Σάββατο
30
Μάρτιος
TOP

Έκτακτη κρατική οικονομική ενίσχυση στην Εκκλησία με σφραγίδα Κεραμέως

Σύμφωνα με την τροπολογία που θα ψηφιστεί στη Βουλή, η έκτακτη επιχορήγηση θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη. Δεν αποσαφηνίζεται το συνολικό ποσό.

Έκτακτη επιχορήγηση για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας και την κάλυψη έκτακτων αναγκών της λόγω κορονοϊού προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσαν στη βουλή οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Το ύψος της επιχορήγησης που θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό θα καθοριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως δεν αποκαλύπτεται το ύψος της επιχορήγησης αυτής.

Σύμφωνα με την τροπολογία που θα ψηφιστεί στη Βουλή, η εφάπαξ επιχορήγηση θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο.

Εκτός από την Εκκλησία της Ελλάδος, θα επωφεληθούν η Εκκλησία της Κρήτης, οι Ιερείς Μητροπόλεις Δωδεκανήσου, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο της Ελλάδος, τα Εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα και τα Θρησκευτικά Νομικά Πρόσωπα του Ν. 4301/2014.

Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις ανά δικαιούχο και τα λοιπά διαδικαστικά θέματα, θα καθοριστούν από Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Με την ίδια τροπολογία παρατείνεται για ένα χρόνο η κατ’ εξαίρεση πρόσληψη σε θέσεις ιεροδιδασκάλων, Ελλήνων πολιτών της μουσουλμανικής μειονότητας που είναι απόφοιτοι των Ιεροσπουδαστηρίων Εχίνου και Κομοτηνής ή απόφοιτοι Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με δεκαετή προϋπηρεσία στο αντικείμενο.

Όπως φαίνεται, η ενίσχυση αυτή προέκυψε μετά την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των τακτικών επαφών του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο και μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η εξέλιξη της πανδημίας και η υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης για την αντιμετώπισή της.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που κατατέθηκαν και φέρουν τις υπογραφές του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη:

“Το Δημόσιο δύναται να καταβάλει εφάπαξ έκτακτη επιχορήγηση προς το νομικό πρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος, το νομικό πρόσωπο της Εκκλησίας της Κρήτης, τις Ιερές Μητροπόλεις Δωδεκανήσου, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (Κ.Ι.Σ.Ε.), τα Εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα (Ε.Ν.Π.), τα Θρησκευτικά Νομικά Πρόσωπα (Θ.Ν.Π.) του ν. 4301/2014 (Α’ 223), που διαθέτουν άδειες ευκτήριου οίκου και τις θρησκευτικές κοινότητες που διαθέτουν άδειες ευκτήριου οίκου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις έκτακτες ανάγκες τους λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωvοϊού COVID – 19 και να ενισχύσουν το φιλανθρωπικό τους έργο”.

Επίσης: “Mε κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται το ύψος της επιχορήγησης, τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις χορήγησής της ανά δικαιούχο, η διαδικασία υποβολής σχετικής αίτησης, τα απαιτούμενα στοιχεία και δικαιολογητικά, η διαδικασία και ο τρόπος χορήγησης της ενίσχυσης, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων, και κάθε άλλο συναφές ζήτημα για την εφαρμογή”.

Σημειώνεται πως κατά την συνεδρίασή της για τον μήνα Μάρτιο, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ενημερώθηκε αναφορικά με τη “θετική ανταπόκριση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο αίτημα της Ιεράς Συνόδου για την αρωγή της Ελληνικής Πολιτείας μέσω της μερικής συμβολής στις ετήσιες δαπάνες μισθοδοσίας του λαϊκού προσωπικού των εκκλησιαστικών φορέων”, όπως σημειώνει το πρακτορείο Ορθοδοξία.

Δείτε την τροπολογία παρακάτω.

πηγη