Παρασκευή
10
Ιανουάριος
TOP

Συναγερμός στην Ελλάδα μετά τον πρώτο νεκρό – Αυξάνονται τα κρούσματα, νέα έκτακτα μέτρα

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι Αρχές στην Ελλάδα μετά τον πρώτο νεκρό από τον κοροναϊό αλλά και την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας τα οποία προσεγγίζουν τα 100.

Ο 66χρονος που νοσηλευόταν τα τελευταία 24ωρα διασωληνωμένος στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας στο Ρίο, έχασε τη μάχη με τη ζωή. Ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός εξέπνευσε στις 3:15 τα ξημερώματα της Πέμπτης βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του.

O ίδιος ήταν το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού στη χώρα μας και διαγνώστηκε πρώτος από τους 54 εκδρομείς που είχαν ταξιδέψει στους Άγιους Τόπους.

Η υγεία του άτυχου 66χρονου είχε επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες με τους γιατρούς να κάνουν ότι μπορούν για να τον κρατήσουν στη ζωή. Ωστόσο, το βεβαρυμένο ιστορικό και η ραγδαία επιδείνωση της υγείας του είχαν ως συνέπεια να χάσει τη μάχη με τη ζωή ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός.

Τρεις ασθενείς διασωληνωμένοι

Στο νοσοκομείο της Πάτρας το οποίο δοκιμάζεται λόγω των αυξημένων κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στην ευρύτερη περιοχή της Αχαϊας, νοσηλεύονται διασωληνωμένοι άλλοι δύο ασθενείς, ενώ ένας ακόμη βρίσκεται διασωληνωμένος σε νοσοκομείο της Καστοριάς.

Την ίδια στιγμή, τα κρούσματα στη χώρα αυξάνοντα καθημερινά και μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 99 ενώ δεκάδες δείγματα ασθενών που παρουσίασαν συμπτώματα βρίσκονται στα εργαστήρια και αναμένονται εντός της ημέρας οι απαντήσεις.

Η κυβέρνηση και οι υγειονομικές αρχές της χώρας έχουν τεθεί σε συναγερμό για την ανάσχεση εξάπλωσης του ιού ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν αυστηρές συστάσεις προς τις ευπαθείς ομάδες να ελαχιστοποιήσουν τις μετακινήσεις τους ώστε να μην κινδυνέψουν να εκτεθούν και να κολλήσουν τον ιό.

Σε καραντίνα πλοίο στη Λήμνο

Εν τω μεταξύ, από τα ξημερώματα έχει σημάνει συναγερμός στη Λήμνο καθώς πλοίο με 341 επιβάτες και 77 μέλη πληρώματος βρίσκεται σε καραντίνα μετά από ύποπτο κρούσμα κοροναϊού.

Το πλοίο ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης, στις 10:30, το δρομολόγιό του με μια ώρα καθυστέρηση από το λιμάνι της Καβάλας  με προορισμό τη Λήμνο και τη Μυτιλήνη.

Ειδικότερα, στις 21:35 ο καπετάνιος του πλοίου ζήτησε να πάει στο λιμάνι ασθενοφόρο να παραλάβει μέλος του πληρώματος το οποίο εμφάνιζε πυρετό. Τελικά, το πλοίο αναχώρησε στις 10:30, ενώ ο ασθενής ναυτικός μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Καβάλας.

Το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιο του δένοντας στη Λήμνο περίπου στις 2 και άμεσα ξεκίνησε διαδικασία αποβίβασης και επιβίβασης επιβατών. Τη στιγμή εκείνη, ο καπετάνιος ο νομίατρος της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας ζήτησε όταν το πλοίο φτάσει Λήμνο να μην αποβιβαστεί και επιβιβαστεί κανείς από το πλοίο καθώς ο ναυτικός θεωρείται ύποπτο κρούσμα για κοροναϊό. Ωστόσο είχαν αποβιβαστεί επιβάτες και κάποιοι είχαν ήδη επιβιβαστεί.

