Δευτέρα
27
Ιανουάριος
TOP

Μεταναστευτικό: Χείρα βοηθείας από τους Περιφερειάρχες – Τι είπε ο Νίκας – Υπουργείο: Σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα οι πρόσφυγες

Τη στήριξη των Περιφερειών και της ελληνικής κοινωνίας για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος από την αύξηση των προσφυγικών- μεταναστευτικών ροών και την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με το μεταναστευτικό στα νησιά, ζήτησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη από τους 13 περιφερειάρχες της χώρας, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη. Κατά τη συνάντηση τους ενημέρωσε, εκτός των άλλων, ότι τη Δευτέρα θα είναι έτοιμο νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει το σχέδιο και τα βήματα για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Η σύσκεψη που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή και του αναπληρωτή υπουργού για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργου Κουμουτσάκου, καθώς και αρμόδιων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ομόφωνη ήταν η απόφαση των περιφερειαρχών να στηρίξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης με τη διάθεση χώρων φιλοξενίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το «εθνικό πρόβλημα», όπως χαρακτηρίστηκε το προσφυγικό – μεταναστευτικό, θέτοντας, όμως, όρους και προϋποθέσεις, όπως δήλωσαν μετά τη σύσκεψη, κατά την οποία ο κ. Χρυσοχοΐδης τους ανέπτυξε το σχέδιο της κυβέρνησης για την ταχεία και αποτελεσματική διαχείρισή του και την αποσυμφόρηση των νησιών.

Οι περιφερειάρχες ζήτησαν ισοκατανομή των αλλοδαπών σε όλη την Ελλάδα, ενώ ο υπουργός τους είπε ότι σύντομα θα ενημερώσει κάθε έναν ξεχωριστά για τα κέντρα φιλοξενίας που έχει εντοπίσει το υπουργείο σε κάθε περιφέρεια και θα ζητήσει εκτενώς τις δικές τους προτάσεις και θέσεις.

O περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, δήλωσε ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι εθνικό ζήτημα, «η χώρα δέχεται επίθεση» και πρέπει το πρόβλημα «να το αντιμετωπίσουμε ενωμένοι και να το διαχειριστούμε για να μην έχουμε παρεπόμενα που θα πληρώσει ο λαός».

Όπως είπε, η απόφαση για στήριξη από τις περιφέρειες ήταν ομόφωνη, προκειμένου να βοηθηθούν τα νησιά του Αιγαίου, που «έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο», αλλά ζήτησε και αυτός ισοκατανομή σε όλη την Ελλάδα.

Για την Πελοπόννησο, είπε ότι αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται γύρω στους 2.000 μετανάστες, με το μεγάλο βάρος να πέφτει στην Κόρινθο, γι’ αυτό ζήτησε από τον υπουργό να μην επιβαρυνθεί άλλο η συγκεκριμένη περιοχή.

μεταναστευτικό - προσφυγικό

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Κώστας Αγοραστός, μιλώντας για το περιεχόμενο της σύσκεψης για το μεταναστευτικό, μετά την ολοκλήρωσή της δήλωσε: «Υπάρχει σχέδιο και ένα νομοσχέδιο που έρχεται τη Δευτέρα, υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση από το υπουργείο, αλλά πρέπει να γίνουν κινήσεις. Ζητήθηκε να υπάρξει ισοκατανομή των μεταναστών από τα νησιά τα οποία πλέον δεν αντέχουν, σε όλες τις περιφέρειες, αλλά όχι με νέα στρατόπεδα ή επέκταση των στρατοπέδων».

Ο κ. Αγοραστός πρότεινε να αξιοποιηθούν ξενοδοχεία στην επαρχία, που δεν δουλεύουν, πράγμα το οποίο και τους ξενοδόχους θα σώσει και οι αλλοδαποί θα έχουν μια πιο αξιοπρεπή φιλοξενία, καθώς, όπως τους είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, απώτερος σκοπός είναι αυτό το μέτρο να είναι προσωρινό και οι αλλοδαποί να ενσωματωθούν στην κοινωνία ή να επαναπατριστούν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, ο υπουργός τους ενημέρωσε ότι αυτή τη στιγμή σχεδιάζεται να γίνονται με γρήγορες κινήσεις οι ταυτοποιήσεις για το άσυλο και στις αρχές του 2020 θα επαναπατριστούν περίπου 12.000 αλλοδαποί, ενώ από τη στιγμή της συμφωνίας με την Τουρκία δεν έχουν επαναπατριστεί ούτε 1.200 άτομα.

