Τετάρτη
27
Νοέμβριος
TOP

Νίκας για όλους και για όλα- Τι είπε για την στήριξη στις δομές υγείας και τις επιχειρήσεις – Πότε ξεκινά η διαχείριση των απορριμμάτων, ποια τα έργα που μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης

Για όλους και για όλα μίλησε στην τηλεόραση BEST ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας δίνοντας το μήνυμα τόσο για την δύσκολη περίοδο την οποία διανύουμε όσο και για τα κρίσιμα επόμενα βήματα και πως αυτά πρέπει να δρομολογηθούν.

 

«Μετά τον Covid πρέπει να

κουβεντιάσουμε σοβαρά

για την ποιότητα της υγείας

στην Περιφέρεια Πελοποννήσου»

Αναφερόμενος στο σύστημα υγείας και στην κατάσταση στην υγεία που επικρατεί στην Πελοπόννησο ο Περιφερειάρχης τόνισε: «Μετά τον κορωνοϊό πρέπει να κουβεντιάσουμε πολύ σοβαρά για την ποιότητα της υγείας στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Για την ενίσχυση των νοσοκομείων μας. Υπάρχουν νομοί ουσιαστικά χωρίς νομαρχιακό νοσοκομείο, όπως είναι η Αργολίδα. Να τα δούμε όλα από την αρχή διότι δεν είναι δυνατόν για μια αρρώστια μεσαίου επιπέδου να μετακινείται οι κόσμος και να πηγαίνει στην Αθήνα.

Είμαι πολύ υπερήφανος ότι με τον covid έμειναν εδώ δεκάδες άνθρωποι, βρήκαν την υγειά τους, χωρίς περισσότερα έξοδα.  Πάμε καλά στην Πελοπόννησο σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι αύριο και μεθαύριο θα είναι καλά. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Υπάρχουν και η ατομική ευθύνη, πέρα απ’ ότι κάνει το κράτος και εμείς οι ίδιοι, ο καθένας με την συμπεριφορά του πρέπει να τηρούμε τα μέτρα του ΕΟΔΥ. Να προσέχουμε τους άλλους γύρω μας και να δείχνουμε την στοιχειώδη αλληλεγγύη. Νομίζω ότι αυτό είναι εξόχως κρίσιμο για να αντιμετωπίσουμε αυτό τον «Διάβολο» που έχει χτυπήσει την Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Βλέπουμε και ακούμε καθημερινά τί γίνεται στο Βέλγιο, στην Ελβετία, στη Γαλλία, στην Ισπανία και στην Αμερική. Να παλέψουμε όλοι μαζί έτσι θα νικήσουμε.»

 

Ο «Στρατηγός» αυτού του αγώνα είναι ο ΕΟΔΥ

– Τι είπε για τους εργάτες γης

Ειδικότερα για τους εργάτες γης και αν ήταν επαρκή τα τεστ ταχείας διάγνωσης τα οποία πραγματοποιήθηκαν τόνισε ότι «Φτάσανε τα τεστ. Έχω ζήσει δυο αγωνίες μέχρι τώρα τις οποίες αντιμετωπίσαμε πάρα πολύ καλά. Η πρώτη ήταν στο Κρανίδι με την δομή των μεταναστών και η δεύτερη ήταν στη Σκάλα με τα δεκάδες κρούσματα covid τα οποία αντιμετωπίσαμε πάρα πολύ καλά με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Ο «Στρατηγός» αυτού του αγώνα είναι ο ΕΟΔΥ! Ο καθένας δεν κάνει ότι θέλει.

Στη Μεσσηνία η ελκεγχόμενη η κατάσταση αυτή τη στιγμή. Αν πρέπει να κάνουμε κάτι και να πάρουμε μέτρα, θα μας δώσει οδηγίες ο ΕΟΔΥ και θα το κάνουμε.

Σε κάθε Περιφερειακό Συμβούλιο περνάω γύρω στις 300 χιλιάδες ευρώ, έχουμε δώσει δεκάδες εκατομμύρια μέχρι τώρα για την στήριξη της υγείας, ώστε οτιδήποτε μας ζητούν από τα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, πάντα να το δίνουμε.

Τα νοσοκομεία πρέπει να αναφέρονται στο υπουργείο υγείας, απ’ αυτόν  τον προϋπολογισμό  παίρνουν υλικά και εκσυγχρονίζονται. Εμείς όμως για τα θέματα του covid το δώσαμε, το δίνουμε και θα το δίνουμε και στο σύντομο μέλλον. Γιατί βλέπω ότι μέχρι το Πάσχα η κατάσταση θα έχει ελεγχθεί πλήρως.»

