Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Στον… αέρα το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις αρχές Απριλίου… στόχος το Πάσχα!

Διαψεύδουν σενάρια περί παρατεταμένου lockcdown έως τις 25 Απριλίου – Πάει πίσω το άνοιγμα σχολείων και εστίασης

Με την πορεία των κρουσμάτων αλλά και την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να είναι ασφυκτική η κάθε συζήτηση για άνοιγμα οικονομικών δραστηριοτήτων όχι μόνο έχει μπει στο συρτάρι αλλά είναι και ανεπίκαιρη. 

Όλο το προηγούμενο διάστημα κυβέρνηση και επιστήμονες διέβλεπαν αυτή την εβδομάδα να έρχεται η κορύφωση της πανδημίας και να ξεκινά η περίοδος ύφεσης η οποία θα επέτρεπε να ληφθούν αποφάσεις για περαιτέρω αποκλιμάκωση των μέτρων του lockdown. Ο αρχικός στόχος της 29ης Μαρτίου έχει εγκαταλειφθεί οριστικά και πώς θα γινόταν αλλιώς όταν τα κρούσματα παραμένουν σταθερά περισσότερα από 3.000 κάθε μέρα και οι διασωληνωμένοι αγγίζουν τους 700.

Η εξέλιξη αυτή μεταθέτει το όποιο άνοιγμα στις 5 Απριλίου, ωστόσο ακόμα και αυτή η ημερομηνία είναι υπό αμφισβήτηση από αρκετούς επιστήμονες οι οποίοι τονίζουν πως στο χρονικό αυτό διάστημα δεν θα έχουμε προλάβει να δούμε αποκλιμάκωση των αριθμών. Την ίδια ώρα, ωστόσο όλοι συμφωνούν πως οι αντοχές των πολιτών έχουν εξαντληθεί μετά από έναν χρόνο πανδημίας και το lockdown αυτό καθ’ αυτό δεν αποδίδει όσο θα έπρεπε.

Στο πλαίσιο αυτό, κυβέρνηση και επιστήμονες συντείνουν στο γεγονός πως όποια απόφαση ληφθεί θα πρέπει να είναι αμετάκλητη. Αυτό σημαίνει πως ακόμη κι αν χρειαστεί να καθυστερήσουμε μία ή δύο εβδομάδες για να ανοίξει το λιανεμπόριο θα πρέπει να διασφαλιστεί κατά κάποιον τρόπο πως δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα οδηγώντας για ακόμα μία φορά την οικονομική δραστηριότητα σε αναστολή.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μιλώντας στο MEGA ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εξήγησε ότι είναι ανώφελο να συζητάμε πότε θα ανοίξει, καθώς τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά. «Δεν έχει νόημα να συζητάμε να ανοίξουμε το λιανικό εμπόριο νωρίτερα από τις 12 Απριλίου, είναι μαθηματικά αδύνατον» είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως  ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης με ανάρτησή του στο Facebook  επανέφερε την πρότασή του για ελεγχόμενο άνοιγμα με στόχο τη μείωση της μετάδοσης, κάνοντας λόγο για αδιέξοδο. Σε σχόλιό του στην ανάρτηση του κ. Δερμιτζάκη, ο επικεφαλής του Τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών του Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης ζήτησε αυτοσυγκράτηση, τονίζοντας πως «δεν ρίχνουν λάδι στη φωτιά στην κορυφή του επιδημικού κύματος».

Την ίδια ώρα πάντως, το απόγευμα της Τετάρτης, κυβερνητικοί κύκλοι αναγκάστηκαν να διαψεύσουν σενάρια περί παρατεταμένου lockcdown έως τις 25 Απριλίου τα οποία διακινήθηκαν σε μία προσπάθεια να παραμείνει στην επικαιρότητα η διάθεση για χαλάρωση των μέτρων μόλις το επιτρέψουν οι επιδημιολογικοί δείκτες.

Και είναι χαρακτηριστική αυτή η αποστροφή η οποία πλέον συνδέει άμεσα την όποια χαλάρωση με την πίεση στο ΕΣΥ και τους επιδημιολογικούς δείκτες. Η αρχική ρητορική στοχοθεσίας ημερομηνιών φαίνεται να ξεπεράστηκε από τις εξελίξεις και στο πλαίσιο αυτό, επιχειρείται από τα κυβερνητικά στελέχη να τονιστεί πως υπάρχει η πολιτική βούληση για χαλάρωση του lockdown χωρίς ωστόσο να γίνουν βιαστικά βήματα.

Στόχος το Πάσχα

Φυσικά, όλα τα μέτρα έχουν… ορίζοντα το Πάσχα, για το οποίο οι λοιμωξιολόγοι δείχνουν αισιόδοξοι και θεωρούν πως το φετινό δεν θα μοιάζει με το περσινό. Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, θα δούμε να επιπεδοποιείται η καμπύλη των επιδημιολογικών στοιχείων. Μετά θα χρειαστούν άλλες 20 ημέρες για την αποσυμφόρηση του ΕΣΥ. 

Εφόσον η πορεία είναι γραμμική και θα οδεύσει προς την αποκλιμάκωση η επιθυμία και των δύο πλευρών είναι το Πάσχα να λειτουργεί στο σύνολό της η αγορά, έστω και με αυστηρούς περιορισμούς. Μέσα στο πλαίσιο που εξετάζεται είναι τα σχολεία και η εστίαση με τις ημερομηνίες πάντως πλέον να μην μπορούν να προσδιοριστούν.

Το μόνο σίγουρο είναι πως κάθε παράταση στο άνοιγμα του lockdown συμπαρασύρει για μία με δύο εβδομάδες και την επιστροφή των μαθητών στα θρανία και την επαναλειτουργία της εστίασης.

πηγη