Τρίτη
5
Νοέμβριος
TOP

Τι ήταν τo Game Boy για τα video games

Την 21η Απριλίου του 1989 κυκλοφόρησε το πρώτο Game Boy. Ήταν η κονσόλα που άλλαξε τον τρόπο που παίζουν έκτοτε οι άνθρωποι παιχνίδια σε οθόνες. Ο εμπνευστής του σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα οκτώ χρόνια αργότερα.

O Gunpei Yokoi γεννήθηκε στις 10/9 του 1941 στο Kιότο της Ιαπωνίας. Πέθανε στις 4/10 του 1997, σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Ήταν επιβάτης σε αυτοκίνητο που οδηγούσε ο συνεργάτης του Etsuo Kiso. Το όχημα έπεσε στο πίσω μέρος φορτηγού, σε αυτοκινητόδρομο. Μαζί με τον Kiso βγήκαν από το ακινητοποιημένο όχημα για να εξετάσουν τη ζημιά που υπέστη, όταν διερχόμενο αυτοκίνητο έπεσε πάνω τους και σκότωσε τον Yokoi.

Είχε αφήσει ως κληρονομιά το Game Boy, το οποίο βγήκε στην αγορά σαν σήμερα (21/4) του 1989 για να εξελιχθεί στην κονσόλα που άλλαξε την ιστορία του τρόπου που παίζονται τα video games. Απλά να θυμίσουμε πως τότε δεν υπήρχε Internet. Όπως έγραψε το αμερικανικό Vice “το Game Boy ήταν για τα video games ό,τι το walkman για τη μουσική”.

Το Game Boy δεν ήταν η πρώτη εύχρηστη (που χωρούσε στο χέρι) κονσόλα παιχνιδιών της Nintendo ή το πρώτο δημιούργημα του Yokoi.

Fact: H Νintendo δημιουργήθηκε ως Nintendo Koppai (όπου koppai ‘κάρτες’) στις 23/9 του 1889, από έναν 29χρονο τεχνίτη Fusajiro Yamauchi στο Κιότο της Ιαπωνίας, για να φτιάχνει και να πουλάει κάρτες του πλέον δημοφιλούς ασιατικού παιχνιδιού με τράπουλα. Διάλεξε το Nintendo για όνομα, καθώς σημαίνει “αφήστε την τύχη στους ουρανούς”.

Η αλήθεια είναι πως στη συνέχεια δόθηκαν και άλλες ερμηνείες (πχ ‘ο ναός των ελεύθερων hanafuda’, όπως ονομάζονται οι κάρτες που λέγαμε στην Ιαπωνία. Hanafuda σημαίνει ‘λουλούδια με άνθη’. Σε κάθε περίπτωση, σύντομα ο δημιουργός προσέλαβε πλήθος υπαλλήλων, προκειμένου να προλαβαίνει τις παραγγελίες. Επειδή υπήρχε τεράστιος ανταγωνισμός, προέκυψαν σύντομα αναδουλειές. Τότε ο Yamauchi άρχισε την παραγωγή πιο φθηνών -και χαμηλότερης ποιότητας- τραπουλόχαρτων και άρχισε να τα διαθέτει και σε άλλες πόλεις.

Το σωστό το timing έκανε την Nintendo αυτή που είναι

To 1966 o πτυχιούχος οικονομικών από το Doshisha University του Κιότο, Yokoi είχε συμπληρώσει ένα χρόνο εργασίας στη Nintendo. Η δουλειά του ήταν να συντηρεί τα μηχανήματα που ‘έφτιαχναν’ τις κάρτες hanafuda. Σε μια επίσκεψη του τότε ιδιοκτήτη της επιχείρησης, Hiroshi Yamauchi στο εργοστάσιο, παρατήρησε ένα παιχνίδι που θύμιζε βραχίονα, ο οποίος τέντωνε και ‘έκλεινε’. Το είχε φτιάξει ο Yokoi για να διασκεδάζει τον εαυτό του, στον ελεύθερο χρόνο του. Το αφεντικό που είχε αναλάβει την οικογενειακή δουλειά όταν ήταν 22 χρόνων (1949) και εκείνη την περίοδο είχε αποφασίσει να κάνει το πέρασμα στη σύγχρονη εποχή, ζήτησε από τον Υοκοι να προχωρήσει στη δημιουργία ενός προϊόντος που θα μπορούσε να διαθέσει η εταιρία στην αγορά, για τα Χριστούγεννα. Toυ είπε “είμαστε εταιρία παιχνιδιών. Κάντο παιχνίδι”. Αυτό και έγινε. Το κρατάει ο κύριος στο video που ακολουθεί. Το όνομα του ήταν Ultra Hand. Η επιτυχία ήταν άμεση.

