών έργων από ένα δίκτυο εμπειρογνωμόνων που θα συσταθεί ειδικά για το σκοπό αυτό, με πόρους του ΕΣΠΑ.

Πρόσθετη χρηματοδότηση

Επειδή οι ελλείψεις και οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες, αυξήσαμε τον προϋπολογισμό του εθνικού σκέλους του ΠΔΕ από τα 700 εκατ. ευρώ στο 1,3 δις. ευρώ το 2017 . Το 2019 θα ξεπεράσει το 1,5 δις. ευρώ

Επιπλέον, δημιουργήσαμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στοχευμένη χρηματοδότηση των τοπικών κοινωνιών, ιδίως των Δήμων που αντιμετωπίζουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Ένα τέτοιο εργαλείο είναι το νέο Ταμείο Υποδομών, το οποίο ξεκινάει άμεσα την λειτουργία του σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το Ταμείο θα κινητοποιήσει με την ιδιωτική συμμετοχή πόρους συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ και θα παρέχει χρηματοδότηση με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για την υλοποίηση μικρών και μεσαίων έργων υποδομής σε όλη τη χώρα. Στην αστική ανάπτυξη για παράδειγμα, στην ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτηρίων, τις τουριστικές υποδομές σε τοπικό επίπεδο.

Ένα δεύτερο πρόγραμμα είναι αυτό που ανακοινώσαμε πριν μερικές βδομάδες από κοινού με το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το οποίο διαχειριζόμαστε εμείς στο Υπουργείο Οικονομίας.

Μέσω αυτού του προγράμματος χρηματοδοτούνται έργα στους ΟΤΑ και των δύο βαθμών, αλλά με έμφαση κυρίως τους Δήμους, με έναν αρχικό προϋπολογισμό 500 εκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος θα φτάσει στα 2 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας. Έργα στους κρίσιμους τομείς της ύδρευσης και αποχέτευσης, της αγροτικής οδοποιίας, της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ και της αντιπλημμυρικής προστασίας.

Είναι σημαντικό να πούμε ότι ενώ πρόκειται για ένα πρόγραμμα δανεισμού, δεν επιβαρύνονται καθόλου οι Δήμοι. Θα μπορέσουν δηλαδή οι Δήμοι να εξασφαλίσουν πρόσθετους πόρους, να δανειοδοτηθούν από αυτό το πρόγραμμα, χωρίς όμως να επιβαρυνθούν από την αποπληρωμή του δανείου, καθώς αυτό θα καλυφθεί από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Η σχετική ΚΥΑ έχει ήδη υπογραφεί τις προηγούμενες μέρες, και προχωράμε άμεσα στην ενεργοποίηση του προγράμματος με τις πρώτες προσκλήσεις.

Επιχειρηματικότητα

  • Στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, στην Πελοπόννησο προτάθηκαν 66 επενδυτικά σχέδια των 110 εκ. ευρώ συνολικά. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ήταν στους τομείς της αγροδιατροφής και του τουρισμού. Στον τομέα της αγροδιατροφής υπεβλήθησαν 29 προτάσεις με Π/Υ ύψους 36,5 εκ. ευρώ, ενώ στον τουρισμό, υπεβλήθησαν 23 αιτήσεις με Π/Υ ύψους 47 εκ. ευρώ.
  • Με συγκεκριμένα προγράμματα από το ΕΣΠΑ για την βελτίωση της εξωστρέφειας, όπως το πρόγραμμα «Επιχειρούμε έξω» προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, ενισχύουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας σε κάθε στάδιο της διαδικασίας. Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί τη συμμετοχή των επιχειρήσεων σε διεθνείς εμπορικές εκθέσεις καθώς και άλλους τρόπους προώθησης των προϊόντων τους στις διεθνείς αγορές. Το ενδιαφέρον για τη δράση είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Είναι χαρακτηριστικό μέχρι σήμερα, περίπου 700 επιχειρήσεις έχουν ήδη αιτηθεί χρηματοδότηση ύψους 31 εκατ. ευρώ. Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος, σχεδιάζουμε τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος, στον οποίο πρόκειται να ενσωματωθούν οι παρατηρήσεις των παραγωγικών φορέων.