Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Χαρίτσης – Φάμελλος στη Βουλή: Σε απόγνωση οι καταναλωτές από τις συνεχείς αυξήσεις των χρεώσεων ηλεκτρικής ενέργειας

Την απόγνωση και την σύγχυση που έχει προκαλέσει στους καταναλωτές ο τρόπος τιμολόγησης των χρεώσεων ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι καλούνται να «λύσουν την άσκηση» των ρητρών τιμολόγησης και των επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς τους, αναδεικνύουν με ερώτηση που κατέθεσαν πενήντα τέσσερις (54) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία των Τομεαρχών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Αλέξη Χαρίτση.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνουν ότι οι καταναλωτές είναι σχεδόν αδύνατον να διαβάσουν και να αντιληφθούν τις ρήτρες αναπροσαρμογής με βάση τη χονδρική τιμή, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) δεν έχει καταλήξει, μέχρι σήμερα, σε έναν ενιαίο τρόπο αποτύπωσής τους, ενώ η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται διαρκώς από όταν ανέλαβε η κυβέρνηση ΝΔ, η οποία ανέχεται «παιχνίδια» εκατομμυρίων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που επιβαρύνουν περαιτέρω τους καταναλωτές.

Η μεγαλύτερη δε επιχείρηση ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, η ΔΕΗ, αποφάσισε να ενεργοποιήσει από τον Μάιο του 2021 ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα, ρήτρα που, μετά από παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), αναμένεται να αντικαταστήσει με άλλη ρήτρα αναπροσαρμογής χρέωσης προμήθειας βάσει της χονδρικής τιμής. Γίνεται μάλιστα προσπάθεια παραπλάνησης, μέσω δημοσιευμάτων, η αύξηση αυτή να παρουσιαστεί ως 30% έκπτωση. Κάτι που, όπως τονίζουν οι βουλευτές, θα ήταν «ανέκδοτο», αν δε συνιστούσε αθέμιτη εμπορική πρακτική και προσπάθεια αποπροσανατολισμού και κοροϊδίας των καταναλωτών.

Επειδή οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τι πληρώνουν και δεν οφείλουν να λύνουν «ασκήσεις» κάθε φορά που πρέπει να αξιολογήσουν τις προσφορές των προμηθευτών, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν να μάθουν σε ποιες ενέργειες θα προβούν το ΥΠΕΝ και η ΡΑΕ ώστε να γίνει ξεκάθαρος και σαφής για τους καταναλωτές ο τρόπος τιμολόγησης ηλεκτρισμού, πότε θα ενεργοποιηθεί το διαδικτυακό εργαλείο υποδοχής και παρακολούθησης των παραπόνων και καταγγελιών των καταναλωτών από την ΡΑΕ και πώς θα αξιοποιηθούν οι πληροφορίες αυτές, καθώς και σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβούν το ΥΠΕΝ και η ΡΑΕ για να βελτιώσουν την εποπτεία της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κατά το Μοντέλο Στόχου (Target Model), για να σταματήσει η συνεχής άνοδος των τιμών χονδρικής και να λειτουργήσει πλέον ο ανταγωνισμός υπέρ των καταναλωτών με μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ζητούν τέλος να μάθουν αν η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ προτίθεται να προχωρήσει σε μέτρα μείωσης των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας τώρα που η κοινωνία και η οικονομία το έχουν ιδιαίτερα ανάγκη, καθώς και τι προτίθεται να κάνει για τους πολίτες που σε μεγάλο ποσοστό (63,6%) δυσκολεύονται να πληρώσουν τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα, 23 Ιουνίου 2021

Ερώτηση

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Θέμα: «Σύγχυση των καταναλωτών σχετικά με τις χρεώσεις των λογαριασμών ρεύματος και ενδεχόμενο αθέμιτων πρακτικών ακόμη και εκ μέρους της ΔΕΗ»

Σύγχυση στους καταναλωτές έχει προκαλέσει ο τρόπος τιμολόγησης των χρεώσεων ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίοι καλούνται να «λύσουν την άσκηση» των ρητρών τιμολόγησης και των επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς τους. Οι καταναλωτές είναι σχεδόν αδύνατον να διαβάσουν και να αντιληφθούν τις ρήτρες  αναπροσαρμογής με βάση τη χονδρική τιμή, ενώ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) δεν έχει καταλήξει, μέχρι σήμερα, σε έναν ενιαίο τρόπο αποτύπωσής τους.

Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί είναι τα στοιχεία έρευνας που διεξήγαγε η Ένωση Καταναλωτών – Η Ποιότητα Της Ζωής (Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ) την περίοδο 11 Μαρτίου με 16 Μαΐου 2021. Το 85,3% απάντησε ότι, οι λογαριασμοί ρεύματος είναι δυσνόητοι και πολύπλοκοι με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να τους διαβάσουν και να τους κατανοήσουν, λόγω του πλήθους των χρεώσεων που συμπεριλαμβάνονται, ενώ μόνο το 13,05% απάντησε ότι αντιλαμβάνεται τον τρόπο τιμολόγησης. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι δύο (2) στους τρεις (3) καταναλωτές (ποσοστό 63,6%) δηλώνει πως δυσκολεύεται να πληρώσει τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα ακόμη με στοιχεία της ΕΚΠΟΙΖΩ οι καταγγελίες στον τομέα της ενέργειας παρουσίασαν σημαντική αύξηση (414 καταγγελίες), το πρώτο τρίμηνο του 2021, κατατάσσοντας την στη δεύτερη θέση στην καταγραφή των καταγγελιών μετά τις τράπεζες. Η ΕΚΠΟΙΖΩ, αλλά και όλες οι Ενώσεις Καταναλωτών μέλη της ΠΟΜΕΚ “Η Παρέμβαση”, συνεχίζουν να λαμβάνουν πλήθος καταγγελιών για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την καταγραφή των παραπόνων κατά το έτος 2020, ενώ ο τομέας της ενέργειας βρισκόταν στην τρίτη θέση στον πίνακα καταγγελιών (1280 καταγγελίες), μετά τις τράπεζες και τις τηλεπικοινωνίες, ανέβηκε στη δεύτερη θέση το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Αυτά ενώ η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές, έχει αυξηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2019 με απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη ενώ ακολούθησαν υπερκέρδη των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ, το πρώτο εξάμηνο του 2020, λόγω της πανδημίας και της κατάρρευσης των τιμών καυσίμων. Εκείνη την περίοδο οι προμηθευτές πουλούσαν ακόμη και τέσσερις (4) φορές πάνω από τη χονδρική τιμή, ενώ η κατάρρευση της χονδρικής τιμής δεν μετακυλίστηκε ποτέ στους καταναλωτές ώστε να ελαφρύνει τους λογαριασμούς ρεύματος εν μέσω πανδημίας.

Στην επιβάρυνση των καταναλωτών και στο «μπάχαλο» που έχει διαμορφωθεί στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προστέθηκαν οι επιβαρύνσεις από τις ρήτρες αναπροσαρμογής χονδρικής, μετά από την εφαρμογή του target model, τον Νοέμβριο του 2020, που αντί να οδηγήσει σε μείωση των τιμών για τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες, έχει οδηγήσει τελικά σε συνεχείς επιβαρύνσεις, αλλά και σε κέρδη για λίγους καθετοποιημένους «παίκτες» της αγοράς.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η μεγαλύτερη επιχείρηση ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, η ΔΕΗ, αποφάσισε να ενεργοποιήσει από τον Μάιο του 2021 ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα σε μία περίοδο μάλιστα που η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία προσπαθούν να ανακάμψουν από την πανδημία, ενώ η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Διοίκηση της ΔΕΗ πανηγυρίζουν για τα κέρδη της, αποτέλεσμα των αυξήσεων του Σεπτεμβρίου του 2019 και της κατάρρευσης των τιμών καυσίμων, αναγνωρίζοντας δηλαδή το περιθώριο να προχωρήσουν σε μείωση των τιμολογίων στην εταιρεία με δεσπόζουσα θέση στην αγορά που θα μπορούσε να συμπαρασύρει και τα τιμολόγια των υπόλοιπων προμηθευτών.

Τον προηγούμενο μήνα, στο πλαίσιο συζητήσεων της ΡΑΕ με τους προμηθευτές, κλήθηκε και η ΔΕΗ να παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία για τις ρήτρες που εφαρμόζονται, πόσους καταναλωτές επηρεάζουν, καθώς και για να αποδείξει εάν έχουν ακολουθηθεί όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο και τους κώδικες. Όπως προκύπτει από δημοσιεύματα ΡΑΕ ζήτησε από τη ΔΕΗ να αντικαταστήσει τη ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα με νέα ρήτρα χρέωσης προμήθειας, αναιρώντας στην ουσία, με σχεδόν δύο χρόνια καθυστέρηση, απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ, της 30ης Αυγούστου 2019, κρίνοντας ότι δε θα έπρεπε να είχε την εισάγει η ΔΕΗ.

Πρόσφατα, μέσω δημοσιευμάτων στο διαδίκτυο, γίνεται μία μεθοδευμένη προσπάθεια η νέα επιβάρυνση που θα εφαρμόσει η ΔΕΗ, από 5 Αυγούστου του 2021, εισάγοντας τη ρήτρα αναπροσαρμογής χρέωσης προμήθειας, να παρουσιαστεί ως 30% έκπτωση στους εκ νέου αυξημένους λογαριασμούς της. Αν δε συνιστούσε αθέμιτη εμπορική πρακτική και προσπάθεια αποπροσανατολισμού και κοροϊδίας των καταναλωτών, θα ήταν ανέκδοτο.

