Σε θολό τοπίο παραμένει το εκλογικό Νομοσχέδιο για τις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές. Η 4η συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, που πραγματοποιήθηκε χθες 27 Μαΐου, δεν έριξε ίχνος φωτός στις βουλήσεις της Κυβέρνησης για τα προβληματικά σημεία που παραμένουν ανοιχτά. Υπενθυμίζεται ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, στην προηγούμενη συνεδρίαση (της Δευτέρας), αμέσως μετά τη σφοδρή κριτική που δέχθηκαν στην ακρόαση Φορέων, είχε ανακοινώσει από το βήμα της Βουλής ότι επανεξετάζουν: 1) τον αριθμό των Αιρετών, 2) το ύψος των παραβόλων και 3) την εκλογή Προέδρων στις Κοινότητες.
Στη χθεσινή συνεδρίαση λοιπόν, ούτε ο Υπουργός ούτε ο Αναπληρωτής Υπουργός δεν άνοιξαν περαιτέρω τα χαρτιά τους.
Συγκεκριμένα, ο Στέλιος Πέτσας, παρά το ότι ήταν παρών, δεν ζήτησε καθόλου το λόγο.
Ο Μάκης Βορίδης εξάντλησε τις τοποθετήσεις του σε μια υψηλότατων τόνων κοκορομαχία με το ΣΥΡΙΖΑ για τελείως άσχετο ζήτημα, εκτός Νομοσχεδίου. Στο Νομοσχέδιο (που αποτελούσε το αντικείμενο της συνεδρίασης) αναφέρθηκε ελάχιστα.
Επανέλαβε αρκετές φορές «με το Στέλιο θα τα σκεφτούμε», «θα τα αξιολογήσουμε με το Στέλιο», παραπέμποντας στην κατάθεση των “νομοτεχνικών βελτιώσεων” στην Ολομέλεια.
Για τις Κοινότητες ξεκαθάρισε απολύτως δύο φορές ότι «η κάλπη δεν υπάρχει περίπτωση να μπει», «δεν γίνεται να έχει κάλπη».
Αλλά κατά τα λοιπά, από τα λεγόμενά του προέκυψε ότι δεν έχουν ιδέα και ακόμα ψάχνονται για το τι θα νομοθετήσουν ως προς τις παραμέτρους που ο Πέτσας έχει σαφώς ανακοινώσει ότι επανεξετάζουν.
Παραθέτουμε επί λέξει το σχετικό απόσπασμα της ομιλίας του Υπουργού:
« (…) Ερχόμαστε στα θέματα των Κοινοτήτων, μισή κουβέντα. Ας είναι κάτι ξεκάθαρο, με τον Στέλιο ΘΑ ΤΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ, έχουμε λάβει υπόψη μας και τις παρατηρήσεις των Κοινοτήτων, έχουμε λάβει υπόψη και τις δικές σας παρατηρήσεις, και των Συναδέλφων μας από τη Ν.Δ., όλες τις παρατηρήσεις των Βουλευτών τις λαμβάνουμε υπόψη μας, ΘΑ ΤΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ.
Αλλά ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: πρόσθετο βαθμό Αυτοδιοίκησης δεν φτιάχνουμε. Καθαρές κουβέντες. Η κάλπη δεν υπάρχει περίπτωση να μπει, αυτό είναι ξεκάθαρο. Τι είναι εκείνο το οποίο μας ενδιαφέρει; Γιατί και αυτό γιατί έχει μία εξέλιξη και μια δυναμική και πρέπει να το παρακολουθήσετε. Από εκείνη την παλιά εποχή των Κοινοτήτων, όταν έγιναν οι πρώτες συνενώσεις, πάντοτε δημιουργούνταν αντιδράσεις πολιτικές και πάντοτε, προσπαθούσε το πολιτικό σύστημα, και ο νομοθέτης, και η Βουλή, αυτές κάπως να τις διακανονίσει. Και πηγαίνουμε, λοιπόν, σε όλο μεγαλύτερες συνενώσεις οι οποίες στην πραγματικότητα αν θέλετε να δείτε την διαδρομή τη διοικητική, είναι: Μεγαλύτερες διοικητικές ενότητες, μεγαλύτεροι Δήμοι, ενίσχυση των αρμοδιοτήτων τους και των προϋπολογισμών τους, και του προσωπικού τους, και της τεχνικής τους επάρκειας, και αφαίρεση αυτών των αρμοδιοτήτων από εκείνα τα αρχικά μικρότερα διοικητικά σχήματα.
Καταλαβαίνω , επαναλαμβάνω, την αγάπη για το χωριό, καταλαβαίνω την αγάπη για τον τόπο σε συγκεκριμένο επίπεδο, αλλά εδώ μιλάμε για τη διοικητική διάρθρωση τώρα. Από αυτό, καθώς είναι έτσι η πορεία η διοικητική, στην πραγματικότητα που φτάσαμε; Φτάσαμε στα Τοπικά Συμβούλια τα οποία – για να’ μαστε συνεννοημένοι – ουσιαστικά έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα και έχουν όσες αρμοδιότητες θέλει να τους μεταφέρει ο Δήμαρχος. Αυτό δεν το κάναμε εμείς. Δεν το κάνει ο Πέτσας και ο Βορίδης, αυτό είναι αυτό που υφίσταται.
