Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο για το ερασιτεχνικό ψάρεμα και στην Καλαμάτα (pics & video)

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο για την ερασιτεχνική – αθλητική αλιεία στη χώρα μας, το οποίο έχει θέσει προς διαβούλευση και υποβολή σχολίων  μέχρι τις 4 Ιουνίου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σήμερα πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα . Στην Καλαμάτα αντιδρώντες ερασιτέχνες ψαράδες συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι αναρτώντας πανό και ζητώντας από την κυβνέρνηση να μην αλλοιώσει μια παράδοση δεκάδων χρόνων από πάππου προς πάππον.

Οι επίμαχες διατάξεις και οι αλλαγές

Η πρώτη νέα διάταξη έχει να κάνει με την απαγόρευση ψαρέματος με τη χρήση τηλεκατευθυνόμενου μέσου (Άρθρο 4, διάταξη 6: Απαγορεύεται η ερασιτεχνική αλιεία με τη χρήση οποιουδήποτε τηλεκατευθυνόμενου μέσου ή τηλεκατευθυνόμενης συσκευής ψαρέματος).

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως οι ερασιτέχνες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα γνωστά σκαφάκια που μεταφέρουν σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων το δόλωμα ώστε να ψαρέψουν σε βαθύτερα νερά και να διεκδικήσουν να πιάσουν ένα μεγαλύτερο ψάρι.

Εκεί πάντως που έχει προκληθεί η μεγαλύτερη αντίδραση είναι στο άρθρο 5 (στ) όπου αναγράφονται οι περιορισμοί για ερασιτέχνες ψαράδες. Ξεχωρίζει η νεοεισαχθείσα απαγόρευση χρήσης ζωντανού δολώματος για τους ερασιτέχνες. Ζωντανό δόλωμα είναι πχ το σκουλήκι και η σουπιά, δολώματα που χρησιμοποιούνται κατά κόρον και από την μεγάλη πλεοψηφία ερασιτεχνών ψαράδων, μικρών και μεγάλων. Τα ζωντανά δολώματα θεωρούνται τα καλύτερα για την προσέλκυση μεγάλων ψαριών αλλά και μικρότερων, καθώς υπάρχουν ψάρια που «τσιμπάνε» μόνο σε ζωντανό δόλωμα.

Στο ίδιο άρθρο 5, διάταξη α, μειώνονται στο μισό (150) τα αγκίστρια που μπορεί να έχει το παραγάδι ενός ερασιτέχνη ενώ καταργείται η διάταξη που προέβλεπε ότι ο αριθμός των αγκιστριών αφορά κάθε άτομο μέσα στη βάρκα. Πλέον το 150 είναι το μάξιμουμ, ανεξάρτητα το πόσοι είναι οι ψαράδες σε μία βάρκα.

Στο επόμενο άρθρο μειώνονται τα κιλά των ψαριών που μπορεί να αλιεύσει ο ερασιτέχνης ημερησίως ενώ δεν υπόκεινται σε περιορισμούς τα δηλητηριώδη και τοξικά ψάρια, όπως Γερμανοί, Λαγοκέφαλοι και Λεοντόψαρα.

Τέλος όσον αφορά στο ψαροντούφεκο προστίθεται και ο Απρίλιος στους μήνες που απαγορεύεται (μαζί με τον Μάιο, όπου οι ερασιτέχνες έλεγαν ότι ήταν ήδη παράλογη η απαγόρευση για τον έναν μήνα).