Μετά τις πωλήσεις, ο Yamauchi, o oποίος είχε ταξιδέψει μέχρι τις ΗΠΑ για να πάρει τα δικαιώματα των χαρακτήρων της Disney το 1953, προσέλαβε τον Yokoi για να δουλέψει στην ομάδα που ‘έφτιαχνε’ παιδικά παιχνίδια. O νέος της παρέας εμπνεύστηκε από ένα παζλ με ειδική θεματολογία και μηχάνημα ρίψης για baseball έως το το Love Tester “που ήταν σχεδιασμένο για νέες γυναίκες και άνδρες και προσπαθούσε να κρίνει πόσο αγαπιούνταν μεταξύ τους τα ζευγάρια”.

Το σκορ ήταν από το 1 έως το 100. Περιλάμβανε μεταλλικούς αισθητήρες. Οι ενδιαφερόμενοι έπιαναν με το ένα χέρι τον αισθητήρα και με το άλλο, το χέρι του συντρόφου. Μετά, ‘έβγαινε’ το σκορ. Ο Yokoi είχε ενημερώσει ότι το αποτέλεσμα είναι καλύτερο, όταν το ζευγάρι φιλιέται. Αυτό ήταν το πρώτο προϊόν της Nintendo με πραγματικά ηλεκτρονικά εξαρτήματα.

Συνέχισε να σκέφτεται παιδικά παιχνίδια έως το 1974, όταν η Nintendo αποφάσισε να ασχοληθεί με τα video games. Τότε μεταφέρθηκε στο νεοσύστατο τμήμα ‘έρευνας και εξέλιξης video games’ και έγινε ο δεύτερος σχεδιαστής -μετά τον Genyo Takeda. Μια μέρα, ενώ ήταν στην υπερταχεία που χρησιμοποιούσε για να πηγαινοέρχεται από το σπίτι στη δουλειά, παρατήρησε έναν άνδρα που καθόταν δίπλα του και περνούσε την ώρα του, πατώντας τα κουμπιά μιας LCD (Liquid Crystal Display -οθόνη υγρών κρυστάλλων) αριθμομηχανής. “Σκέφτηκα πως πρέπει να φτιάξω ένα μικρό παιχνίδι, για να ‘σκοτώνει’ ο κόσμος την ώρα του”. Δημιούργησε το Game & Watch, το πρώτο εύχρηστο (handheld) ηλεκτρονικό παιχνίδι, με μίνι παιχνίδια και απλή οθόνη LCD. Από το 1980 έως το 1991 είχε 60 διαφορετικές εκδοχές. Το παρουσίασε στο αφεντικό του, όταν αρρώστησε ο οδηγός του και ο Yokoi ήταν ο μόνος υπάλληλος της εταιρίας που ήξερε να οδηγεί αμερικανικό αυτοκίνητο -με το τιμόνι στα αριστερά.

Αυτό που είδατε από πάνω έγινε η βάση για όλο το μέλλον της εταιρίας που το 2020 είχε έσοδα από τις πωλήσεις 12.12 δισεκατομμύρια δολάρια -το 2019 ήταν 10.91 δισεκατομμύρια.

Το Game & Watch ήταν και ο λόγος που ο Yokoi πήρε και άλλη προαγωγή: έγινε ο επικεφαλής της Nintendo R&D1 (της έρευνας και εξέλιξης), όπως έγινε και αυτός που έπαιξε καταλυτικής σημασίας ρόλο σε όσες επιτυχίες ακολούθησαν. Σημειώστε πως το 1983 ο ανταγωνισμός (το Atari) είχε καταλάβει την Αμερική.

