Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Εισφορά αλληλεγγύης: Άγνωστο τι θα γίνει με συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους

Αργούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το αν θα εξαιρεθούν από την πληρωμή της εισφοράς αλληλεγγύης το 2022 δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι, όπως θα συμβεί για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο πρωθυπουργός προ καιρού είχε δηλώσει ότι το μέτρο που μπαίνει στο πάγο η πληρωμή της εισφοράς αλληλεγγύης θα επεκταθεί πιθανότατα και το 2022, μετά τις σχετικές αποφάσεις της ΕΕ για ισχύ και του χρόνου της ρήτρας διαφυγής. Άφησε να εννοηθεί μάλιστα ότι το μέτρο μπορεί να επεκταθεί και σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Οι οριστικές αποφάσεις πάντως θα ληφθούν μετά το καλοκαίρι και πριν το τέλος του έτους και αφού προηγηθεί συζήτηση με τους δανειστές, στο πλαίσιο της δέκατης μεταμνημονιακής αξιολόγησης η οποία ξεκινά σε επίπεδο επικεφαλής την ερχόμενη εβδομάδα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση επιθυμούν για λόγους ισότητας ανάμεσα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης να ισχύσει για όλους από το επόμενο έτος.

Από την άλλη βέβαια υπάρχει και ο αντίλογος, ότι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι, είναι εκείνοι δεν τους κόστισε η πανδημία, οπότε υπό αυτή την έννοια «κόπηκαν» από το μέτρο που ισχύει εφέτος.

Είναι μάλλον νωρίς να πει κανείς προς ποια κατεύθυνση θα κάτσει η μπίλια. Όλα θα εξαρτηθούν από την εικόνα που θα έχει διαμορφωθεί το φθινόπωρο τόσο στο μέτωπο της πανδημίας όσο και στο μέτωπο της οικονομίας μετά την επιστροφή σε συνθήκες κανονικότητας. Εάν οι συνθήκες κατά τη διαδικασία εξόδου της χώρας από την υγειονομική κρίση διαμορφωθούν εντός των πλαισίων που έχει σχεδιάσει το υπουργείο Οικονομικών, ο τουρισμός κινηθεί σε καλά επίπεδα  και δεν προκύψουν έκτακτες ανάγκες οι οποίες μπορεί να  ανατρέψουν τον  βασικό  σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, τότε το ενδεχόμενο  η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης το 2022 να αφορά και τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και τους συνταξιούχους είναι ανοιχτό.  Σε διαφορετική περίπτωση, θα ανοίξει η κουβέντα για την οριστική κατάργηση της  εισφοράς αλληλεγγύης το 2023  τόσο για δημόσιο όσο και ιδιωτικό τομέα.

Άλλωστε η επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης και το 2022 θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, αφού η εφαρμογή της ρήτρας διαφυγής δεν επιτρέπει τη λήψη μόνιμων μέτρων.

πηγη