Ο κ. Αγοραστός επισήμανε ακόμα ότι οι κατευθύνσεις για το καυτό ζήτημα με το μεταναστευτικό – προσφυγικό, που τους εξέθεσε ο υπουργός είναι η καλύτερη φύλαξη των συνόρων, η ενίσχυση των δομών ταυτοποίησης για το άσυλο, οι επαναπροωθήσεις και η διαμόρφωση άλλων συνθηκών φιλοξενίας, όπως άλλωστε είχε αποφασιστεί και στο ΚΥΣΕΑ στις αρχές του μήνα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών έθεσε, τέλος, και των θέμα των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται γύρω από το μεταναστευτικό, λέγοντας ότι «πρέπει να αξιολογηθούν από την αρχή», καθώς «υπάρχουν πολλά προβλήματα» και «η Ελλάδα είναι ένα κράτος με δομή και λειτουργεί σωστά, όπου δεν μπορούν να έρχονται οι ΜΚΟ να διαχειρίζονται το προσφυγικό- μεταναστευτικό, όπως σε τρίτες χώρες».

Πρόσθεσε, δε, ότι δεν είναι όλες οι ΜΚΟ το ίδιο, αλλά πολλές έχουν ελλείψεις που καλούνται να καλύψουν οι δήμοι και οι περιφέρειες. Αναφέρθηκε ακόμα και στο πρόγραμμα «Εστία», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ύπατη Αρμοστεία και περιλαμβάνει την φιλοξενία αλλοδαπών από τους δήμους σε σπίτια, λέγοντας ότι θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί, μετά την 31/12/2019, αλλά χρειάζεται μια πιο προσεκτική μελέτη.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση «έχει βάλει πλάτη» όλα αυτά τα χρόνια για το προσφυγικό – μεταναστευτικό και θα συνεχίσει να βάζει, ανέφερε και αυτός ότι τα νησιά αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα και πρέπει να βοηθηθούν, αλλά «με ψυχραιμία» και «να προστατευθούν οι ταυτότητες των τοπικών κοινωνιών».

Για την Αττική, είπε ότι έχει ήδη προσφέρει μεγάλη βοήθεια, με τα τέσσερα κέντρα φιλοξενίας όπου φιλοξενούνται χιλιάδες μετανάστες και με τη συνδρομή σε είδη στα νησιά.

Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχει σύσκεψη με τους δημάρχους του Λεκανοπεδίου προκειμένου να δουν τι άλλο μπορούν να προσφέρουν στην κοινή προσπάθεια.

ΠΗΓΗ: newsit.gr

Σύσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη για το ζήτημα διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου -Υπουργού, Αναπληρωτή Υπουργού, Υφυπουργού, του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας και των Περιφερειαρχών.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρουσίασε την κατάσταση ανά την επικράτεια και τόνισε τον εθνικό χαρακτήρα του ζητήματος αλλά και την προτεραιότητα του Υπουργείου για τη μεταφορά στην ενδοχώρα των οικογενειών με ανήλικα τέκνα, από τα νησιά.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης παρουσίασε επίσης ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος, που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2019-2020.

Ανακοίνωσε, ακόμη, ότι θα ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο της Δευτέρας για το νέο δίκαιο για το άσυλο που θα περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου που θα καταθέσει.

Εν συνεχεία, το λόγο πήραν οι Περιφερειάρχες, οι οποίοι με τη σειρά τους εξέφρασαν τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και τη βούληση για συνεργασία με το Υπουργείο πάνω σε αυτό το ολοκληρωμένο σχέδιο.

Οι αστυνομικοί διευθυντές που παρίσταντο διαβεβαίωσαν τη λήψη αυξημένων μέτρων αστυνόμευσης, για την ασφάλεια των πολιτών.

Στα πλαίσια της σύσκεψης, αποφασίστηκε ότι το προσεχές διάστημα θα κατατεθούν προτάσεις για χώρους φιλοξενίας μεταναστών/προσφύγων στην ενδοχώρα, σε ενίσχυση της προσπάθειας αποσυμφόρησης των νησιών και αναλογικής κατανομής ανά περιφέρεια. Οι χώροι θα αφορούν κυρίως σε ξενοδοχεία ή και διαμερίσματα που θα ενοικιασθούν.