Κυριακή
29
Ιανουάριος
TOP

Πελοπόννησος: Ο γόρδιος δεσμός για τα δίκτυα φυσικού αερίου-Τι προτείνει η Περιφέρεια

Σε μία ακόμα προσπάθειά της για να λύσει το “γόρδιο δεσμό” των δικτύων φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο, η Περιφέρεια ετοιμάζει μία κίνηση προκειμένου να αναλάβει τα έργα η ΔΕΔΑ.

Πιο συγκεκριμένα, η Περιφερειακή Αρχή, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, κοιτάει με καλό μάτι την ανάληψη του έργου για δίκτυα φυσικού αερίου σε 4 πόλεις από τη ΔΕΔΑ. Οι εν λόγω πόλεις είναι αυτές του Άργους, του Ναυπλίου, της Σπάρτης και την Καλαμάτας.

Η πρόταση της Περιφέρειας αφορά στην πρόσκληση για τα έργα τις παραπάνω πόλεις, η οποία θα απευθύνεται αποκλειστικά στη ΔΕΔΑ. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως τα έργα για δύο άλλες πόλεις (Τρίπολη και Κόρινθος) τα έχει αναλάβει η ιδιωτική εταιρία Hengas, ενώ είναι θετική στο να αναλάβει και την ανάπτυξη δικτύων σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου.

Η Περιφέρεια προάγει τη λύση της ΔΕΔΑ

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Π. Νίκας, τάσσεται υπέρ της λύσης για την ανάπτυξη των δικτύων από τη ΔΕΔΑ. Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΠΕΠ Πελοποννήσου και θα λάβει χρηματοδότηση αξίας 20 εκ. Ευρώ.

Μάλιστα ο κ. Νίκας σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα, τόνισε ότι το ποσό των 20 εκατομμυρίων θα διατεθεί μόνο σε περίπτωση που η ΔΕΔΑ αναλάβει τα έργα. Σε περίπτωση που δε γίνει αυτό το ποσό θα διατεθεί για οδικά έργα στην Περιφέρεια.

Έτοιμη η ΔΕΔΑ να αναλάβει τα δίκτυα

Η ΔΕΔΑ είναι θετική και έτοιμη στο να αναλάβει την ανάπτυξη του δικτύου στην Πελοπόννησο. Ας μην ξεχνάμε ότι τα έργα στην εν λόγω Περιφέρεια αποτελούν μέρος του ανανεωμένου 5ετούς πλάνου ανάπτυξής της, ενώ είχε στραφεί κατά της απόφασης της ΡΑΕ για τα δίκτυα στην Τρίπολη και την Κόρινθο στο Διοικητικό Εφετείο.

Ωστόσο, ακόμα και στην περίπτωση που η Περιφέρεια προχωρήσει σε πρόσκληση για τις 4 πόλεις που απομένουν, τότε η ΔΕΔΑ θα αναλάβει τα έργα. Μάλιστα όσον αφορά στις αδειοδοτήσεις της ΡΑΕ δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο καθώς η Αρχή αναγνωρίζει την αρμοδιότητα της ΔΕΔΑ για τα έργα στις περιοχές αυτές.

Το πλάνο ανάπτυξης της ΔΕΔΑ-Έργα σε όλη την Ελλάδα έως το 2023

Η ΔΕΔΑ έχει ξεκινήσει το ηράκλειο έργο της ανάπτυξης των δικτύων φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα. Ήδη η πρώτη φάση των δημοπρατήσεων για τα δίκτυα φυσικού αερίου σε Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Δυτική Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα είναι στον αέρα, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και οι δημοπρατήσεις για την Κεντρική Μακεδονία και τη Δυτική Ελλάδα.

Τα έργα εντάσσονται στο πλάνο ανάπτυξης της ΔΕΔΑ, το οποία αφορά στην κατασκευή δικτύων 1800 μέτρων σε 34 πόλεις της Ελλάδας με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 250 εκ. Ευρώ. Η χρηματοδότηση του θα προέρχεται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω των ΠΕΠ της εκάστοτε Περιφέρειας και στόχος της ΔΕΔΑ είναι η ολοκλήρωση των έργων πριν τη λήξη της χρονικής περιόδου ν+3 της προγραμματικής περιόδου.

www.ypodomes.com