Σάββατο
20
Απρίλιος
TOP

Ανοίγει την Τετάρτη και το αεροδρόμιο της Καλαμάτας – Με στοχευμένα τεστ ο έλεγχος στους τουρίστες

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η επιχείρηση «τουρισμός» ενόψει του «ανοίγματος» των πτήσεων εξωτερικού από την Τετάρτη, 1η Ιουλίου. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς μετά την Καλαμάτα, συνέχισε την περιοδεία του σε Κύθηρα, Χανιά και Ηράκλειο, ενώ πέρα από τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, έχει ήδη επισκεφθεί Ζάκυνθο, της Κεφαλλονιά, της Κέρκυρα και Ιωάννινα, στο πλαίσιο της «επιθεώρησης» που πραγματοποιεί προκειμένου να συντονίσει όλες τις διαδικασίες ασφαλούς έναρξης λειτουργίας των αεροδρομίων, σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρμόδιες αρχές.

Άνοιγμα συνόρων με στοχευμένα τεστ στους τουρίστες
Για στοχευμένα τεστ στους τουρίστες σε 27 αεροδρόμια της χώρας που θα υποδέχονται πτήσεις και από 18 προορισμούς εκτός ΕΕ από την 1η Ιουλίου κάνει λόγο σε ρεπορτάζ του και ο ΣΚΑΪ. Ανοίγουν επίσης 7 λιμάνια και έως 7 συνοριακοί σταθμοί, όπου ο έλεγχος θα γίνεται με «έξυπνα» barcode, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, καταργούνται οι «πράσινες» και «κόκκινες» χώρες και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας θα γίνονται πλέον στοχευμένοι έλεγχοι βάσει ενός ειδικού λογισμικού που θα υπολογίζει ποιοι επισκέπτες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι φορείς του κορωνοϊού

Όπως είπε ο αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Παρασκευής «με αυτόν τον αλγόριθμο θεωρείται ότι η πλειονότητα των εισαγόμενων κρουσμάτων θα μπορέσουν τελικά να ανιχνευθούν με αυτή τη διαδικασία.»

Τουρισμός: «Φόρμα εντοπισμού» θα συμπληρώνουν υποχρεωτικά οι επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα
Υπενθυμίζεται ότι όπως έγινε γνωστό σήμερα, σύμφωνα με αεροπορική οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, επιβάτες διεθνών πτήσεων που θα φτάνουν στην Ελλάδα θα συμπληρώνουν μία φόρμα εντοπισμού, ή αλλιώς Passenger Locator Form (PLF) 48 ώρες πριν το check in. Με αυτό τον τρόπο θα παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής τους, το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα, καθώς και τα λοιπά στοιχεία, όπως αυτά καθορίζονται με το παραπάνω έντυπο.

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, έως και 48 ώρες πριν αναχωρήσουν για την Ελλάδα οι ταξιδιώτες υποχρεωτικά θα συμπληρώνουν στον υπολογιστή ή μέσω εφαρμογής στο κινητό μία φόρμα με τα στοιχεία τους και δεδομένα όπως για παράδειγμα τη χώρα προέλευσής τους, από ποιες άλλες χώρες πέρασαν, που βρίσκονταν το τελευταίο 15ήμερο.

Οι πληροφορίες αυτές θα συγκεντρώνονται σε μία βάση δεδομένων και μέσω της ανάλυσής τους κάθε ταξιδιώτης θα λαμβάνει ένα ειδικό barcode, βάσει του οποίου οι αρχές εδώ στην Ελλάδα θα γνωρίζουν με την άφιξη του εάν πρέπει να ελεγχθεί ή όχι.

«Τα τεστ ανά πύλη εισόδου θα μοιράζονται ανάλογα με τον κίνδυνο που θα εκτιμάται ανά επιβάτη. Για παράδειγμα εάν έχουμε 1000 τεστ την ημέρα για το Ελευθέριος Βενιζέλος για το αεροδρόμιο τα 1000 αυτά τεστ θα γίνονται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η δυνατότητα ανίχνευσης των θετικών των κρουσμάτων ανά ημέρα και ανά πύλη εισόδου», είπε ο κ. Παρασκευής.

Σημειώνεται ότι από την 1η Ιουλίου, εκτός από τα 27 αεροδρόμια της χώρα που ανοίγουν για πτήσεις από το εξωτερικό, τα λιμάνια σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα θα θα ξεκινήσουν να δέχονται πλοία από Ιταλία, ενώ τα λιμάνια σε Πειραιά, Ρόδο, Κέρκυρα, Βόλο και Κατάκολο θα ανοίξουν για την κρουαζιέρα χωρίς όμως προς το παρόν να έχουν προγραματιστεί ακόμα ταξίδια.

Οδικώς εκτός από τον Προμαχώνα θα ανοίξει από την 1η Ιουλίου και ο συνοριακός σταθμός των Ευζώνων, ενώ ακόμη είναι υπό σκέψη εάν θα επιτρέπεται η διέλευση και από Κρυσταλλοπηγή, Κακαβιά Νυμφαίο, Καστανιές και Κήπους.

Tην Τρίτη η τελική λίστα των χωρών που παίρνουν το πράσινο φως για είσοδο στην ΕΕ
Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, σε γραπτή διαδικασία τίθεται τελικά η λίστα των τρίτων χωρών, από τις οποίες οι ταξιδιώτες θα μπορούν να εισέλθουν στην ΕΕ από την 1η Ιουλίου

Η προθεσμία εκπνέει την Τρίτη το πρωί, οπότε και θα ανακοινωθούν επισήμως τα κράτη. Χθές βράδυ, μετά από εξάωρες διαβουλεύσεις των επικεφαλής των μόνιμων αντιπροσωπειών της Ε.Ε., είχε αποφασιστεί ηλεκτρονική ψηφοφορία και τελική ανακοίνωση σήμερα. Οι χώρες οι οποίες αναμένεται να πάρουν το πράσινο φως είναι: Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Τυνησία, Ταϊλάνδη, Σερβία, Γεωργία, Ουρουγουάη, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Αλγερία και Μαρόκο. Σ’ αυτές θα συμπεριληφθεί και η Κίνα υπό τον όρο να εφαρμόσει πολιτική αμοιβαιότητας, δηλαδή να ανοίξει κι εκείνη τα σύνορα για όσους εισέρχονται από την Ευρώπη.

Εκτός μένουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βραζιλία και η Τουρκία.

Τα επιδημιολογικά κριτήρια των χωρών που θα συμπεριληφθούν στη λίστα, είναι ίδια ή καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Πηγή: iefimerida.gr