Πέμπτη
18
Απρίλιος
TOP

Οι ενισχύσεις των 2,3 τρισ. στις επιχειρήσεις και οι φόβοι – Η επόμενη μέρα της πανδημίας στην ατζέντα του Eurogroup

Περισσότερα προβλήματα στην ΕΕ αντιμετώπισαν λόγω της πανδημίας, ο ξενοδοχειακός κλάδος και η εστίαση, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκονται ο κλάδος των μεταφορών, οι αυτοκινητοβιομηχανίες και ο κλάδος της μεταλλουργίας

Το σχέδιο για τον σταδιακό απογαλακτισμό των επιχειρήσεων από τα προγράμματα στήριξης ρευστότητας που παρέχουν οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19 και τη δημιουργία μέτρων που θα στοχεύουν στο να βοηθήσουν τις βιώσιμες επιχειρήσεις, μειώνοντας στο ελάχιστο τους κινδύνους χρεοκοπιών, απολύσεων των εργαζομένων και αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναμένεται να συζητήσουν σήμερα, 15 Φεβρουαρίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Το κυριότερο σημείο της ημερησίας διάταξης που θα απασχολήσει το Eurogroup, θα αφορά στις πρόσφατες εξελίξεις για τη «φερεγγυότητα του εταιρικού τομέα», βάσει σημειώματος που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για λογαριασμό των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Το σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι λόγω των περίπου 2,3 τρισ. ευρώ που έχουν δοθεί από τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών για τη στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων και της αύξησης των δανείων που χορηγούν οι τράπεζες προς επιχειρήσεις, σε ορισμένα κράτη – μέλη, όπως στη Γαλλία και την Ιταλία, έχουν αποτραπεί προς το παρόν χρεοκοπίες, καθώς όπως υπογραμμίζει η Κομισιόν, χωρίς αυτή τη βοήθεια περίπου το ένα τέταρτο όλων των επιχειρήσεων στην ΕΕ θα είχε πρόβλημα ρευστότητας μέχρι το τέλος του 2020.

Τόσο η Επιτροπή, όσο και το Eurogroup εκφράζουν τις εύλογες ανησυχίες τους ότι όταν λήξουν αυτά τα άνευ προηγουμένου μέτρα στήριξης, τότε αρκετές επιχειρήσεις ενδέχεται να αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ωστόσο παρόλο που η στήριξη των κυβερνήσεων των κρατών – μελών της ΕΕ προς τον εταιρικό τομέα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του έτους, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πρέπει να βρουν τον τρόπο να εγκαταλείψουν τα οριζόντια μέτρα και να εντοπίσουν τις εταιρείες που είναι βιώσιμες και αυτές που δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στην μετα – πανδημική εποχή.

Περισσότερα προβλήματα στην ΕΕ αντιμετώπισαν λόγω της πανδημίας, ο ξενοδοχειακός κλάδος και η εστίαση, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκονται ο κλάδος των μεταφορών, οι αυτοκινητοβιομηχανίες και ο κλάδος της μεταλλουργίας. Οι υπηρεσίες επικοινωνίας, τροφίμων και φαρμάκων επηρεάστηκε πολύ λιγότερο από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει στα κράτη – μέλη να εφαρμόσουν ένα μείγμα πολιτικής που θα πρέπει να διαχειριστεί τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Παράλληλα θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξουν διαρθρωτικά μέτρα που θα αφορούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη οικονομία.

Εκτός από το ζήτημα των κρατικών ενισχύσεων, το σημερινό Eurogroup θα ασχοληθεί και με τις μακροοικονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη, βάσει των χειμερινών προβλέψεων της Επιτροπής, ενώ παράλληλα οι υπουργοί θα ενημερωθούν για τις εξελίξεις στο πεδίο της υγείας, τις οποίες θα παρουσιάσουν ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για το Πρόγραμμα Έκτακτης Ανάγκης στον Τομέα της Υγείας, και ο Ανώτατος Σύμβουλος αρμόδιος για την Κοινή Αποστολή ΠΟΥ-Κίνας για την Covid-19.

Τέλος το Eurogroup θα ασχοληθεί και με τα μέτρα που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ, ώστε η οικονομία της ΕΕ να γίνει ισχυρότερη, περισσότερο ανεξάρτητη από διεθνείς κρίσεις και ικανή να εγγυηθεί την εύρυθμη λειτουργία των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών.

newmoney.gr