To μήνυμα «Μένουμε σπίτι» επανέρχεται σε μία μετά την άλλη τις χώρες της Ε.Ε., καθώς τα έως τώρα μέτρα αδυνατούν να βάλουν φρένο στην εξάπλωση της Covid-19 την ώρα μάλιστα που το νέο στέλεχος του ιού κάνει απειλητικά την εμφάνισή του. Για ένα αξιοσημείωτο ποσοστό νοικοκυριών στην Ελλάδα και την Ευρώπη αυτό σημαίνει εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (2019) που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat το 17,2% του πληθυσμού της κοινότητας βιώνει «συνθήκες συνωστισμού» στο σπίτι του. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των δωματίων είναι πολύ μικρός για τον αριθμό των ατόμων του νοικοκυριού. Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο του μέσου όρου, αγγίζοντας το 28,7%. Το ποσοστό στη χώρα μας ήταν 25,5% το 2010, όταν ξέσπασε η κρίση χρέους. Έκτοτε έβαινε αυξανόμενο και κορυφώθηκε το 2018 (29,2%).
«Τα σπίτια αυτά τα αισθάνεται κανείς ακόμη μικρότερα όταν παιδιά παίζουν στο ίδιο δωμάτιο με του γονείς που είναι σε τηλεργασία, κατά τη διάρκεια των lockdown για την πανδημία» υπογραμμίζει η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.
Το πρόβλημα είναι πιο οξύ στα φτωχότερα κράτη μέλη. Στη Ρουμανία σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού (45,8%) ζούσαν σε συνθήκες συνωστισμού το 2019. Το ποσοστό στην Λετονία ήταν 42,2%, στη Βουλγαργία 41,1%, στην Κροατία 38,5% και στην Πολωνία 37,6%. Στην αντίπερα όχθη συναντάμε την Κύπρο με μόλις το 2,2% να αντιμετωπίζει τέτοιες συνθήκες, την Ιρλανδία (3,2%), τη Μάλτα (3,7%) και την Ολλανδία (4,8%).
Από την άλλη το να μένει κανείς σε ένα σπίτι μόνος για μεγάλο διάστημα έχει τις δικές του σοβαρές προκλήσεις, όπως έχει επίσης δείξει η πανδημία. Δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσοι διαβιούν μόνοι. Ωστόσο πάνω από το 1/3 των κατοίκων (32,7%) ζουν σε υπερβολικά μεγάλες οικίες- με περισσότερα δωμάτια δηλαδή από τις ανάγκες των ατόμων του νοικοκυριού.
Πηγή: moneyreview.gr