Πέμπτη
25
Απρίλιος
TOP

Βολή κατά βολή από Χαρίτση για την στάση του ΥπΑΑΤ για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας – “Δεν μπορεί να κρύβονται στο πρόβλημα, επωφελούνται οι τρίτες χώρες” (video)

Ήταν μια εβδομάδα «καυτή» για τις εξελίξεις γύρω από την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ που τουλάχιστον αποκάλυψε το… ρόλο του ΥπΑΑΤ στην όλη υπόθεση που μόνο ρόλος… Πόντιου Πιλάτου, δεν ήταν. Η ηγεσία του Υπουργείου με ξεκάθαρη στόχευση κινήθηκε το προηγούμενο διάστημα για το θέμα, ενώ πέρα από τα… περίεργα που ακούστηκαν, τα… πρόσωπα και τις θέσεις ευθύνης τους, αλλά και τις… ειδικές προσκλήσεις υπάρχουν και άλλα θέματα, με την… απροκάλυπτη πια στάση πως το ΥπΑΑΤ παραγνωρίζει ακόμη και αυτά που δήλωσε ο ίδιος ο αρμόδιος Πρόεδρος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» που ήταν στην σύσκεψη και χαρακτήρισε «παρά φύσιν» την απόφαση Αποστόλου, όπως και δεν… συντάσσεται δημιουργώντας θέματα για την προστασία του ΠΟΠ προϊόντος με εκείνα που προβλέπουν οι κανονισμοί. Τα… παιχνίδια, λοιπόν, πολλά!

Από τη στιγμή που έχει ανοίξει το συγκεκριμένο ζήτημα γύρω από την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, ο Βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης όχι μόνο έχει κρατήσει σταθερή στάση βάζοντας μπροστά το συμφέρον των παραγωγών, του τόπου και του προϊόντος, αλλά το έχει δηλώσει ξεκάθαρα σε κάθε κατεύθυνση. Μάλιστα, προσκεκλημένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης BEST ήταν καταπέλτης για την… επιλογή που κάνει η ηγεσία του Υπουργείου.

“ΜΕΤΩΠΟ ΛΟΓΙΚΗΣ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΚΡΟΤΗΤΕΣ”

Όπως αρχικά ξεκαθάρισε το θέμα υπερβαίνει κομματικές… γραμμές και άξονας είναι το να διαμορφωθεί ένα μέτωπο λογικής ενάντια στις ακρότητες. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

«…Εφόσον ο Υπουργός Επικρατείας πήρε την πρωτοβουλία και με προσκάλεσε και προσωπικά προφανώς δεν μπορούσα να μην ανταποκριθώ σε αυτή την πρόσκληση. Συμμετείχα στην σύσκεψη και το πρώτο πράγμα που όφειλα να ξεκαθαρίσω ήταν ότι προσέρχομαι στη σύσκεψη αφήνοντας στην άκρη την κομματική μου ταυτότητα, και αυτό το θεωρώ ότι είναι σημαντικό σε τέτοια ζητήματα να παίρνουμε μία θέση η οποία να υπερβαίνει κομματικές γραμμές και να προσπαθούμε να δούμε ποιο είναι το συμφέρον για την εθνική μας οικονομία και ποιο είναι το συμφέρον για τον τόπο μας, την περιοχή μας και για τη Μεσσηνία.

Θεωρώ ότι κατέστη σαφές σε αυτή τη σύσκεψη ότι η θέση η οποία εκφράζεται από τους φορείς όχι μόνο της Μεσσηνίας αλλά της ευρύτερης περιοχής μας, κι όπως αποτυπώθηκε και στην απόφαση θεσμικά πλέον του Περιφερειακού Συμβουλίου, είναι μια θέση υπέρ της λογικής. Οφείλουμε να διαμορφώσουμε ένα μέτωπο λογικής, απέναντι σε ακρότητες οι οποίες δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα. Από τη μεριά μου, υπερασπίστηκα για μια ακόμη φορά αυτή τη θέση».

“ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΥΠΑΑΤ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟ ΡΟΛΟ… ΠΟΝΤΙΟΥ ΠΙΛΑΤΟΥ”

Προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω ο κ. Χαρίτσης ήταν καταπέλτης για τα όσα… ως συνέπειες έφερε στο ήδη υφιστάμενο πρόβλημα η απόφαση Αποστόλου αλλά και για την στάση του Υπουργείου που εάν πραγματικά ήθελε θα την είχε αλλάξει:

Όταν ασκείς πολιτική το τελευταίο που μπορείς να κάνεις είναι να παίζεις τον ρόλο του πόντιου Πιλάτου. Όσο το υπουργείο και αυτό διεφάνη σε αυτή τη σύσκεψη, συνεχίζει να διατηρεί αυτή τη θέση πρέπει να διατυπωθεί και δημοσίως και να μην κρύβεται κανείς πίσω από αποφάσεις άλλων.