Ποια οδικά έργα μπαίνουν σε προτεραιότητα

«Δεν περιμένουμε. Αυτές τις ημέρες θα έχουμε και την αναθεώρηση με τα συγκοινωνιακά έργα. Μέχρι το Πάσχα θα έχουμε ανοικτή την πρόσκληση για να ενταχθούν έργα για κάθε νομό» τόνισε ο κ. Νίκας και πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Τον «χορό» σέρνει η Κορινθία για μια σειρά πολύ σημαντικών έργων προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί πολύ κοντά και η Μεσσηνία με πολύ σημαντικά έργα. Αναφέρομαι στην περιοχή στην παράκαμψη της Γιάλοβας που θα στοιχήσει 20 εκατ. ευρώ, ανάλογα ποσά θα στοιχήσουν να πάμε από την Λάμπαινα στην Αρχαία Μεσσήνη, η παράκαμψη του Κάμπου και του Σταυροπηγίου. Είναι μια σειρά από πάρα πολύ σημαντικά έργα που θα μας βοηθήσουν σημαντικά.»

Επίσης αναφέρθηκε στην διασύνδεση Καλαμάτας Μεσσήνης μέσω του παραλιακού μετώπου: «Μελετάμε αυτή τη στιγμή ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό έργο, μικρού κόστους, όπως η γέφυρα που θα διασυνδέσει την Δυτική Παραλία με την Μπούκα και θα δώσουμε μια ενότητα στην παραθαλάσσια Καλαμάτα και Μεσσήνη. Κι όπως είναι ο δρόμος, το μελετάμε τώρα, από τη Λάμπαινα μέχρι τ’ Αρφαρά, τον κόμβο των Αρφαρών, να δώσουμε μια δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στον αυτοκινητόδρομο σε πάνω από 20 χωριά στην ευρύτερη περιοχή της Ανδρούσας.

Όλα αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά έργα στο τρέχον ΕΣΠΑ, που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις 31-12-20 που λήγει. Είναι ώριμα μελετητικά 100%.»

Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν δυο σημαντικές συναντήσεις στην Περιφέρεια που αφορούν και στη Μεσσηνία και ειδικά στο θέμα του σιδηροδρόμου.

«Η πρώτη θα γίνει με τον ΟΣΕ ο οποίος θα πάρει από εμάς 15 εκατ. ευρώ για να πάει το τρένο στο Ναύπλιο και θα συζητήσουμε τον ΟΣΕ να πληρώσει η Περιφέρεια την κανονικοποίηση της γραμμής να ενταχθεί στο επόμενο ΕΣΠΑ.

Άλλη μεγάλη συζήτηση που θα γίνει την Τρίτη θα είναι με το ΔΣ της Διώρυγας, του Ισθμού, όπου προχθές είχαμε  800 κυβικά μέτρα στην θάλασσα, τα πρανή του Τρικούπη είναι έτοιμα να καταρρεύσουν. Από την εποχή του Τρικούπη  δεν έχουμε κάνει ουσιαστική παρέμβαση εκεί. Φανταστείτε να έχουμε ένα ατύχημα με κάποιο τουριστικό σκάφος ποια θα είναι η δυσφήμηση της χώρα μας. Όλα αυτά έγιναν με πάρα πολύ κόπο και προσπάθεια κι από τις Περιφερειακές Ενότητες, τους αντιπεριφερειάρχες και τους περιφερειακούς συμβούλους και τα οφείλουμε στον κόσμο. Τα τάξαμε άλλωστε!»

Για το νέο ΕΣΠΑ και τον δρόμο Μάνης

«Η Μάνη είναι μια από τις ωραιότερες περιοχές του κόσμου η οποία φέρνει πλούτο στην Καλαμάτα και στη Λακωνία, επομένως πρέπει να δώσουμε δυνατότητα εύκολης πρόσβασης ώστε ο πλούτος που μας φέρνει να πολλαπλασιαστεί» σημείωσε ο κ. Νίκας και τόνισε: «Πρέπει να πηγαίνουμε συντομότερα τα αυτοκίνητα από το αεροδρόμιο στο Γύθειο. Έχω αιτήματα από τους ξενοδόχους. Πρέπει να πάμε πέρα από το δρόμο, γιατί για τη Μάνη δεν χρειαζόμαστε κανά αυτοκινητόδρομο. Χρειαζόμαστε έναν ασφαλή δρόμο, όχι αυτοκινητόδρομο, άσφαλτο γύρω στα 11 μέτρα, οριζόντια και κάθετη σήμανση, έναν πολιτισμένο και ασφαλή δρόμο. Και αυτό θα το κάνουμε» είπε και συμπλήρωσε πως «Θα προωθήσουμε και το θέμα του νερού από το Πήδημα για να υδροδοτήσουμε μια περιοχή που συνεχώς μεγεθύνεται.

