Κυριακή
22
Δεκέμβριος
TOP

Μόνο άνοδο των τιμών αναμένει πλέον η αγορά στο ελαιόλαδο

Η μικρή άνοδος των τιμών, που αναφέρουν τα μηνύματα της αγοράς, αναζωπυρώνει τις προσδοκίες των παραγωγών για μια πιο «καλότυχη» σεζόν για το ελαιόλαδο. Έτσι, οι πράξεις συνεχίζονται χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις, καθώς όλοι αναμένουν το άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού διεθνώς, όποτε αυτό έρθει.

Μικρή η κινητικότητα για συμβατικό και βιολογικό στο Ηράκλειο

Τα φετινά εξαιρετικά ποιοτικά ελαιόλαδα του Ηρακλείου -και της Κρήτης συνολικά- δεν θυμίζουν σε τίποτα την περσινή καταστροφική χρονιά, όμως παρότι η τιμή τους φέτος είχε μία μικρή άνοδο, φτάνοντας από τα 2,50-2,60 σταδιακά στα 2,70-2,80 ευρώ/κιλό για έξτρα παρθένο, αυτή δεν μπορεί να ικανοποιήσει και το εισόδημα του παραγωγού με τις υποχρεώσεις να τρέχουν και μάλιστα μετά από μία καταστροφική για την ποιότητα του προϊόντος και την τιμή του χρονιά, όπως η περσινή. «Ο κόσμος είναι όλος χρεωμένος από πέρυσι», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μανώλης Ζαχαριουδάκης, γραμματέας στον ΑΣ Μεσαράς και στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου, υποστηρίζοντας ότι και φέτος «δεν μπορείς να πεις και πάλι καλές τις τιμές, όταν το κόστος ανέρχεται στα 2-2,20 ευρώ/κιλό».

Συνομιλώντας και με εμπόρους της περιοχής, μετέφερε τις εκτιμήσεις τους, ότι «εάν δεν ήταν η πανδημία και είχαν ανοίξει εστίαση και τουρισμός, το λάδι θα τραβούσε πολύ καλύτερα, με τιμές που θα ήταν και πάνω από τα 3 ευρώ». Ενθαρρυντικό είναι, πάντως, σύμφωνα με όσα εκτιμούν παίκτες της αγοράς, ότι δεν αναμένεται εύκολα πτωτική τάση των τιμών. Αντίθετα, προβλέπεται άνοδος, η οποία όμως θα είναι συντηρητική, όπως αναφέρουν. Κατά τον ίδιο, πράξεις γίνονται στην περιοχή, δεδομένου ότι και ο κόσμος ζορίζεται οικονομικά, χωρίς όμως η κινητικότητα να χαρακτηρίζεται μεγάλη.

Ως προς τις ιδιαιτερότητες της χρονιάς στην παραγωγή, τονίζοντας την εξαιρετική ποιότητα των φετινών ελαιολάδων της Κρήτης, ο κ. Ζαχαριουδάκης υπογράμμισε και το ιδιαίτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε φέτος το νησί, εκείνο των χαμηλών αποδόσεων του ελαιοκάρπου σε λάδι, πρόβλημα που απασχόλησε ιδιαίτερα την περιοχή της Μεσαράς. «Παρατηρήθηκε περισσότερο στην αρχή, αλλά διατηρήθηκε και μετά σε σχέση με άλλες χρονιές» ανέφερε, εξηγώντας ότι αυτό επιβάρυνε περισσότερο το κόστος, αφού οι ποσότητες ήταν λιγότερες.

«Φτωχή» πανελλαδικά η χρονιά στο βιολογικό

Σε ό,τι αφορά το βιολογικό ελαιόλαδο, όντας και ο ίδιος βιοκαλλιεργητής, ο κ. Ζαχαριουδάκης ανέφερε ότι η τιμή του -όπως και άλλες χρονιές- κινείται κατά περίπου ένα ευρώ υψηλότερα από το συμβατικό, στα 3,60-3,70 ευρώ. Το θέμα είναι ότι παρουσιάζει ακόμη μικρότερη κινητικότητα σε επίπεδο πράξεων, αφού πρόκειται για προϊόν που πηγαίνει σε ξενοδοχεία, γκουρμέ και διάφορα εστιατόρια, τα οποία παραμένουν κλειστά. «Οι πράξεις που γίνονται αφορούν μικρές ποσότητες και ακόμα και σε αυτές η τιμή δεν είναι ικανοποιητική», υποστήριξε, «αφού πέραν του μεγαλύτερου κόστους, ο βιοκαλλιεργητής έρχεται αντιμέτωπος και με μεγαλύτερα ρίσκα».

Οι τιμές στο βιολογικό κινούνται πάντα κατά 30%-35% υψηλότερα από εκείνες του συμβατικού, ανέφερε και ο Νίκος Γραμματικάκης, πρόεδρος της ΚΑΣΕΛ στη Λακωνία. Πρόκειται για μία συνήθη διαφορά, εξήγησε. Κατά τον ίδιο, το βιολογικό ελαιόλαδο είναι πολύ λίγο πανελλαδικά φέτος, γεγονός που ανάγκασε και την ΚΑΣΕΛ «να βάλει μέσα ελαιόλαδα», έχοντας προβλέψει εγκαίρως το πρόβλημα για τις δικές της ανάγκες τυποποίησης. «Δεν ξέρω αν θα φτάσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Την επόμενη χρονιά, ωστόσο, αναμένονται μεγαλύτερες ποσότητες στην κατηγορία, αφού εκτιμάται ότι θα υπάρχει περισσότερος καρπός, ενώ αναμένονται και περισσότεροι καλλιεργητές που τώρα βρίσκονται στο μεταβατικό στάδιο.

Στο συνηθισμένο μοτίβο για φέτος συνεχίζει η Λακωνία

Σε ό,τι αφορά το συμβατικό έξτρα παρθένο, ο κ. Γραμματικάκης ανέφερε ότι οι τιμές στην περιοχή κυμαίνονται μεταξύ 2,90-3,10 ευρώ/κιλό για το έξτρα παρθένο, χωρίς να υπάρχει έντονη ζήτηση, αλλά και χωρίς πρόβλημα διάθεσης σε όσα βγαίνουν προς πώληση, παρατηρώντας ότι εξακολουθεί το «συνηθισμένο μοτίβο της φετινής χρονιάς».

Ερωτηθείς για το επίπεδο ενδιαφέροντος των Ιταλών φέτος στην περιοχή, ανέφερε ότι «όσο οι Ισπανοί βγάζουν ποσότητες στις τιμές που τις βγάζουν, της τάξεως των 2,50-2,60 ευρώ, εδώ έρχονται για κάτι ποιοτικότερο, αλλά έχουμε και τους συσκευαστές της Ελλάδας που παίρνουν», υποστήριξε, κατατάσσοντας στα θετικά την άνοδο που δείχνει το συσκευασμένο και οι εξαγωγές του, έστω και με τον κατακερματισμό που χαρακτηρίζει την ελληνική τυποποίηση.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές της ΚΑΣΕΛ, ο κ. Γραμματικάκης ανέφερε μία κάπως υποτονική εικόνα αυτή την περίοδο. «Πέρυσι πουλούσαμε τον Σεπτέμβριο» σχολίασε, και εκτίμησε ότι αυτό που έγινε πέρυσι τον Σεπτέμβριο φέτος θα συμβεί νωρίτερα, αφού και οι φετινοί Μάρτης-Απρίλης είχαν πολύ καλύτερη εικόνα από τους περσινούς, λόγω των τότε αυστηρότερων μέτρων περιορισμού.

πηγη