Παρασκευή
3
Μάιος
TOP

Αλήθεια, θέλαμε Νοσοκομείο covid στην Τρίπολη; Ας σταματήσει η υποκρισία

Για άλλη μία φορά, δυστυχώς, περισσεύει η υποκρισία στην Τρίπολη.
Το Νοσοκομείο Καλαμάτας ορίστηκε ως «Νοσοκομείο covid» και θα ενισχυθεί με σχεδόν 5.000.000 ευρώ από την περιφέρεια Πελοποννήσου.
Κάποιοι έσπευσαν να μιλήσουν για «χαμένη ευκαιρία» αναβάθμισης του Παναρκαδικού Νοσοκομείου. Η υποκρισία δεν έχει όρια.
Όλοι εκείνοι που θα ωρύονταν αν οριζόταν Νοσοκομείο covid στην Τρίπολη και θα κινδυνολογούσαν ασταμάτητα επειδή θα έρχονταν εδώ όλοι οι ασθενείς με covid 19 από την Αργολίδα, την Μεσσηνία, την Κορινθία και την Λακωνία, ξαφνικά «θρηνούν» για τη … «μεγάλη ευκαιρία» να αναβαθμιστεί το Παναρκαδικό Νοσοκομείο.
Το Παναρκαδικό Νοσοκομείο δεν έγινε “covid” για πολύ συγκεκριμένους επιστημονικούς λόγους, οι οποίοι εξηγήθηκαν από την ιατρική κοινότητα.
Όποτε μας συμφέρει, να ακούμε τους ειδικούς κι όποτε δεν μας συμφέρει να τους αγνοούμε;
Γιατί δεν μπορούσε να γίνει Νοσοκομείο covid στην Τρίπολη; Διαβάστε παρακάτω …
Τον Απρίλιο του 2020, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει στο σχεδιασμό καμία πρόθεση να μετατραπεί το Παναρκαδικό Νοσοκομείο σε «Νοσοκομείο Αναφοράς Covid”, εξηγώντας ότι είναι ένα Νοσοκομείο που δέχεται βαριά περιστατικά από όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου κι έτσι θα συνεχίσει να λειτουργεί.
Επίσης, το ίδιο διάστημα, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας, Βασίλης Ψυχογυιός, εξηγούσε στη Δημοτική Ραδιοφωνία ότι στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο υπάρχει μόνο ένας λοιμωξιολόγος και υπό αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατο να λειτουργήσει Νοσοκομείο Αναφοράς για τον κορωνοϊό στην Τρίπολη. Αναφέρθηκε επίσης σε ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο, αλλά και στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ένα κοντινό νοσοκομείο – «δορυφόρος» (όπως συμβαίνει στη Μεσσηνία με το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας ή στη Λακωνία με το Νοσοκομείο Μολάων).
Ενώ, ο Δ/ντής του Πνευμονολογικού Τμήματος Γεν. Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης Κώστας Ζαχαριάς, με δημόσια τοποθέτησή του, έγραψε στις 4 Αυγούστου 2020 ότι το Παναρκαδικό Νοσοκομείο δεν μπορεί να γίνει Νοσοκομείο covid διότι «παρέχει εξειδικεύσεις μοναδικές στην Περιφέρεια που θα διακόψουν την λειτουργία τους σε περίπτωση μετατροπής του και ασθενείς από όλη την Περιφέρεια θα στερηθούν τις υπηρεσίες τους, γεγονός που αναγνώρισε πρόσφατα η ίδια η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Το Παναρκαδικό Νοσοκομείο διαθέτει το μοναδικό ενεργό Νευροχειρουργικό Τμήμα της Περιφέρειας που πρέπει να υποστηρίζεται από λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Διαθέτει το μοναδικό Παιδοχειρουργικό τμήμα, το μοναδικό βρογχοσκοπικό εργαστήριο, Μονάδα Εμφραγμάτων και Αιμοδυναμικό εργαστήριο και το μοναδικό Γναθοχειρουργικό – Τμήμα Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής».
Καλή η συζήτηση «καφενείου», αλλά εδώ μιλούν ο Υπουργός Υγείας, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και ο Διευθυντής του Πνευμονολογικού.
Η ουσία είναι ότι για πολλοστή φορά, περισσεύει η υποκρισία. Κάποιοι δίνουν την εντύπωση ότι απλά περιμένουν σε μία γωνία να ασκήσουν «τυφλή» κριτική.
Είναι οι ίδιοι που, αν τελικά γινόταν Νοσοκομείο covid στην Τρίπολη, θα «έσκιζαν» την Κυβέρνηση, τον Βλάση, τον Τζανή και τους γιατρούς, επειδή το «επέτρεψαν».
Τώρα που έγινε το ακριβώς αντίθετο, πάλι «φταίνε» τα ίδια πρόσωπα, διότι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για την αναβάθμιση του Παναρκαδικού Νοσοκομείου.
Αλήθεια, θα σοβαρευτούμε κάποια στιγμή;
Υ.Γ. Και μία εύλογη απορία. Γιατί το Παναρκαδικό Νοσοκομείο να μην αναβαθμιστεί, χωρίς να οριστεί ως «covid νοσοκομείο»;
Στην Ελλάδα, οι άνθρωποι ασθενούν μόνο από κορωνοϊό; Άλλες ασθένειες δεν υπάρχουν;
Για να γίνουν προσλήψεις και να λειτουργήσει το Ακτινολογικό, πρέπει το Νοσοκομείο να είναι «covid»;
Για να ενισχυθεί με προσωπικό και να λειτουργούν χωρίς προβλήματα το μικροβιολογικό, το ουρολογικό, το νεφρολογικό και το τμήμα ΩΡΛ, πρέπει το Νοσοκομείο να είναι «covid»;
Για να γίνουν τα αυτονόητα, πρέπει να οριστεί ως «covid» το Παναρκαδικό Νοσοκομείο;
Σε διαφορετική περίπτωση, τι; Θα αφεθεί στη μοίρα του;
Μηνάς Αρτόπουλος