Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα – Οι επίμαχες διατάξεις του Εργασιακού νομοσχεδίου

Απεργιακό «μπλακ άουτ» σήμερα για ολόκληρη της χώρα καθώς ΓΣΕΕ,ΑΔΕΔΥ και πλήθος άλλων σωματείων συμμετέχουν στην πανελλαδική 24ωρη απεργία λόγω του  εργασιακού νομοσχεδίου το οποίο ήδη έχει πάρει το «πράσινο φως» επί της αρχής από τα μέλη των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής. Η «καρδιά» του νομοσχεδίου χτυπά για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας με τον Κωστή Χατζηδάκη να δηλώνει χθες στη Βουλή «ατομικό δικαίωμα» του εργαζόμενου να επιδιώξει να διευθετήσει το χρόνο εργασίας του για να καλύψει τις οικογενειακές και προσωπικές ανάγκες, χωρίς να περιμένει την έγκριση του συνδικάτου.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας στη Βουλή, ο Γιάννης Παναγόπουλος, εκ μέρους της ΓΣΕΕ. απέρριψε τα επιχειρήματα του υπουργού Εργασίας για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις που μπορεί να επιλύουν τέτοια ζητήματα για τον εργαζόμενο.

Οι διατάξεις που έχουν «ταράξει» τα νερά

Σίγουρα ο διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν αποτελεί τον μοναδικό σκόπελο. Οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο όπως η διάταξη που απαγορεύει την επαναπροκήρυξη μιας παράνομης απεργίας. Συγκεκριμένα ορίζεται  ότι εάν κριθεί παράνομη απεργία ή στάση εργασίας που έχει κηρυχθεί από πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, δεν επιτρέπεται η κήρυξη απεργίας από την αντίστοιχη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση για το ίδιο θέμα.

Αντιδράσεις και για την αστική ευθύνη των συνδικαλιστών. Σύμφωνα με την διάταξη οι συνδικαλιστές που πραγματοποιούν καταλήψεις, αποκλεισμούς, ή ασκούν βία, εμποδίζοντας τους εργαζόμενους που δεν συμμετέχουν στην απεργία να εργαστούν, όσο και η συνδικαλιστική τους οργάνωση, θα έχουν αστική ευθύνη. Η ευθύνη δεν βαραίνει το σύνολο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά εκείνους που προβαίνουν σε αυτές τις πράξεις, ενώ η καταβολή αποζημίωσης προϋποθέτει την άσκηση αγωγής από την θιγόμενη επιχείρηση.

Αντιδράσεις όμως έχουν προκαλέσει και οι ρυθμίσεις για την εργασία την Κυριακή σε συγκεκριμένους κλάδους αλλά και αυτή που προβλέπει πρόσθετη εργασία στη μερική απασχόληση -δηλαδή υπερωριακή απασχόληση  αλλά με  σπαστό ωράριο.

Βασικές ρυθμίσεις του εργασιακού

  • Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας με την οποία αντιμετωπίζονται η μαύρη εργασία και οι αδήλωτες υπερωρίες.
  • Η σύσταση της Επιθεώρησης Εργασίας ως ανεξάρτητης διοικητικής αρχής.
  • Η θέσπιση νέων αδειών για τους γονείς και φροντιστές, όπως η άδεια 14 ημερών για τους νέους πατέρες και η επιδοτούμενη από τον ΟΑΕΔ γονική άδεια και για τους δύο γονείς.
  • Η λήψη μέτρων για διαφάνεια στο συνδικαλισμό (δυνατότητα συμμμετοχής των εργαζομένων εξ’ αποστάσεως, εγγραφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε μητρώα)
  • Η απαγόρευση της ενίσχυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες και κόμματα.
  • Η λήψη μέτρων, προληπτικών και κατασταλτικών, για την αντιμετώπιση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία, μεταξύ άλλων με την κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
  • Η κύρωση της Σύμβασης 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία.
  • Η θέσπιση του δικαιώματος αποσύνδεσης στην τηλεργασία.
  • Η καθιέρωση πλαισίου προστασίας και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες.
  • Η αύξηση των επιτρεπόμενων υπερωριών σύμφωνα με τα ισχύοντα στην ΕΕ.
  • Η διεύρυνση της προστασίας των εργαζομένων από άκυρες απολύσεις και η θέσπιση δυνατότητας επιπλέον (τριπλάσιας) αποζημίωσης, αντί επαναπρόσληψης, στις υπόλοιπες περιπτώσεις.
  • Η αύξηση της αποζημίωσης απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες και εξίσωση με εκείνη των υπαλλήλων.
  • Η αναβάθμιση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ με μείωση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις και διευκόλυνση των ελέγχων.

ΠΗΓΗ