Σάββατο
18
Ιανουάριος
TOP

Έλληνας Επίτροπος στην Ε.Ε. ή ευρωπαίος εκπρόσωπος στην Ελλάδα;

Τις τελευταίες ώρες ο Ελληνισμός αλλά και ολόκληρος ο Δυτικός κόσμος, συγκλονίζεται από την απόφαση του Σουλτάνου Ερντογάν να ανακηρύξει τζαμί την Αγιά Σοφιά.

Στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση ετοιμάζει αντίμετρα κατά της Άγκυρας, ο Πρωθυπουργός έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο, ενώ η αντιπολίτευση μέσω της ρητορικής της, επί της ουσίας ενισχύει την εθνική γραμμή…

Μόνη παραφωνία, ο (υποτίθεται) εκπρόσωπος της χώρας μας στην Ε.Ε. Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνος για τη διαφύλαξη του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, το μόνο που βρήκε να δηλώσει ήταν ότι «η Αγιά Σοφία είναι σύμβολο διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου» και ότι «με την αλλαγή του παρόντος καθεστώτος θα υπονομευθούν η ανεκτικότητα στην Τουρκία και το άνοιγμα της γειτονικής χώρας».


Οποιοσδήποτε άλλος στη θέση του θα είχε σηκώσει γη και ουρανό προκειμένου να διεθνοποιήσει το ζήτημα και να κινητοποιήσει την κοιμωμένη Ευρώπη. Και δεν θα το έκανε μόνον αντιλαμβανόμενος όσα συμβολίζει για τους Έλληνες και τη Ρωμιοσύνη η Αγιά Σοφιά, αλλά θα το έκανε ως Ευρωπαίος αξιωματούχος που υποτίθεται έχει επιλεγεί για να διαφυλάσσει τον Ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και όσα αυτός συμβολίζει!

Δεν είναι η πρώτη φορά που κ. Σχοινάς δείχνει δυσανεξία στα εθνικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα μας. Ως εκπρόσωπος της Κομισιόν, αντί να ακούσει τα εκατομμύρια των συμπατριωτών του που κατέκλυζαν τους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για το όνομα τη γλώσσα και την ταυτότητα της Μακεδονίας, πανηγύριζε για το πόσο «σημαντική» ήταν η συμφωνία των Πρεσπών, δηλώνοντας ότι «επιλύει μία από τις παλαιότερες διαμάχες στην περιοχή και δίνει την ευκαιρία να ξεπεραστεί το παρελθόν και να υπάρξει συμφιλίωση όχι μόνο στην περιοχή αλλά και για την Ευρώπη στο σύνολό της».

Ο κ. Σχοινάς τότε, δεν δίσταζε να αλλάξει και ο ίδιος προηγούμενες απόψεις του προκειμένου να γίνει αρεστός στον κ. Τσίπρα και στους τότε ευρωπαίους προϊσταμένους του, οι οποίοι χωρίς ντροπή αντάλλασσαν ταυτοτικά πολιτιστικά χαρακτηριστικά ενός έθνους με λίγους μήνες εξουσίας και ορισμένα προσωρινά οικονομικά μέτρα… Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κ. Σχοινάς δεν επιβεβαιώθηκε μιας και η Συμφωνία των Πρεσπών δεν επέλυσε «μια από τις παλαιότερες διαμάχες» όπως ο ίδιος  ισχυριζόταν , αλλά άνοιξε κι άλλες, για τη δήθεν «Μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα, ενεργοποιώντας ευαίσθητων αντανακλαστικά και άλλων (ευρωπαϊκών) χωρών όπως η Βουλγαρία.

Όμως δεν θέλω να σταθώ στις προτεραιότητες που ο κ. Σχοινάς επιλέγει ως αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Είναι προφανές ότι οποιοσδήποτε άλλον στη θέση του δεν θα υποδυόταν τον  γευσιγνώστη του Master Chef εν μέσω καθολικής καραντίνας και βαθιάς οικονομικής κρίσης, ενώ μάλιστα έχει προηγηθεί η διαχείριση κρίσης ενός ζητήματος απολύτου αρμοδιότητάς του, όπως η απόπειρα εισβολής δεκάδων χιλιάδων παράνομων μεταναστών στα Ελληνοτουρκικά Σύνορα.

Θα σταθώ στον βαρύγδουπο τίτλο που του έχει εκχωρήσει η Ε.Ε., δηλαδή του υπευθύνου για τη διασφάλιση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής.