Ξαφνικά, λοιπόν, ξεκινάει μια συζήτηση, και επειδή ακούω τώρα και άλλα, εγώ να ρωτήσω: Ποια είναι η μεταφορά προϋπολογισμού που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στις αλλαγές, στις Κοινότητες; Πόσα λεφτά τους δώσατε; Όχι, γιατί ξαφνικά γίναμε υπέρμαχοι των Κοινοτήτων. Πόσα λεφτά τους δώσατε; Μα γιατί δεν τους δώσατε; Γιατί τους αντιπαθείτε; Είστε εναντίον των χωριών; Δεν τους δώσατε, διότι η ανάγκη για τεχνική επάρκεια, για διοικητική υποστήριξη, για οικονομικό αποτέλεσμα, ουσιαστικά μας πηγαίνει στο Δήμο.
Τώρα, ακούω: καταργούμε τις Κοινότητες. Πως τις καταργούμε, από που καταργήθηκαν οι Κοινότητες, ποιες Κοινότητας έχουμε καταργήσει; Ας συζητήσουμε, σε ποιο σημείο μπορεί, διότι μου λέτε ότι η ΠΕΔΑ δεν έχει αίτημα και το αίτημα της ΠΕΔΑ είναι εδώ, και θα το καταθέσω για να το διαβάσει ο κ. Ζαχαριάδης. Η ΠΕΔΑ μου το καταθέτει σαν αίτημα. Δεν λέω ότι είναι καθοριστικό για την απόφασή μου, αλλά λέει: Άμεση επαναφορά της διάταξης διατυπωμένης ως εξής: Δεν εκλέγονται Συμβούλια Δημοτικής Κοινότητας στους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής με εξαίρεση τον Ωρωπό, τον Διόνυσο, το Λαύριο, τον Σαρωνικό, κάνει κάποιες εξαιρέσεις. Λοιπόν, αυτό είναι το αίτημα της ΠΕΔΑ.
Μέσα στα όσα ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ στη συζήτησή μας, στο διάλογο μαζί σας, στο διάλογο με τους Φορείς, προφανώς ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΜΕ και το αίτημα της ΠΕΔΑ, άλλα όχι ότι δεν έχει γίνει.
Άρα λοιπόν, εκείνο το οποίο σας λέω, ειδικά για το θέμα των Κοινοτήτων, είναι ότι προφανώς ΘΑ ΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΟΥΜΕ και ΘΑ ΤΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ, αλλά μην παριστάνει κάποιος ότι εδώ τους καταργούμε ή αλλάζουμε κάτι συγκλονιστικό.
Εκείνο το οποίο αλλάζουμε είναι την κάλπη. Ε, ναι, η κάλπη θα αλλάξει. Δεν γίνεται να έχει κάλπη, γιατί να ξεκαθαρίσουμε, όλα αυτά παραπέμπουν σε αυτοτελείς διοικητικές οντότητες. Να συνεννοηθούμε, ότι δεν είναι αυτοτελείς διοικητικές οντότητες; Ε, δεν είναι, τι να κάνουμε τώρα.
Τελειώνω, γιατί άκουσα κάποια θέματα, τα οποία αφορούν τον αριθμό των Δημοτικών Συμβούλων και τον αριθμό των Περιφερειακών Συμβούλων και αυτά ΘΑ ΤΑ ΕΚΤΙΜΗΣΟΥΜΕ και είναι πράγματα που συνεκτιμώνται.
Να ξέρετε ποια είναι στρατηγική μας. Η γενική προσπάθεια είναι να φτιάξουμε και να ενισχύσουμε τον χαρακτήρα και τον θεσμό και την ισχύ των Περιφερειακών και των Δημοτικών Συμβουλίων, την αποτελεσματικότητα και τη λειτουργικότητα τους. Το να φτιάξεις πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον εκλογών είναι σε αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό εξηγεί, το γιατί αυξάνουμε τον αριθμό των υποψηφίων, σε σχέση και με μια μείωση του αριθμού των Δημοτικών Συμβουλίων και των Περιφερειακών Συμβουλίων. Η αύξηση της εκλογικής ανταγωνιστικότητας οδηγεί ουσιαστικά σε αύξηση της ποιότητας των συμμετεχόντων και σε ενίσχυση του ρόλου τους.
(…) Άρα να σας ευχαριστήσω πολύ για την συμμετοχή σας, έχουμε κρατήσει όλα σας τα κριτικά σχόλια, ΘΑ ΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΟΥΜΕ με το Στέλιο και ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΜΕ ΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΕΣ, σύμφωνα με το πλάνο το οποίο σας έχω πει και για τις τροπολογίες. »