‘Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ”

Το έχω ξαναπεί, το είπα και στη σύσκεψη, διότι έχω θητεύσει σε υπουργείο τέσσερα χρόνια και γνωρίζω. Υπήρξε μια απόφαση το 2018 την οποία και εγώ όπως και πολλοί άλλοι, και επιτρέψτε μου να πω ότι εγώ αφήνοντας και πάλι στην άκρη την κομματική μου ιδιότητα, θεωρήσαμε ότι είναι μια δύσκολη κατάσταση που υπήρχε όλα τα προηγούμενα χρόνια και σε ένα διαχρονικό πρόβλημα δυστυχώς το χειροτέρεψε. Το έκανε ακόμα χειρότερο.

“ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΗΔΗ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ”

Με την υφιστάμενη κατάσταση οι τρίτες χώρες κάνουν… πάρτυ εκμετάλλευσης της ονομασία και ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ακολούθως:

Η απόφαση όμως αυτή ήταν μια υπουργική απόφαση την οποία εάν ήθελε η επόμενη ηγεσία του υπουργείου να την αλλάξει θα μπορούσαν κάλλιστα να το έχουν κάνει μια νέα υπουργική απόφαση. Δεν το έχουν πράξει. Ούτε ο προηγούμενος υπουργός ο και Βορίδης ούτε ο σημερινός αι δεν φάνηκε να υπάρχουν προθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο.  Άρα ας μην υποκρινόμαστε και ας μην κοροϊδευόμαστε και βεβαίως να μη χρησιμοποιούμε τέτοια ζητήματα για να δημιουργήσουν κομματικές αντιπαραθέσεις εκεί που δεν υπάρχουν.

“ΕΠΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ”

Να δούμε τι είναι το συμφέρον αυτή τη στιγμή για την αγροτική μας παραγωγή και για ένα τόσο κρίσιμο προϊόν. Αυτή τη στιγμή, αυτοί οι οποίοι επωφελούνται από την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί είναι τρίτες χώρες οι οποίες έχουν το πλεονέκτημα έναντι της Ελλάδος και βεβαίως πρέπει να κατανοήσουμε επιτέλους και τι σημαίνει ΠΟΠ, πως προστατεύουμε ένα προϊόν πως το αναδεικνύουμε στις διεθνείς αγορές. Όχι με αυτό τον ισοπεδωτικό τρόπο ο οποίος δυστυχώς ισχύει σήμερα και μετά και την απόφαση του 2018 η οποία φαίνεται ότι βρίσκει σύμφωνη και τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου.

“ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ”

Ο Μεσσήνιος Βουλευτής που συμμετείχε στην σύσκεψη ανέφερε πως δεν μπορεί να κρύβουν κάποιοι το πρόβλημα κάτω από το χαλί και πρόσθεσε:

Να κάτσουμε λοιπόν να βρούμε μία συνθετική λύση, επαναλαμβάνω μακριά από ακρότητες, μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις, μακριά από άοκνους τοπικισμούς αλλά μία απόφαση η οποία να σέβεται το προϊόν, να σέβεται την περιοχή μας και να προστατεύει το εθνικό συμφέρον.  Αυτό χρειαζόμαστε. Δεν το έχουμε αυτή τη στιγμή και βεβαίως περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με το Συμβούλιο της Επικρατείας.  Είπα και στη σύσκεψη ότι όταν ένα πρόβλημα διαιωνίζεται και κρύβεται κάτω από το χαλί, δεν εξαφανίζεται, αλλά δυστυχώς μεγαλώνει και συσσωρεύεται. Πρέπει να το αντιμετωπίσουν το ζήτημα κατάματα.  Περιμένουμε λοιπόν την πρόταση και του υπουργείου….

“ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΑΦΗ ΘΕΣΗ”

Πάντως είναι δεδομένο πως το ΥΠΑΑΤ κρύβεται… για τις προθέσεις του τι θα κάνει στην περίπτωση που γίνει από το ΣτΕ δεκτή προσφυγή των Μεσσήνιων:

Το συζητήσαμε στη σύσκεψη. Εφόσον η απόφαση του ΣτΕ είναι πως μια κατεύθυνση δικαίωσης του υπουργείου φαίνεται ότι το υπουργείο θα συνεχίσει προς αυτή τη λογική. Αυτό το οποίο πρέπει να μας πει το υπουργείο και να πάρει μια σαφή θέση είναι τι θα γίνει και ποιος είναι ο σχεδιασμός για το άλλο ενδεχόμενο. Σε περίπτωση δηλαδή το ΣτΕ δικαιώσει αυτούς τους οποίους προσέφυγαν κατά της απόφασης του 2018. Εκεί περιμένουμε από το υπουργείο μία σαφή θέση. Για το πώς θα διαχειριστεί πλέον το ζήτημα εφόσον τα δεδομένα σε συνολικό επίπεδο αλλάξουν. Αυτό περιμένουμε. Δεν έχουμε λάβει ακόμη μία απόφαση. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα εκπονήσει ένα σχέδιο το οποίο θα μας παρουσιάσει και βεβαίως το περιμένουμε για το συζητήσουμε.

“ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ”

Ο Τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ ακολούθως πρόσθεσε την εντύπωσή του για το γεγονός πως το ΥΠΑΑΤ ακόμη και σήμερα δεν έχει σαφή θέση και σημείωσε πως υπάρχει ένα μέτωπο στην Πελοπόννησο που προφανώς σηματοδοτεί πολλά για να βρεθεί μια λογική λύση:

Επειδή δυστυχώς κάποιοι προσπαθούν και στον δημόσιο διάλογο γύρω από αυτό το κρίσιμο ζήτημα να εμφανίσουν κάποιους από τη Μεσσηνία ως απομονωμένους, ως ακραίους, να μην λαμβάνουν υπόψη το γενικότερο περιβάλλον. Νομίζω ότι αυτό το οποίο έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα είναι μία συνεννόηση τουλάχιστον σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου η οποία νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντική και πρέπει να αξιοποιηθεί – το είπα και στον Υπουργό – και από το υπουργείο να αξιοποιηθεί αυτή η συνεννόηση, και να βρούμε μία βιώσιμη λύση η οποία θα επιλύει το πρόβλημα. Ελπίζω να ληφθούν αυτά άποψη από το υπουργείο και το διάστημα και να δούμε μία πρόταση η οποία θα κινείται στη σφαίρα της λογικής. Αυτό θέλω.

“ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ”

Ο Μεσσήνιος Βουλευτής ήταν ιδιαίτερα καυστικός για την κατάσταση με τις ελληνοποιήσεις για τα… παιχνίδια των εισαγωγών γύρω από το προϊόν:

Έχουμε τα ζητήματα των ελληνοποιήσεων, των αθρόων παράνομων εισαγωγών της υποβάθμισης του προϊόντος που είναι σημαντικό για την εθνική μας οικονομία και το σήμα κατατεθέν της περιοχής μας. Αλλά με εθνικούς όρους να το δούμε. Πρέπει ο εκάστοτε υπουργός να χαράσσει πολιτική σε εθνικό επίπεδο. Ούτε για τη Μεσσηνία, ούτε για την Αιτωλοακαρνανία… Χαράσσει πολιτική σε εθνικό επίπεδο. Η υποβάθμιση αυτού του πολύ κρίσιμου προϊόντος θα αποβεί καταδικαστική για την εθνική μας παραγωγή, όχι μόνο για την δική μας περιοχή.

Νομίζω ότι η πρόταση η οποία έχει κατατεθεί και περιλαμβάνει μία διεύρυνση του ΠΟΠ και στις όμορες περιοχές της, η οποία θα εξετάσει και το ενδεχόμενο να υπάρξει και ένα ΠΓΕ, Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη για το σύνολο της εθνικής παραγωγής, νομίζω είναι μία πρόταση λογική την οποία μπορεί να αποτελέσει μία συζήτηση για να πάμε παρακάτω.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

Ακολούθως ο κ. Χαρίτσης μίλησε και για τις υπόθεση των ζημιών στην Τριφυλία και τόνισε πως πρέπει να τρέξει μια διαδικασία άμεσα να στηριχθούν οι παραγωγοί:

Στη Βουλή κατέθεσα και μία αναφορά για τις ζημιές οι οποίες έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα από την χαλαζόπτωση στην περιοχή της Τριφυλίας, στον Κάμπο των Γαργαλιάνων, βρέθηκα εκεί και την προηγούμενη εβδομάδα και συζητήσαμε και με τους παραγωγούς και δέχτηκα και μία επιστολή από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό την κατέθεσα στη Βουλή, το είπα και στον Υπουργό, τον ενημέρωσαν ότι είναι απολύτως απαραίτητο οι αποζημιώσεις να δοθούν το συντομότερο δυνατό. Υπάρχει μία πολύ μεγάλη καταστροφή στην περιοχή αυτή και βεβαίως να δούμε, και εδώ οι ευθύνες για να είμαστε πολύ δίκαιοι, δεν αφορούν τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου είναι διαχρονικές ευθύνες, να δούμε τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και πως κατά πόσο μπορεί να εκσυγχρονιστεί, να αναθεωρηθεί και να περιλαμβάνει και τις ζημιές στην ελιά, στα πρώιμα στάδια της καλλιέργειάς της.

…Δυστυχώς δεν καλύπτεται… Δεν καλύπτεται., είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Σήμερα πλέον με τις συνθήκες που επικρατούν και με την κλιματική αλλαγή και με τις αλλεπάλληλες καταστροφές τις οποίες έχουμε αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει οι απαρχαιωμένος κανονισμός του ΕΛΓΑ πρέπει να προχωρήσουμε και με τη δικιά μας υποστήριξη σε αυτή την αναθεώρηση. Είναι απαραίτητο να γίνει. Γιατί αλλιώς πολύ φοβάμαι ότι αυτό δεν θα είναι το τελευταίο επεισόδιο το οποίο αντιμετωπίσαμε με τη χαλαζόπτωση την προηγούμενη εβδομάδα, πριν από 10 μέρες, θα έχουμε κι άλλα αντίστοιχα μπροστά μας το επόμενο διάστημα, πρέπει να μπορούμε να αποζημιώσουμε τους παραγωγούς μας. Ελπίζω να αναληφθεί αυτή η πρωτοβουλία από το υπουργείο και εδώ θα είμαστε να τη στηρίξουμε.