«Καταγράψαμε τις διαφωνίες μας και έθεσα όλα τα ζητήματα για τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης. Ανοικτή χαρακτήρισε την συζήτηση με τον Τούρκο πρόεδρο ο Έλληνας πρωθυπουργός. Η συνάντηση ξεκίνησε στις 16.50 ώρα Ελλάδος και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 18.30. Παγωμένα βλέμματα και χειραψίες στην συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν. Οι διάλογοι των δυο ανδρών μπροστά στις κάμερες. Την Δευτέρα συγκαλείται συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής υπό το Νίκο Δένδια.
Μια δήλωση που αποτυπώνει ξεκάθαρα το κλίμα που υπήρχε στην συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν έκανε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωσή της. Η συνάντηση κράτησε 95 λεπτά και σύμφωνα με πληροφορίες έγινε μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει πως η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης είναι μια συμφωνία νομικά άκυρη που προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά. Κατά τη συνάντηση έγινε εκτενής συζήτηση και για το προσφυγικό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει στον Ταγίπ Ερντογάν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αλλαγής της στάση της Τουρκίας, καθώς το τουρκικό λιμενικό δεν ανταποκρίνεται στα ελληνικά αιτήματα για περισυλλογή των μεταναστών που ξεκινούν από τα παράλια. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πάντως τη βούληση του, η Ελλάδα να στηρίξει τη συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ.
Η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr τόνισε όλα όσα έπρεπε να ειπωθούν στην τουρκική πλευρά αλλά παραμένει πάντα επιφυλακτική γιατί κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις διαθέσεις της Τουρκίας. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι καταγράφηκε διάθεση να μην κλιμακωθεί και άλλο η ένταση.
Ο πρωθυπουργός μετά την συνάντηση δήλωσε:
«Με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν είχαμε μια ανοικτή συζήτηση. Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δυο πλευρές ωστόσο συμφώνησαν στην συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν».
Η συνάντηση βγήκε εκτός προγράμματος εξαιτίας του γεύματος που παρέθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ σε 8 ηγέτες μεταξύ των οποίων ο Έλληνας πρωθυπουργός. Άρχισε λίγα λεπτά πριν τις πέντε ενώ είχε προγραμματιστεί για τις 16.30. Ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 18.30. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.
Οι δυο άνδρες αντάλλαξαν μια παγωμένη χειραψία και στην συνέχεια κάθισαν στο τραπέζι με τις αντιπροσωπείες τους. Από την ελληνική πλευρά παρόντες ήταν ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.
Από την τουρκική πλευρά ήταν ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο τελευταίος πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ (η θέση έχει καταργηθεί) και ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.
Ο πρωθυπουργός την ώρα της χειραψίας και απευθυνόμενος στον Ερντογάν του είπε: «Συγγνώμη για την καθυστέρηση ήμουν με τον Πρόεδρο Τραμπ» για να του απαντήσει ο Τούρκος Πρόεδρος: «Το ξέρω». Δείτε το βίντεο:
#alphanews Οι πρώτες εικόνες από την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν.
Το newsit.gr θα σας ενημερώνει λεπτό προς λεπτό για όλες τις εξελίξεις από την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Λονδίνο.
Τις τελευταίες ώρες αυτό που έχει προηγηθεί είναι το ηχηρό μήνυμα που έστειλε στην Τουρκία ο Έλληνας πρωθυπουργός μέσα στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου είπε μεταξύ άλλων ότι «Περιμένουμε από τους γείτονές μας να επιδείξουν σεβασμό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» καθώς και ότι «Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ».
Επίσης προηγήθηκε η κλειστή συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν η οποία δεν ήταν προγραμματισμένη και σύμφωνα με πολλούς ίσως και να συζητήθηκε το θέμα Ελλάδας – Τουρκίας όπως και το γεύμα με τον Τραμπ όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έθετε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.
Στο γεύμα αυτό ο Τραμπ είπε στους 8 ηγέτες που φιλοξενούσε ότι τα έξοδα είναι δικά του…
Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζεται από την κυβέρνηση, η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να συρθεί σε διαπραγματεύσεις για ζητήματα που είναι ξεκάθαρα και λυμένα – όπως π.χ. μια τουρκική απαίτηση περί συνεκμετάλλευσης σε Αιγαίο και Κύπρο – ενώ ο διάλογος για οποιοδήποτε ζήτημα περνά απαραίτητα μέσα από τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων και τον σεβασμό των κανόνων δικαίου και των αρχών της καλής γειτονίας.