To Donkey Kong δημιουργήθηκε μεν, από τον Shigeru Miyamoto, αλλά τη γενικότερη επίβλεψη την είχε ο Yokoi, ο οποίος ήταν και μέντορας του νέου σχεδιαστή. Επίσης, ήταν εκείνος που το παρουσίασε στο αφεντικό και ως εκ τούτου πήρε την έγκριση. Αφότου το παιχνίδι απήλαυσε παγκόσμια επιτυχία, ο Yokoi προχώρησε στο επόμενο project. Ήταν το Mario. Δούλεψε και επ’ αυτής της ιδέας με τον ‘μαθητή’ του. Ήταν αυτός που πρότεινε την ιδέα να μπορούν να παίζουν μαζί πολλοί παίκτες. Ήταν κι εκείνος που έπεισε τον Miyamoto να δώσει στον ήρωα υπερφυσικές δυνατότητες -όπως το να πηδάει από μεγάλα ύψη και να μην παθαίνει το παραμικρό. Το ντεμπούτο έγινε το 1983 και γνωρίζετε αν πέτυχε ή όχι. Η έκδοση που ‘βγήκε’ μέσα στην πανδημία, πούλησε 22 εκατομμύρια αντίτυπα μέσα σε έξι μήνες.

Οι επιτυχίες δεν σταμάτησαν εκεί. Κάθε χρόνο ο Yokoi γινόταν ο λόγος που η Nintendo αύξανε τα κέρδη της. Τίποτα όμως, δεν μπορούσε να συγκριθεί με την έμπνευση του 1989. Ήταν η δεύτερη κονσόλα για παιχνίδια, με το όνομα ‘Game Boy’. Διέθετε μια (θαμπή) πράσινη οθόνη με ψηφιοπίνακα (dot-matrix), που είχε ρυθμιζόμενο επιλογέα contrast, πέντε κουμπιά ελέγχου (ένα pad κατεύθυνσης, δυο κουμπιά για το παιχνίδι, το start και το select), ένα ηχείο με ρυθμιζόμενη ένταση και κασέτα (μετά εμφανίστηκαν οι δισκέτες και έπειτα τα DVD) που ενσωματωνόταν στη συσκευή. Το χρωματικό σχέδιο είχε δυο αποχρώσεις του γκρι, με τόνους μαύρου, μπλε και σκούρου κόκκινου. Προσφερόταν μόνο ή παρέα με τις κασέτες των παιχνιδιών. Συνήθως το Mario συνόδευε το Tetris που βοήθησε το Game Boy να κάνει παγκόσμια επιτυχία.

Προφανώς ο Yokoi είχε και αποτυχίες (Virtual Boy), εν τούτοις η κληρονομιά που άφησε είναι αδιαμφισβήτητη.

Στο βιβλίο με τίτλο ‘Game Over‘ που αναφέρει κάθε λεπτομέρεια για το πώς η ιαπωνική εταιρία ‘έπιασε’  στην αμερικανική αγορά “πήρε τα δολάρια μας και υποδούλωσε τα παιδιά μας”, ο Yokoi είχε πει πως “ο τρόπος που είχε η Nintendo να προσαρμόζεται στις τεχνολογικές εξελίξεις δεν αφορούσε το να μπορεί να χρησιμοποιήσει ό,τι πιο εξελιγμένο υπήρχε, αλλά να εκμεταλλευτεί την ώριμη τεχνολογία που θα επέτρεπε τη φθηνή μαζική παραγωγή”. Η φιλοσοφία του αποτυπώθηκε στη φράση ‘δημιουργική σκέψη της μαρασμένης τεχνολογίας’ και είναι ακόμα το moto του κολοσσού. Θεωρούσε ότι οι παλαιότερες τεχνολογίες γίνονται πιο εύκολα κατανοητές από όλους και είναι πιο φθηνές. Με δημιουργική σκέψη μπορούσαν οι σχεδιαστές να βρουν ριζοσπαστικούς τρόπους να κάνουν τη διαφορά, ώστε να προσφέρουν στους πελάτες κάτι που ήταν καινοτόμο και διασκεδαστικό. Για αυτόν τον λόγο ο Yokoi θεωρείται “αυτός που δημιούργησε το DNA της Nintendo”.

www.news247.gr