Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Πώς θα βγει η Ελλάδα αλώβητη από την πρωτοφανή κρίση του κορωνοϊού

Σε μια εξαιρετική ταινία, οικολογικού περιεχομένου, με τίτλο: «Μετά την επόμενη ημέρα», ο πλανήτης παγώνει και στη συνέχεια πλημμυρίζει, χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν, ολόκληρες χώρες βρίσκονται κάτω από το νερό εξαιτίας της αλλαγής του κλίματος. Η Γη είναι ένα βήμα πριν από την εξαφάνιση, όμως, η ελπίδα ποτέ δεν πεθαίνει. Και οι άνθρωποι προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα.

Στην περίπτωση της πρωτοφανούς κρίσης που περνά όλος ο πλανήτης τις τελευταίες εβδομάδες, μπορεί ακόμη να βρισκόμαστε στην αρχή της αντιμετώπισης του κοροναϊού, όπως επισήμανε και σε ενημέρωσή του ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας -πράγμα που σημαίνει πως μία εσπευσμένη άρση των μέτρων θα ήταν καταστροφική στην παρούσα φάση- ωστόσο οι «στρατηγοί» της μάχης αποκάλυψαν πως σκέφτονται την επόμενη μέρα και προετοιμάζουν κυρίως το Σύστημα Υγείας για την στιγμή που η κοινωνία θα επανέλθει σιγά σιγά στην κανονικότητα.

Ναι, η επόμενη ημέρα είναι το μεγάλο στοίχημα, όταν θα ελεγχθεί η πανδημία, καθώς ο πλανήτης δεν θα είναι όπως παλιά, σε υγειονομικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Και η Ελλάδα θα πρέπει από τώρα να προετοιμάζεται…

Άλλωστε η επιστροφή στην κανονικότητα δεν είναι και σενάριο επιστημονικής φαντασίας, καθώς ήδη το επίκεντρο του κοροναϊού, δηλαδή η Κίνα και η επαρχεία Χουμπέι όχι μόνο έχει ελάχιστα κρούσματα την ημέρα, αλλά ήδη έχει χαλαρώσει τα μέτρα.

Όσον αφορά το επίκεντρο του κοροναϊού λοιπόν, τα περιοριστικά μέτρα θα αποτελούν πια παρελθόν στις 8 Απριλίου, καθώς οι υγιείς κάτοικοι της Χουμπέι θα μπορούν πια να κυκλοφορούν ελεύθεροι, ενώ ήδη έχουν αρθεί κι άλλα περιοριστικά μέτρα.

Ωστόσο κάτι τέτοιο φαντάζει μακρινό για εμάς κυρίως για τρεις λόγους.

  • Γιατί σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα είμαστε ακόμη στην αρχή
  • Γιατί στο επίκεντρο πλέον της επιδημίας είναι η Ευρώπη, αλλά και οι ΗΠΑ που έχουν τα περισσότερα κρούσματα στον κόσμο
  • Και γιατί θα ήταν καταστροφικό να γκρεμίσουμε τώρα ό,τι σαν κοινωνία έχουμε χτίσει.

Άλλωστε δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως οι κάτοικοι της Χουμπέι έμειναν 11 ολόκληρες εβδομάδες στα σπίτια τους μέχρι να περάσει ο… τυφώνας.

Η ακριβής ημερομηνία που θα βγει η Ελλάδα από το lockdown είναι άγνωστη.

Ωστόσο υπάρχουν πληροφορίες για το τι θα γίνει αφού βγούμε επιτέλους.

Μαζικά τεστ για τον κοροναϊό

Πρώτος λοιπόν για το πλάνο που θα εφαρμοστεί μετά lockdown αναφέρθηκε ο κ. Τσιόδρας τονίζοντας πως αυτό που θα προηγηθεί είναι η μαζική εξέταση πληθυσμού για τον Covid-19.

«Μια στρατηγική μαζικού testing με περιορισμό των ανθρώπων οι οποίοι είναι θετικοί και καραντίνα αντίστοιχη με αυτή που είχαμε στην πρώτη φάση της επιδημίας, πιθανώς να είναι ευεργετική. Ακόμα όμως δεν είμαστε σε αυτή τη φάση. Είμαστε στη φάση των μέτρων, της απόδοσης των μέτρων και της ετοιμασίας για το τι θα κάνουμε όταν αυτά τα μέτρα θα παύσουν να υπάρχουν. Θεωρώ ότι μας δίνει ευκαιρία όλη αυτή η μη εκθετική αύξηση στην πατρίδα μας, να σκεφτούμε πιο σοβαρά και να οργανώσουμε αυτή την επόμενη φάση», τόνισε ο καθηγητής.

Προτάσεις για το πώς μπορεί η κυβέρνηση να διαχειριστεί την επιστροφή της κανονικότητας έχει και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης σε διεθνείς οργανισμούς για τον κοροναϊός, Ηλίας Μόσιαλος.