Όταν  κ. Σχοινάς  διορίστηκε Ευρωβουλευτής της ΝΔ το 2007, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητούσε το κείμενο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος στο οποίο αναδεικνυόταν ευκρινώς ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής στον οποίο αναφερόμαστε, ο οποίος -σύμφωνα με τους βαθιά Ευρωπαϊστές- βασίζεται στα δημοκρατικά ιδεώδη της αρχαίας Ελλάδας, το ρωμαϊκό δίκαιο και τη χριστιανική ταυτότητα της ηπείρου μας. Το προοίμιο μάλιστα του Συντάγματος χαρακτήριζε ως Χριστιανική την Ενωμένη Ευρώπη, όπως δηλαδή προέβλεπε και το όραμα των σοφών ηγετών της του Σουμάν, του Αντενάουερ, του Ντε Γκολ, οι οποίοι αναζητούσαν μια μεγάλη κοινωνία ειρήνης, δημοκρατίας και χριστιανικής ταυτότητας…

Είναι προφανές ότι ο κ. Σχοινάς θα έπρεπε ήδη να έχει τοποθετηθεί ως Ευρωπαίος Ηγέτης για όλα αυτά που αγνοεί και καταπατά η χθεσινή απόφαση Ερντογάν:

  • Για το αν για παράδειγμα η αλλοίωση των πολιτιστικών χαρακτηριστικών ενός παγκόσμιου Μνημείου συνάδει με τις αρχές της Ευρώπης…
  • Για το αν η Δικαιοσύνη στην Τουρκία είναι ανεξάρτητη, όταν μετά τις απειλές του Σουλτάνου ανατρέπει αναίτια δύο πανομοιότυπες αποφάσεις της.
  • Για το αν μπορεί η Τουρκία διασφαλίζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
  • Για το αν το κράτος του Ερντογάν σέβεται τα θρησκευτικά συναισθήματα εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών που βλέπουν να αμφισβητείται ο Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής και οι ρίζες της Ενωμένης Ευρώπης που εκφράζει, ως σύμβολο, η Αγία Σοφία…

Ίσως να μην μπορούσε να το κάνει ως Ευρωπαίος αξιωματούχος, εγκλωβισμένος στη γραφειοκρατική ακινησία μιας Ευρώπης που πεθαίνει!  Ίσως να μην ήθελε να το κάνει ως Έλληνας, γιατί πιθανόν να μην πίστευε στην προτεραιότητα των ζητημάτων αυτών…

Αλλά το βέβαιο είναι ότι δεν το έκανε. Όπως βέβαιο είναι, ότι για ακόμα μια φορά η στάση του κ. Σχοινά δεν προάγει τα Ευρωπαϊκά Ιδεώδη για την προάσπιση των οποίων έχει επιλεγεί, αλλά αποτελεί βούτυρο στο ψωμί των Ευρωσκεπτικιστών που στο πρόσωπό του (πολύ περισσότερο που είναι Έλληνας και Ορθόδοξος στο θρήσκευμα) βλέπουν μια Ευρώπη αδύναμη, να μην μπορεί να υπερασπιστεί τις αξίες, τις αρχές και τους λαούς της…

Η μοίρα έχει συνδέσει την πολιτική καριέρα του κ. Σχοινά με τον Αντώνη Σαμαρά. Έγινε Ευρωβουλευτής εξαιτίας της παραίτησης του κ. Σαμαρά το 2007, διορίστηκε εκπρόσωπος της Κομισιόν μετά την ισχυρή πίεση του πρώην Έλληνα Πρωθυπουργού προς τον Ζ.Κ.Γιούνκερ, προτάθηκε για επίτροπος της χώρας μας στην Κομισιόν μετά την απόσυρση του ενδιαφέροντος του τ. Πρωθυπουργού για τη θέση..

Ίσως γι αυτό έχοντας άλλωστε μελετήσει ιδιαίτερα και την πολιτική διαδρομή του πρ. Πρωθυπουργού, θα πρέπει να εύχεται να μην επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του Αντ.Σαμαρά για το μέλλον αυτής της Ευρώπης μετά και την «αντίδρασή» της στις προκλήσεις του Ερντογάν: «Όποιοι δεν υπερασπίζονται την ταυτότητα και τον πολιτισμό τους, αφανίζονται…»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΡΟΥΤΗΣ

www.thepresident.gr/