Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Αντικειμενικές αξίες «φωτιά» : Αυξήσεις έως 33% – Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ

Σε ένα πολύ δύσκολο σταυροδρόμι βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς από τη μία η χώρα βιώνει ένα τρίτο κύμα πανδημίας και από την άλλη, όπως έχει ενημερώσει επανειλημμένως το οικονομικό επιτελείο, αποτελεί επιτακτική ανάγκη το άνοιγμα της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό τα δεδομένα είναι πολύ συγκεκριμένα: αυστηροποίηση των μέτρων για τις επόμενες δέκα ημέρες, ώστε να μην χαθεί ο στόχος της άρσης των περιορισμών στο λιανεμπόριο, για το οποίο, υπενθυμίζεται, πως έχει παραταθεί η εκπτωτική περίοδος έως τα τέλη Μαρτίου ώστε να ξεστοκάρει.

Μέχρι χθες το απόγευμα προκρινόταν η επιλογή της αυστηροποίησης των μέτρων σε δύο βασικούς άξονες: πρώτον αυστηροί έλεγχοι από την αστυνομία για την τήρηση των υφιστάμενων μέτρων. Δεύτερον, η αποστολή sms στο 6 να μπορεί να γίνει για μετακίνηση μόνο με τα πόδια, «εμποδίζοντας» τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Το συγκεκριμένο μέτρο εικάζεται πως θα περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τις συγκεντρώσεις σε σπίτια που αποτελούν αυτή την στιγμή σύμφωνα με τους ειδικούς μία από τις μεγαλύτερες αιτίες υπερμετάδοσης.

Ολικό lockdown

Αργά το απόγευμα όμως, μετά την σύσκεψη των ειδικών μπήκε στο τραπέζι και το σενάριο ολικού lockdown, όπως του περασμένου Μαρτίου. Η σύσκεψη δεν κατέληξε σε κάποιο συμπέρασμα, καθώς υπήρχε διχογνωμία, η άποψη ωστόσο πως πρέπει να κλείσουν τα πάντα, οριζόντια σε όλη την χώρα, μέχρι τις 15 Μαρτίου ήταν ιδιαίτερα ισχυρή και θα συζητηθεί εκ νέου και σήμερα. Σε κάθε περίπτωση είναι δεδομένο πως για να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 16 Μαρτίου, όπως είναι η πρόθεση της κυβέρνησης, πρέπει να παρθούν κάποια μέτρα ώστε να περιοριστεί τα ιικό φορτίο, που είναι αυξημένο σε όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικά, χθες, η Θεσσαλονίκη, παρουσίασε αύξηση 40% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Το sms

Την ίδια ώρα, όπως προειπώθηκε και το έχει πει δημοσίως και ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, η κυβέρνηση είναι σε κάθε περίπτωση έτοιμη για το άνοιγμα της λιανικής στις 16 Μαρτίου. Ο αριθμός μάλιστα 13032, που θα στέλνει κάποιος sms για να πάει για ψώνια, είναι ήδη έτοιμος, ώστε το άνοιγμα να γίνει με κανόνες. Αυτό που εκκρεμεί είναι τι ακριβώς θα ισχύει για τη χρήση του, καθώς εξετάζεται εάν το χρονικό εύρος θα είναι για 2 ή για 3 ώρες, κάτι για το οποίο υπάρχει διχογνωμία.

πηγη