Μέσα στο πλοίο βρίσκονταν αρχικά 341 επιβάτες και 77 μέλη πληρώματος, ωστόσο 127 εξ’ αυτών αποβιβάστηκαν και δόθηκαν οδηγίες για κατ’ οίκον περιορισμό έως ότου βγουν οι εξετάσεις του ναυτικού.

Νέα έκτακτα μέτρα – Μέριμνα για τους εργαζόμενους γονείς

Η κυβέρνηση μέρα με τη μέρα επικαιροποιεί τα έκτακτα μέτρα για τον κοροναϊό ενώ ταυτόχρονα, μετά και το «λουκέτο» για δύο εβδομάδες στα σχολεία προχώρησε σε ανακοινώσεις που αφορούν στους εργαζόμενους γονείς με παιδιά κάτω των 15 ετών, ανακοινώνοντας άδειες ειδικού τύπου.

Όπως ανακοίνωσε χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η άδεια ειδικού σκοπού θα δοθεί σε έναν από τους δύο γονείς.

Ειδικότερα, για κάθε 4 ημέρες άδειας οι τρεις θα λογίζονται ως άδεια ειδικού σκοπού και μόνο μια θα λογίζεται ως κανονική άδεια.

Εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού τότε ο άλλος δεν θα δικαιούται.

Εαν ο ένας από τους δυο γονείς δεν εργάζεται ο άλλος δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού.

Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα, το κράτος θα καλύψει από τον τακτικό προϋπολογισμό το ένα τρίτο (1/3) των αποδοχών του.

Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του δημοσίου τομέα, το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών του.

Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, δύναται ο εργοδότης να προτείνει επίσης τη δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, ή εργασία εξ’ αποστάσεως. Για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα δημιουργείται επίσης η δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, όπου αυτό είναι εφικτό.

Έκτακτα κονδύλια για προσλήψεις στην Υγεία

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Πέτσας  η κυβέρνηση  παρέχει πλήρη υποστήριξη στο σύστημα υγείας σε ό,τι αφορά τις έκτακτες δαπάνες. Για τον σκοπό αυτό, ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας ενισχύθηκε έγκαιρα με 15 εκατ. ευρώ, ενώ δρομολογούνται καινούργιες δαπάνες για προσλήψεις. Ανάλογα με τις εξελίξεις, οι οποίες αποτιμώνται καθημερινά, το Υπουργείο Οικονομικών θα ενισχύσει τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας με όσες επιπλέον πιστώσεις χρειαστεί.

Ο κ. Πέτσας συνέστησε, σύμφωνα όπως είπε με τις οδηγίες της Ιεράς Συνόδου και των Μητροπολιτών να αποφεύγονται οι μαζικές συναθροίσεις στις εκκλησίες.

Οικονομικά μέτρα

Επιπλέον, υπενθύμισε όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί το  προηγούμενο διάστημα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και συγκεκριμένα:

Η πρώτη δέσμη τέτοιων μέτρων είναι:

-Η αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, πληρωτέου τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.

-Η αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς επίσης και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, αντίστοιχα σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.

-Αναστέλλεται για 3 μήνες έως την 30η Ιουνίου του 2020 η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων κάθε είδους ρύθμισης, οι οποίες είναι πληρωτέες έως 31η Μαρτίου 2020 (τρέχουσες εισφορές Φεβρουαρίου), στους κλάδους και περιοχές (ανά ΚΑΔ και Περιφερειακή Ενότητα), για περιπτώσεις που διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης με κρατική εντολή για περισσότερο από 10 ημέρες.

Διάγγελμα Μητσοτάκη – Έρχονται νέα μέτρα

Η κρισιμότητα της κατάστασης με την εξάπλωση του κοροναϊού και στη χώρα μας οδήγησε χθες, τον πρωθυπουργού να προχωρήσει σε διάγγελμα.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε έκκληση για προστασία των ευπαθών ομάδων, δηλαδή στους ηλικιωμένους και στους ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις, συμβουλεύοντάς τους να μείνουν στο σπίτι τους.