Ο διακεκριμένος επιστήμονας του LSE τόνισε βέβαια μιλώντας στην ΕΡΤ πως τα σενάρια είναι πολλά, καθώς ακόμη είναι άγνωστο πως συμπεριφέρεται ο ιός.

Τα σενάρια, όμως, είναι πολλά και η συμπεριφορά του ιού ακόμη αβέβαιη. Γιατί δεν είναι μόνο το πρόβλημα της συγκράτησης της εκθετικής αύξησης της νόσου στον πληθυσμό που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιστήμονες. Αλλά και το πως ο ιός θα “συμπεριφερθεί” στη συνέχεια, όπως τόνισε ο καθηγητής αναλύοντας τις δύο εκδοχές που υπάρχουν για την πορεία του.

Μια από τις προτάσεις που ακούγονται με ενδιαφέρον είναι αυτή του Στέλιου Κιμπουρόπουλου, ευρωβουλευτή ο οποίος, αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα έγραψε σε άρθρο του: «Η θέσπιση ενός κοινού προγράμματος ελάχιστου εμβολιασμού, το οποίο θα καλύπτει όλες τις ηλικίες και θα ισχύει σε όλα τα Κράτη-Μέλη κρίνεται πλέον απαραίτητη. Το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να συνταχθεί με κριτήρια αμιγώς επιστημονικά και η προμήθεια και παροχή των εμβολίων να πραγματοποιούνται μέσω μιας Κοινής Ευρωπαϊκής Αρχής. Με αυτόν τον τρόπο, θα επιτευχθεί η διαθεσιμότητα τους σε λογικό κόστος και χωρίς να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στους χρόνους παράδοσης ή στον τύπο του εμβολίου.

Πώς θα συμπεριφερθεί ο ιός – Δύο εκδοχές

  • Ή θα γίνει εποχική νόσος και ίσως τον Μάιο θα υπάρχει κάμψη της επιδημίας και θα έχουμε ένα δεύτερο κύμα τον Οκτώβριο, οπότε θα έχουμε πάρει το καλοκαίρι μια ανάσα ώστε να προμηθευτούμε προστατευτικό υλικό για το υγειονομικό προσωπικό για να μην έχουμε σημαντικές απώλειες
  • Ή αν δεν υπάρχει δεύτερο κύμα το φθινόπωρο, τότε οι προσπάθειες μας θα πρέπει να ενταθούν.
  • Η κατάσταση αυτή μπορεί να φτάσει μέχρι και τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο μέχρι να καταφέρουμε να δαμάσουμε τον ιό.

Σημαντικό ερώτημα που απασχολεί ιδιαιτέρως τους επιστήμονες και σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο θα απαντηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, είναι εάν όσοι νοσούν αποκτούν αντισώματα στον ιό. Αν δηλαδή στη συνέχεια αποκτούν ανοσία.

«Θα το ξέρουμε πιθανότατα σε λίγες εβδομάδες, με βάση τις μελέτες που θα βγουν από το παράδειγμα της κινεζικής Γουχάν, γιατί εκεί άρχισαν να νοσούν από το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Άρα θα πιστοποιηθεί πόσοι από αυτούς που κόλλησαν είχαν ανοσία, ή ακόμα έχουν ανοσία», είπε ο ειδικός.

Συγκρίσεις

Το ότι τα δύσκολα έρχονται άλλωστε δεν το επιβεβαιώνουν μόνο οι στρατηγοί της μάχης, αλλά και καθηγητές και γιατροί.

Ειδικότερα , ο καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής και Επιδημιολόγιας  κ. Ζηλίδης μιλώντας στο MEGA είπε πως έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας, ωστόσο ήδη τα μέτρα είναι πολύ αποτελεσματικά στη χώρα μας.

«Η επιδημία στην Κίνα κράτησε 10 με 12 εβδομάδα. Είμαστε στη δεύτερη εβδομάδα, αν υποθέσουμε ότι έχουμε μια διαδρομή αντίστοιχης εξέλιξης, έχουμε ακόμα μια διαδρομή 8 με 10 ακόμα εβδομάδων. Στόχος μας είναι να επιβραδύνουμε αυτή την διαδρομή για να μην έχουμε έξαρση» τόνισε ο ίδιος.

Ο καθηγητής δήλωσε ότι: «Μπορούμε να κάνουμε συγκρίσεις. Τα μέτρα είναι πολύ αποτελεσματικά στην Ελλάδα. Στη Γαλλία είναι τρεις ημέρες ο χρόνος διπλασιασμού των κρουσμάτων, ενώ στην Ελλάδα είναι επτά. Αν είχαμε το ρυθμό της Γαλλίας θα είχαμε τώρα 3.200 και την επόμενη Δευτέρα 6.400».

Οι τρεις φάσεις του ελέγχου της επιδημίας

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Μόσιαλο οι φάσεις ελέγχου της επιδημίας είναι τρεις κι εμείς βρισκόμαστε στην δεύτερη.

