Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Ψηφιακή βίζα με φορολογικά κίνητρα για τους «ψηφιακούς νομάδες»

Σχέδιο για την παροχή ψηφιακής βίζας με βάση εισοδηματικά κριτήρια σε συνδυασμό με ειδικά φορολογικά κίνητρα επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την προσέλκυση των ψηφιακών νομάδων, των εργαζομένων που δουλεύουν εξ αποστάσεως από τους φορητούς υπολογιστές τους, χωρίς να εδρεύουν σε συγκεκριμένη τοποθεσία. Στόχος είναι η ψηφιακή βίζα, που ουσιαστικά θα αποτελεί μια άδεια διαμονής ειδικού σκοπού, να βρει απήχηση στην πολυπληθή ομάδα των ψηφιακών νομάδων, που συνήθως είναι μεσαίου και υψηλού εισοδήματος.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει μόλις την 50ή θέση ανάμεσα σε 85 αγορές του κόσμου στον δείκτη «Digital Nomad Index», όπως τον αποτυπώνει πρόσφατη έρευνα βρετανικής εταιρείας και στοχεύει στην αξιοποίηση της τεράστιας δεξαμενής αυτής της κατηγορίας εργαζομένων.

Τη σημασία του εγχειρήματος αποτυπώνουν τα στοιχεία του περίφημου ΜΙΤ που υποστηρίζει ότι αν η Ελλάδα κατάφερνε να προσελκύσει 100.000 ψηφιακούς νομάδες σε μια χρονιά, και αυτοί παρέμεναν εδώ για 6 μήνες, το όφελος  θα μπορούσε να φτάσει τα 1,6 δισ. ευρώ ετησίως. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σχεδόν στα έσοδα που αποφέρει μία εβδομάδα παραμονής 2,5 εκατ. τουριστών.

Το υφιστάμενο καθεστώς προβλέπει ότι όσοι εργαζόμενοι, επαγγελματίες και επιστήμονες κατοικούν στο εξωτερικό μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στη χώρα μας για επτά χρόνια θα πληρώνουν μειωμένο κατά 50% φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης ενώ απαλλάσσονται από το τεκμήριο της κατοικίας ή του επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης. Ωστόσο οι ψηφιακοί νομάδες συνήθως δεν μένουν σε έναν τόπο για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών, σπάζοντας ουσιαστικά την παραδοσιακή νόρμα εργασίας που θέλει τον κάθε επαγγελματία να εργάζεται από το γραφείο.

«Κατά συνέπεια εξετάζονται φορολογικά κίνητρα εστιασμένα στην ιδιαιτερότητα του περιορισμένου χρόνου διαμονής που μπορεί, όμως, να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά, αφού ορισμένοι εξ αυτών πιθανότατα θα ενδιαφέρονταν να προχωρήσουν σε επενδύσεις, όπως η απόκτηση κάποιου ακινήτου στη χώρα μας», αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Στην Κρήτη οι περισσότεροι ψηφιακοί νομάδες

Oι digital nomads θα ανέλθουν σε 1 δισεκατομμύριο έως το 2035 και η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της πίτας, στο πλαίσιο του ευρύτερου φορολογικού προσκλητηρίου που απευθύνει σε φυσικά πρόσωπα και συνταξιούχους προκειμένου να έρθουν στη χώρα μας.

Η Κρήτη αποτελεί την περιοχή της χώρας που σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό ψηφιακών νομάδων. Το www.workfromcrete.gr είναι το πρώτο site που λειτουργεί σε επίπεδο Περιφερειών στην Ελλάδα, αποδεικνύοντας πως για την Περιφέρεια Κρήτης αποτελεί στρατηγική επιλογή η ανάδειξη των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων, μέσα από σειρά στοχευόμενων δράσεων.

Η ψηφιακή πλατφόρμα περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και την τεχνογνωσία που αναζητά η νέα γενιά επαγγελματιών, θα διασυνδεθεί με φορείς στο εξωτερικό και θα αποτελέσει μέρος μιας παγκόσμιας κοινότητας. Ειδικότερα, το υπουργείο Τουρισμού δίνει ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία και συλλογικούς φορείς του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας στα εξής πεδία:

  • Προώθηση και προβολή της Ελλάδας ως ιδανικού προορισμού για «ψηφιακούς νομάδες».
  • Βελτίωση υποδομών ευρυζωνικότητας, ειδικά σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών ταχείας σύνδεσης στο διαδίκτυο.
  • Συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας υποδομών και βέλτιστων πρακτικών με άλλες πόλεις του εξωτερικού οι οποίες προσανατολίζονται στους ψηφιακούς νομάδες.
  • Συνεργασία με φορείς που απευθύνονται σε «start up» εταιρείες οι οποίες απασχολούν ψηφιακούς νομάδες.

πηγη