To 2021 θα καταγραφεί άλλο ένα ρεκόρ πολλών ετών: η ΑΑΔΕ θα κληθεί να επιστρέψει φόρους στον μεγαλύτερο αριθμό φορολογουμένων των τελευταίων (πολλών) ετών. To 2020, εκδόθηκαν περί τα 1,1 εκατομμύρια πιστωτικά εκκαθαριστικά και η εφορία κλήθηκε να επιστρέψει φόρους συνολικού ύψους 382 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι φέτος, ο αριθμός θα ξεπεράσει τα 1,5 εκατομμύρια με τις επιστροφές φόρου να ανεβαίνουν ακόμη και στα 500-550 εκατ. ευρώ. Ποιος είναι ο λόγος του… ρεκόρ; Στην πραγματικότητα είναι περισσότεροι από ένας.
- Εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί με μοναδική πηγή εισοδήματος τον μισθό τους δεν πήραν 14 μισθούς μέσα στο 2020 αλλά 10-11 ανάλογα με τη διάρκεια αναστολής της σύμβασής τους. Ωστόσο, το λογιστήριο, τους έκανε παρακράτηση φόρου σαν να δούλεψαν κανονικά και τους 14 μήνες. Δεδομένο ότι η έκτακτη ενίσχυση των 534 ευρώ δεν συνιστά φορολογητέο εισόδημα, οι φορολογούμενοι θα λάβουν το πρόσθετο ποσό που τους παρακρατήθηκε μόλις γίνει η εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης.
- Σε δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, γίνεται παρακράτηση 20% επί των αμοιβών τους ανεξάρτητα από το ύψος των αμοιβών αυτών. Φέτος, είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιείται για τους αυτοαπασχολούμενους η νέα φορολογική κλίμακα που προβλέπει χαμηλό συντελεστή φορολόγησης 9% για το τμήμα του εισοδήματος μέχρι και τα 10.000 ευρώ. Για το εισόδημα από τα 10.000 έως τα 22.000 ευρώ, επιβάλλεται συντελεστής 22%. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όλοι αυτοί οι φορολογούμενοι έχουν προπληρώσει μέσα στο 2020 πολύ περισσότερο φόρο από αυτόν που τους αναλογεί. Έτσι, θα υπάρξουν μεγάλες επιστροφές φόρου οι οποίες θα είναι αρκετές εκατοντάδες ευρώ.
Στο οικονομικό επιτελείο περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το προϊόν της φετινής εκκαθάρισης του φόρου εισοδήματος. Όχι μόνο για τις επιστροφές φόρου που θα χρειαστεί να γίνουν. Αλλά και διότι θα αποτυπωθεί η πραγματική μείωση των εισοδημάτων (τουλάχιστον των δηλωθέντων εισοδημάτων) μέσα στην πανδημία. Οι πρώτες εκτιμήσεις ρίχνουν το άθροισμα των εισοδημάτων που θα δηλώσουν όλοι οι φορολογούμενοι (συνολικά περί τα 8,8 εκατομμύρια) στα επίπεδα των 70 δις. ευρώ ή και ακόμη χαμηλότερα.
www.moneyreview.gr