Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Απόδοση τιμών στον ερευνητή και ιστορικό Μίμη Ηλία Φερέτο

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, ομόφωνα, κατά την 12η/2021 συνεδρίασή του αποφάσισε την απόδοση τιμών στον ερευνητή και ιστορικό Μίμη Ηλία Φερέτο. Την εισήγηση του θέματος (δείτε ΕΔΩ) έκανε ο επικεφαλής της μειζ. αντιπολίτευσης του Δ.Σ. Βασίλης Κοσμόπουλος.

Σε παρέμβασή του για το θέμα, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε:

«Αναμφίβολα ο Μίμης Φερέτος υπήρξε μεγάλη προσωπικότητα. Ήταν πρωτοπόρος και πολύ σημαντικός ιστοριοδίφης, που προσέφερε, όχι μόνο στη Μεσσηνιακή, αλλά και στο σύνολο της ελληνικής ιστοριογραφίας.

Θα συμφωνήσω με την πρόταση του κ. Κοσμόπουλου ότι πρέπει να τιμηθεί ο αείμνηστος εργάτης της ιστορικής έρευνας Μίμης Φερέτος. Άλλωστε, με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση, είναι στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχή να γίνει αυτό επιλέγοντας το προσεχές φθινόπωρο.

Θα θυμάστε ότι το θέμα έχει απασχολήσει και το απελθόν Δημοτικό Συμβούλιο. Στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου 2019, ο τότε επικεφαλής της «Αλλαγής», Θόδωρος Μπρεδήμας, υπενθύμισε ότι κατά το παρελθόν, o ίδιος, o τότε Δήμαρχος κ. Νίκας, είχε δεσμευτεί να τιμηθεί ο Μίμης Φερέτος.

Γνωρίζουμε ότι ο Μίμης Φερέτος βοήθησε όσο λίγοι στην εδραίωση των πρωτείων της Καλαμάτας στην Επανάσταση του 1821, αφού απέδειξε ότι η ιστορική αλήθεια είναι μία: «Η Επανάσταση ξεκίνησε Σημαιοφορούσα από την Καλαμάτα την 23η Μαρτίου 1821»!

Με τον αείμνηστο αρχισυντάκτη της «Σημαίας», Γιάννη Αναπλιώτη, και τον μακαριστό Μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστομο Δασκαλάκη, συνέβαλε αποφασιστικά στην έκδοση του Βασιλικού Διατάγματος της 17ης Απριλίου 1947 που δημοσιεύθηκε δύο ημέρες μετά, στο ΦΕΚ 72, με το οποίο καθιερώθηκε η 23η Μαρτίου ως τοπική εθνική εορτή.

Σ’ εκείνο το Δημοτικό Συμβούλιο λοιπόν, ο τότε Δήμαρχος ήταν θετικός στην πρόταση να τιμηθεί ο Μίμης Φερέτος.

Με την επικαιροποιημένη αυτή πρόταση συμφωνώ κι εγώ. Δηλαδή να δοθεί το όνομα αίθουσας στο πνευματικό κέντρο στον Μίμη Φερέτο και να πραγματοποιηθεί εκδήλωση στη μνήμη του.

Αναλογιζόμενος όμως την προσφορά, και ιδιαίτερα την εργασία του, «Η Παιδεία στην Καλαμάτα στην Τουρκοκρατία», που πρωτοδημοσιεύθηκε στα «Μεσσηνιακά Γράμματα», θεωρώ ότι θα ήταν πολύ χρήσιμη για την πόλη, η θεσμοθέτηση μιας ετήσιας εκδήλωσης. Σε αυτήν να παρουσιάζονται για πρώτη φορά άγνωστα, δηλαδή αδημοσίευτα, ιστορικά γεγονότα της Μεσσηνίας και να βραβεύονται τα πιο σημαντικά εξ αυτών. Δηλαδή, εκείνα που πραγματικά θα προσφέρουν κάτι νέο στην ιστοριογραφία της Μεσσηνίας.

Φυσικά δεν θα αφορούν κάποια ασήμαντα ιστορικά γεγονότα ή περιστατικά αλλά, άγνωστα μέχρι τώρα και σημαντικά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Άνθρωποι σαν τον Μίμη Φερέτο προσέφεραν στο κοινωνικό σύνολο, στην πατρίδα μας. Οφείλουμε λοιπόν να αναγνωρίζουμε, όχι απλώς με μια ονοματοδοσία ή με μια εκδήλωση μνήμης και πάει, τελείωσε. Πρέπει να υπενθυμίζουμε με πράξεις στους νέους μας, ότι υπάρχουν επιλογές στη ζωή που οδηγούν στους δρόμους της προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο, στη γνώση και στον Πολιτισμό!

Αυτές τις επιλογές πρέπει να δείχνουμε ιδιαίτερα στους νέους και, επίσης, να ομολογούμε ότι υπάρχει πάντα το χρέος προς τους ανθρώπους της κοινωνικής προσφοράς και ότι ο Δήμος δεν ξεχνά εκείνους που είναι ωφέλιμοι στην κοινωνία μας.

Είμαστε λοιπόν έτοιμοι να συζητήσουμε κάθε πρόσθετη ιδέα για τον τρόπο που θα τιμήσει το Δημοτικό Συμβούλιό μας και ο Δήμος μας τον αείμνηστο Μίμη Φερέτο».

Τελικώς, το Δ.Σ. αποφάσισε, τη διοργάνωση εκδήλωσης στην οποία θα αναδειχθεί η σημαντικότατη συνεισφορά του στην Τοπική μας Ιστορία, τη καθιέρωση ετήσιας εκδήλωσης στη μνήμη του, ενώ θα προταθεί το όνομά του να δοθεί σε σημαντικό δρόμο της Καλαμάτας καθώς και σε αίθουσα του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου.