Πέμπτη
25
Απρίλιος
TOP

«Βόμβα»! Αρχαία στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας – Πράσινο φως για ανασκαφικές εργασίες

Μια σειρά από αλυσιδωτές εξελίξεις δρομολογούνται μετά και τα όσα τελευταία προσεγγίστηκαν στην πορεία της έκβασης του θέματος με τα αρχαία στην περιοχή της Υπαπαντής. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν σταματά εκεί η όλη προσπάθεια μια και το αρχαιολογικό ανάγλυφο της πόλης έτσι όπως αναδεικνύεται εκτείνεται παντού. Μετά, λοιπόν, τις σχετικές υποδείξεις «ειδικού» το επόμενο σημείο το οποίο και αναμένεται να αναδειχθεί και επιτέλους να έρθουν στο… φως τα αρχαία της πόλης της Καλαμάτας, είναι η κεντρική της πλατεία. Ναι καλά το… διαβάσατε.

Με βάση το γεγονός πως βρισκόμαστε σε καθεστώς lockdown και η εστίαση καθυστερεί να ανοίξει, αναμένεται με διαδικασίες fast track να τρέξουν άμεσα οι παρεμβάσεις, έτσι ώστε να σκαφτεί το κεντρικό της σημείο. Είναι δε χαρακτηριστικό πως το έργο θα δημιουργήσει τεράστιες προοπτικές προσφέροντας και εργασία σε σειρά επαγγελμάτων που αυτό το διάστημα δεν έχουν… έργο.

Υπάρχουν όμως και δυσκολίες. Για αυτό και ο δήμος ήδη χθες έψαξε να βρει τη διαδικασία παράκαμψης της κυκλοφορίας από το κέντρο στο διάστημα αυτό που θα διαρκέσουν οι εργασίες. Σχετική πρόταση σε φάκελο που έφθασε σήμερα περιλαμβάνει και την πρόταση η αναδυόμενη πλατεία αρχαίων ευρημάτων να μετονομαστεί. Το όνομα κρατιέται σαν επτασφράγιστο μυστικό.

Στόχος είναι μέχρι το καλοκαίρι να έχουν βγει στην επιφάνεια τα αρχαία και μετέπειτα να καλυφθούν με γυάλινο δάπεδο με τη μελέτη να προβλέπει και άλλα σημεία. Όσοι θα κάθονται στην πλατεία θα απολαμβάνουν τον καφέ και την βόλτα τους ανάμεσα στα αρχαία, σε μια αλληλεπίδραση που δεν θα υπάρχει αλλού.

Η πρόταση ήδη έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που παρουσίασε χθες ο Πρωθυπουργός αφού από τους «ειδικούς» υπήρξε πίεση να τρέξει άμεσα το έργο, που θα φέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη.

*Πρωταπριλιάτικο, αλλά θα μπορούσε… να είναι και αλήθεια