TOP

Εκτός… σχεδιασμού Μεσσηνία και Λακωνία για τα Επιχειρηματικά Πάρκα!

55 περιοχές που προορίζονται για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων Εξυγίανσης και 33 Επιχειρηματικά Πάρκα σε αδόμητες εκτάσεις έχουν ήδη επιλεγεί και προτείνονται να αναπτυχθούν στην επικράτεια στο πλαίσιο της υλοποίησης του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης» που θα τρέξει μέχρι το 2040. Προξενεί πάντως εντύπωση το γεγονός πως από αυτές τις περιοχές απουσιάζουν οι ενότητες της Μεσσηνίας και της Λακωνίας.

Το πλήθος, το μέγεθος και το είδος των Επιχειρηματικών Πάρκων που πρέπει να αναπτυχθούν στην ελληνική επικράτεια, όπως αυτά αξιολογήθηκαν με βάση κριτήρια και στοιχεία χωροταξίας και οικονομικής βιωσιμότητας, καθ’ υπόδειξη των επιχειρήσεων και των Επιμελητηρίων περιλαμβάνει μελέτη που έστειλε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης  Επιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μίχαλος προς τα αρμόδια μέλη της κυβέρνησης.

Το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων 2018- 2040» αποτελεί τη φυσική συνέχεια αντίστοιχης μελέτης της ΚΕΕ που είχε εκπονηθεί το 2012, οι προτάσεις της οποίας δυστυχώς δεν υιοθετήθηκαν από τις κυβερνήσεις που ακολούθησαν.

Στο πλαίσιο της Μελέτης έχουν επιλεγεί 88 περιοχές στην Ελληνική Επικράτεια, για οργάνωση – πολεοδόμηση. 55 εξ αυτών είναι άτυπες συγκεντρώσεις και προορίζονται για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων Εξυγίανσης, ενώ προτείνονται 33 Επιχειρηματικά Πάρκα σε αδόμητες εκτάσεις. Ο προϋπολογισμός του Εθνικού Σχεδίου ανέρχεται στα 730 εκ. € (δημόσια και ιδιωτική συμμετοχή) και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης διαρκεί έως το 2040. Για την υλοποίηση του, εφόσον εξασφαλιστεί η αναγκαία πολιτική βούληση και η συγχρηματοδότηση, απαιτείται δημόσια δαπάνη ύψους 12 εκ. € το χρόνο μόνο, μέχρι το 2040.

Στο πλαίσιο της Μελέτης – Έρευνας ανεδείχθησαν και τα σημαντικά προβλήματα και οι αποκλίσεις του Επιχειρησιακού Σχεδίου (ΕΣ) για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων στην Ελληνική Επικράτεια.

Δείτε τις περιοχές εδώ για τις αδόμητες εκτάσεις και για τις άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις εδώ