Ως προς τις οικονομικές συνέπειες του κοροναϊού, ο πρωθυπουργός ανήγγειλε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν και άλλα μέτρα στήριξης κλάδων που πλήττονται.

Τέλος, τοποθετήθηκε και για το θέμα που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες με τη Θεία Κοινωνία και την Εκκλησία, λέγοντας ξεκάθαρα ότι «τα θρησκευτικά καθήκοντα πρέπει κι αυτά να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα και να επιτελούνται, όσο είναι εφικτό, από το σπίτι».

Μιλώντας για τα αυστηρά μέτρα που έλαβαν οι ελληνικές Αρχές για τον κοροναϊό, είπε πως πρωταρχικός στόχος είναι τα τυχόν σοβαρά κρούσματα να απλωθούν σε βάθος χρόνου, ώστε οι ασθενείς να είναι σε θέση να λάβουν τη φροντίδα που αξίζουν και δικαιούνται από τα νοσοκομεία μας.

«Ήδη κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να θωρακιστεί η δημόσια υγεία: Προσθέτουμε κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των δημόσιων νοσοκομείων και αξιοποιούμε εγκαταστάσεις ιδιωτικών κλινικών σε όλη τη χώρα.
Καμιά δομή δεν περισσεύει. Και δημόσιος και ιδιωτικός τομέας καλούνται να συνεργαστούν για το κοινό καλό.
Με διαδικασίες-εξπρές προσλαμβάνονται 2.000 νοσηλευτές και γιατροί με  διετείς συμβάσεις. Οι πρώτοι θα είναι στις θέσεις τους στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Και μετά την κρίση, θα παραμείνουν στο δημόσιο σύστημα υγείας» σημείωσε ενώ καθησύχασε μαθητές και γονείς ότι παρά το «λουκέτο» για 14 ημέρες στα σχολεία, δεν θα χαθεί η σχολική χρονιά.

Οδηγίες προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες

Ολοένα και περισσότερο οι Έλληνες αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της κατάστασης με την εξάπλωση του κοροναϊού ενώ ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να υπάρχει για όσους βρίσκονται στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες.
Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο νέας ενημερωτικής εκστρατείας που πραγματοποιεί εξέδωσε οδηγίες προστασίας των ευπαθών ομάδων στο πλαίσιο της καμπάνιας  με τίτλο: «Δεν φοβόμαστε – Προστατευόμαστε – Μένουμε σπίτια μας».

Από την ΓΓΠΠ τονίζεται ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για τη λοίμωξη από τον COVID-19, τα ηλικιωμένα άτομα καθώς και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες κτλ), ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και επιπλοκών.

Κατά συνέπεια, για αυτές τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία η συστηματική εφαρμογή όλων των μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του νέου κοροναϊού, με έμφαση στα ακόλουθα:

  • Να αποφεύγουν επαφές με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.
  • Να αποφεύγουν όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια, ιδιαίτερα σε περιοχές ή χώρες με επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα.
  • Να εφαρμόζουν την υγιεινή των χεριών και να αποφεύγουν την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).
  • Να συμμορφώνονται στη χρόνια φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνουν και στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών.
  • Να αποφεύγουν χώρους συγχρωτισμού, κοινωνικών συναναστροφών μαζικού χαρακτήρα και εκδηλώσεων.
  • Να επικοινωνούν άμεσα με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και να επιμένουν σε ιατρική αξιολόγηση.
  • Να αποφεύγουν επισκέψεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς.
  • Να αποφεύγουν επισκέψεις σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο.
    Υπενθυμίζεται τέλος ότι για περισσότερες πληροφορίες, οι πολίτες να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 1135.

www.in.gr