TOP

Ώρες αγωνίας αλλά και αλληλεγγύης – Η Ελλάδα θρηνεί – Φόβοι για εκατόμβη νεκρών

Oι ώρες περνούν, η αγωνία για τις δεκάδες των αγνοουμένων μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Δευτέρας στην Ανατολική Αττική κορυφώνεται. Οι άνδρες της Πυροσβεστικής ερευνούν τα καμένα αυτοκίνητα αλλά και τα καμένα σπίτια πόρτα-πόρτα, φοβούμενοι ότι θα εντοπίσουν και άλλες σορούς. Την εκτίμηση αυτήν ενισχύει το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές κλήσεις στην Πυροσβεστική για αγνοουμένους, που οι δικοί τους άνθρωποι εξακολουθούν να αναζητούν αγωνιωδώς.

Μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης είχε επιβεβαιωθεί ο θάνατος 76 ανθρώπων στο Μάτι και το Νέο Βουτζά. Ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου έχει εκφράσει κατ’ επανάληψιν τους φόβους του για δραματική αύξηση του αριθμού των θυμάτων, καθώς είναι πολλά τα καμένα σπίτια και ξενοδοχεία που δεν έχουν ερευνηθεί ακόμη.

Η εικόνα στα νοσοκομεία σήμερα

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση, 71 ενήλικες, εκ των οποίων 10 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, και 11 παιδιά (τα περισσότερα αναμένεται να λάβουν εξιτήριο σήμερα) εξακολουθούν να νοσηλεύονται με εγκαύματα ή αναπνευστικά προβλήματα σε νοσοκομεία της Αθήνας.

Στο μεταξύ, ειδική ομάδα ιατροδικαστών για την αναγνώριση και ταυτοποίηση των σορών των θυμάτων συγκρότησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η ειδική ομάδα συγκροτήθηκε από τις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες Αθηνών και Πειραιώς, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Ερυθρό Σταυρό, προκειμένου να εξασφαλίσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης με «πλήρη αξιοπιστία την αναγνώριση και ταυτοποίηση των σορών των θυμάτων της πυρκαγιάς, να πιστοποιήσει τις αιτίες θανάτου ενός εκάστου και να υποστηρίξει τους συγγενείς των θυμάτων».

Με αυτόν τον τρόπο «ελπίζεται στον συντομότερο δυνατό χρόνο να παραδοθούν οι σοροί στους συγγενείς των θυμάτων για να ταφούν μαζί με αξιόπιστη αναφορά των αιτιών θανάτου», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ένα συγκινητικό κύμα αλληλεγγύης προς τους πληγέντες

Από το μεσημέρι της Δευτέρας το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας απηύθυνε έκκληση για αίμα για τους εγκαυματίες που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Αττικής. Στα μεγάλα νοσοκομεία δημιουργήθηκαν ουρές από απλούς πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Συγκινητική υπήρξε και η ανταπόκριση δεκάδων πολιτών αλλά και εταιρειών στο κάλεσμα για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και τη συλλογή τροφίμων για τα θύματα της πυρκαγιάς.

Οργανώσεις, δήμοι και δημόσιοι φορείς έχουν ανακοινώσει σημεία όπου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να προσκομίζουν τα είδη που επιθυμούν.

Η τηλεφωνική γραμμή 210-4819001 του Κέντρου Logistics της Περιφέρειας Αττικής είναι διαθέσιμη για όποιον χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες, ενώ οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται και στους δήμους.

Μεγαλύτερη ανάγκη υπάρχει για τρόφιμα που διατηρούνται εκτός ψυγείου, εμφιαλωμένα νερά, χυμούς και γάλατα.

πηγή: in.gr