Διαβάζουμε τέλος, ότι η ΡΑΕ αναγνωρίζοντας το πρόβλημα και τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί στους καταναλωτές, θα θέσει, το επόμενο δίμηνο, σε εφαρμογή στην ιστοσελίδα της Αρχής το διαδικτυακό εργαλείο υποδοχής και παρακολούθησης των παραπόνων και καταγγελιών των καταναλωτών.

Επειδή είναι σαφές ότι οι καταναλωτές βρίσκονται σε σύγχυση

Επειδή η ενεργοποίηση του Εργαλείου Σύγκρισης Τιμών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, τον Νοέμβριο του 2020, μέσω της ιστοσελίδας www.energycost.gr, δε φαίνεται να βοήθησε τελικά τους καταναλωτές

Επειδή η απελευθέρωση της αγοράς δεν μπορεί να γίνει με αδιαφανείς όρους και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές

Επειδή οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τι πληρώνουν

Επειδή οι καταναλωτές δεν οφείλουν να λύνουν «ασκήσεις» κάθε φορά που πρέπει να αξιολογήσουν τις προσφορές των προμηθευτών

Επειδή τα περί 30% έκπτωσης στα τιμολόγια της ΔΕΗ παραπλανούν τους καταναλωτές

Επειδή η πολιτική και η πρακτική της εταιρείας με δεσπόζουσα θέση στην αγορά έχει βαρύνουσα σημασία στη διαμόρφωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας

Επειδή δύο (2) στους τρεις (3) καταναλωτές (ποσοστό 63,6%) δηλώνει πως δυσκολεύεται να πληρώσει τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Προτίθενται να προχωρήσουν σε μέτρα μείωσης των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας τώρα που η κοινωνία και η οικονομία το έχουν ιδιαίτερα ανάγκη;
  2. Τι προτίθενται να κάνουν για τους πολίτες που σε μεγάλο ποσοστό (63,6%) δυσκολεύονται να πληρώσουν τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος;
  3. Σε τι ενέργειες θα προβούν το ΥΠΕΝ και η ΡΑΕ ώστε να γίνει ξεκάθαρος και σαφής για τους καταναλωτές ο τρόπος τιμολόγησης ηλεκτρισμού;
  4. Πότε θα ενεργοποιηθεί το διαδικτυακό εργαλείο υποδοχής και παρακολούθησης των παραπόνων και καταγγελιών των καταναλωτών από την ΡΑΕ και πώς θα αξιοποιηθούν οι πληροφορίες αυτές;
  5. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβούν το ΥΠΕΝ και η ΡΑΕ για να βελτιώσουν την εποπτεία της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κατά το Μοντέλο Στόχου (Target Model), να σταματήσει η συνεχής άνοδος των τιμών χονδρικής και να λειτουργήσει πλέον ο ανταγωνισμός υπέρ των καταναλωτών με μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας;
  6. Τίθεται ζήτημα αθέμιτης εμπορικής πρακτικής με τα περί 30% έκπτωσης στα τιμολόγια της ΔΕΗ;
  7. Τίθεται  θέμα ευθύνης για τη λανθασμένη, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ, της 30ης Αυγούστου 2019να εισάγει ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα;
  8. Ποιος είναι ο εποπτικός ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας;
  9. Ποιες είναι οι δράσεις και τα αποτελέσματα του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που υπογράφηκε στις 28 Σεπτεμβρίου του 2020;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Φάμελλος Σωκράτης

 

Χαρίτσης Αλέξης

 

Αβραμάκης Ελευθέριος

 

Αλεξιάδης Τρύφωνας

 

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

 

Αραχωβίτης Σταύρος

 

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

 

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

 

Βαρδάκης Σωκράτης

 

Βαρεμένος Γιώργος

 

Βέττα Καλλιόπη

 

Γιαννούλης Χρήστος

 

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

 

Γκιόλας Γιάννης

 

Δρίτσας Θεόδωρος

 

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

 

Ηγουμενίδης Νίκος

 

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

 

Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος

 

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

 

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

 

Κατρούγκαλος Γιώργος

 

Κάτσης Μάριος

 

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

 

Λάππας Σπυρίδων

 

Μάλαμα Κυριακή

 

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

 

Μάρκου Κωνσταντίνος

 

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

 

Μπαλάφας Γιάννης

 

Μπάρκας Κωνσταντίνος

 

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

 

Νοτοπούλου Κατερίνα

 

Παπαηλιού Γιώργος

 

Παπανάτσιου Κατερίνα

 

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

 

Πολάκης Παύλος

 

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

 

Σαντορινιός Νεκτάριος

 

Σαρακιώτης Γιάννης

 

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

 

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

 

Σπίρτζης Χρήστος

 

Συρμαλένιος Νίκος

 

Τελιγιορίδου Ολυμπία

 

Τζάκρη Θεοδώρα

 

Τζούφη Μερόπη

 

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

 

Φίλης Νίκος

 

Φωτίου Θεανώ

 

Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)

 

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

 

Χρηστίδου Ραλλία

 

Ψυχογιός Γεώργιος