Συγκεκριμένα:

  1. Η πρώτη φάση ήταν η πρόληψη όπου γίνονταν τα διαγνωστικά τέστ και κάναμε την ιχνηλάτηση όλων των ανθρώπων που είχαν έρθει σε επαφή με περιπτώσεις συνανθρώπων μας που έπασχαν από κοροναϊό.
  2. Η δεύτερη φάση, είναι η φάση του μετριασμού της επέκτασης της νόσου, στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, όπου επικρατούν τα μέτρα προσωπικής απόστασης και υγιεινής, τα οποία εφαρμόζονται πολύ πιο έντονα.
  3. Η τρίτη φάση θα είναι η φάση της καταστολής. «Αν μπορέσουμε και τα πάμε καλά τώρα, θα αρχίσουμε να μπαίνουμε στη φάση της καταστολής, που σημαίνει ότι θα αρχίσουν αρκετοί να επιστρέφουν σιγά – σιγά στη δουλειά τους, αλλά εδώ χρειαζόμαστε στρατηγική και σχέδιο», τόνισε ο καθηγητής.

Ο κ. Μόσιαλος αποκάλυψε ότι έχει προτείνει στον πρωθυπουργό να συστήσει από τώρα μια ομάδα εργασίας, η οποία θα σχεδιάζει την τρίτη φάση, όσο διαρκεί η δεύτερη φάση της επιδημίας. Δηλαδή να οργανώνει τον τρόπο με τον οποίο θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε στις δουλειές μας.

Η προτεραιότητα μετά την άρση του lockdown

Επομένως σύμφωνα και με τον κ. Τσιόδρα και με τον κ. Μόσιαλο, μόλις υπάρξει ύφεση της επιδημίας, τότε το πρώτο που θα γίνει είναι μαζικά τεστ στον πληθυσμό.

Φυσικά είναι άγνωστο ακόμη ποιοι θα έχουν προτεραιότητα και πως θα γίνει, ωστόσο τότε θα είναι αναγκαίο να απομονωθούν όσα περιστατικά μπορεί να είναι επικίνδυνα.

Το μοντέλο της Μεγάλης Βρετανίας

Ο Ηλίας Μόσιαλος πάντως ανέφερε το μοντέλο της Βρετανίας, η οποία γνωστοποίησε πως θα στείλει μαζικά τεστ στα σπίτια, τα οποία θα βγάζουν αποτελέσματα σε 45 λεπτά. Σε πρώτη φάση, μόνο στις ευπαθείς ομάδες και στη συνέχεια σε όλο τον πληθυσμό.

Σε κάθε περίπτωση το ΕΣΥ θα πρέπει να είναι έτοιμο καιρό πριν για την τελευταία φάση, αυτή δηλαδή της καταστολής.

Η τρίτη φάση της επανένταξης του πληθυσμού θα απαιτήσει σημαντική ενίσχυση της δημόσιας υγείας, σύμφωνα με τον καθηγητή του LSA.

«Θα χρειαστούμε ίσως και 2 με 3 χιλιάδες ειδικούς στη δημόσια υγεία, όχι απαραίτητα γιατρούς, αλλά και νοσηλευτές και ανθρώπους που έχουν σπουδάσει δημόσια υγεία στα Τεχνολογικά Ινστιτούτα και στα ΑΕΙ, οι οποίοι να μπορούν να κάνουν αυτά τα διαγνωστικά τεστ μαζικά και εάν υπάρχει μια έξαρση μαζική ή σε ένα συγκεκριμένο εργασιακό χώρο ή σε μια πόλη ή χωριό, να μπορούμε να τα «πιάνουμε» αυτά και να τα σταματάμε», ανέφερε ο καθηγητής.

Θα κάνουμε το παν για να είμαστε έτοιμοι

Από την πλευρά του πάντως σε σχετική ερώτηση ο επικεφαλής της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό επιβεβαίωσε πως βρίσκονται στη φάση που ετοιμάζονται για το τι θα κάνουν όταν αυτά τα μέτρα θα πάψουν να ισχύουν, ωστόσο τόνισε πως ακόμη δεν υπάρχει σαφές πλάνο.

«Ακόμη είμαστε στη φάση των μέτρων, της απόδοσης των μέτρων και της ετοιμασίας για το τι θα κάνουμε όταν αυτά τα μέτρα θα παύσουν να υπάρχουν . Θεωρώ ότι μας δίνει ευκαιρία όλη αυτή η μη εκθετική αύξηση στην Πατρίδα μας, να σκεφτούμε πιο σοβαρά και να οργανώσουμε αυτή την επόμενη φάση. Και πιστέψτε με, κάνουμε το παν όλοι για να είμαστε έτοιμοι για αυτή τη φάση, την οποία τη θέλουμε και την περιμένουμε», τόνισε ο ίδιος στην χτεσινή ενημέρωση.

πηγή:www.in.gr