Θα κάνουμε το δρόμο της Μάνης, θα προωθήσουμε δρόμο πως την Κορώνη, στο επόμενο ΕΣΠΑ θα δούμε από την Λάμπαινα ως τον δρόμο των Αρφαρών.»

Για το Ταμείο Ανάκαμψης

Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές του Παν. Νίκα και για το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου περιέγραψε το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί με φόντο και την συνεργασία που υπάρχει με τον αναπληρωτή υπ. Οικονομίας, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην επόμενη μέρα στην Μεγαλόπολη.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα ο κ. Νίκας μίλησε και για τις εξελίξεις στην «Πελοπόννησος ΑΕ» υπογραμμίζοντας πως «Δεν θέλω να συγκρουστώ με κανέναν. Η «Πελοπόννησος ΑΕ» είναι μια αναπτυξιακή εταιρία στην οποία έγινε έλεγχος από ορκωτούς λογιστές, αυτοί που ήταν εκεί τόσα χρόνια.»

Μιλώντας για το έλλειμα που παρουσιάστηκε και την διαδικασία που ακολουθήθηκε με την αρχή της Διαφάνειας και την κοινοποίηση στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών. Σημείωσε πως σταματά κάθε ροή χρηματοδότησης προς την υφιστάμενη αναπτυξιακή  και πως αυτή «θα κλείσει, δεν μπορεί να ζήσει, θα κλείσει εν λειτουργία», ενώ επεσήμανε πως υπάρχει συνεννόηση με τους εργαζόμενους για την δημιουργία μιας νέας εταιρίας που θα έχει όλες τις προϋποθέσεις σωστής λειτουργίας. Συμπλήρωσε δε πως δεν υπάρχει καμία διάσταση με τους δήμους και με τον δήμαρχο Άργους Μυκηνών.

Για τις σημαντικές κινήσεις στήριξης των επιχειρήσεων

Άκρως εμφατικές οι αναφορές του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για τα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων και ειδικά για τη Μη Επιστρεπτέα που πλέον φθάνει τα 40 εκατ. ευρώ.

«Αν συγκρίνετε τα 40 εκατ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τα 200 εκατ. της Αττικής τολμώ να πω ότι εμείς βάλαμε πολύ περισσότερα.

Συνεργαζόμαστε και με τον ΕΦΕΠΑΕ, θα αρχίσει η εκταμίευση των χρημάτων, είναι κεφάλαια κίνησης, από 5 μέχρι 40 χιλιάδες ευρώ. Τους κωδικούς τους ορίζει το Υπουργείου Ανάπτυξης οριζόντια. Μετά προσθέσαμε επιπλέον 10 εκατ. ευρώ και για άλλους κωδικούς που δεν είχαν συμπεριληφθεί στην πρώτη φάση.

Εκεί, γύρω στα Χριστούγεννα, θα αρχίσουμε να πληρώνουμε.»

Για τα πυρηνελαιουργεία

Ερωτώμενος ο κ. Νίκας τοποθετήθηκε και στην υπόθεση των πυρηνελαιουργείων, αναφερόμενος στα ζητήματα που έχουν ανακύψει σε διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου στεκόμενος στην συνεργασία που υπάρχει με το υπ. Περιβάλλοντος, υπογραμμίζοντας πως προέχει η ανθρώπινη υγεία και «θα επιμείνουμε στη θέση μας να προτάσσουμε την ποιότητα ζωής και την υγεία. Αυτό πρέπει να κάνουν όλοι. Υπάρχουν τρόποι» τόνισε και πρόσθεσε πως «πρέπει να κάνουν όλες εκείνες τις ενέργειες και να έχουν όλα τα φίλτρα και να διαχειρίζονται τα απόβλητά τους. Καλώ όλο το κύκλωμα να έχουμε την καλύτερη συνεργασία.»

Για την διαχείριση απορριμμάτων

Αφού στάθηκε στα όσα του άφησε η προηγούμενη περιφερειακή αρχή στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων – κάνοντας λόγο για … εμμονή του πρώην Περιφερειάρχη – έδωσε την είδηση πως στις αρχές τις μεθεπόμενης εβδομάδας στα γραφεία της ΕΝΠΕ, θα υπογραφεί με την εταιρεία η έναρξη του έργου.

Κλείνοντας, έστειλε το δικό του μήνυμα προς όλους πως «Η Πελοπόννησος θα είναι η αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη τα προσεχή χρόνια.»