Σάββατο
2
Νοέμβριος
TOP

Εστίαση: Πότε θα ανοίξουν οι κλειστοί χώροι – Γιατί όλα εξαρτώνται από τους εμβολιασμούς

Το συνολικό άνοιγμα της εστίασης, δηλαδή η λειτουργία και των εσωτερικών χώρων των καταστημάτων, είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση. Μπορεί το καλοκαίρι που έρχεται να αναβάλει προς το παρόν τις συζητήσεις, μιας και δεν υπάρχει ενδιαφέρον για το άνοιγμα των κλειστών χώρων, ωστόσο, από το φθινόπωρο θα προκύψει η ανάγκη για κάτι τέτοιο.

Εστιατόρια, καφέ, συναυλιακοί χώροι κλειστοί, κέντρα διασκέδασης και χώροι δεξιώσεων θα πρέπει κάποια στιγμή να λειτουργήσουν κανονικά. Κάτι που ασφαλώς θα πρέπει να συμβεί με προσοχή και χωρίς βιασύνη καθώς οι κλειστοί χώροι και οι συναθροίσεις ευνοούν την μετάδοση του κοροναϊού περισσότερο από τον συγχρωτισμό σε εξωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» και της δημοσιογράφου Δήμητρας Σκούφου, για το κυβερνητικό επιτελείο η πρόοδος των εμβολιασμών αποτελεί το κλειδί ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν ξανά και οι επιχειρήσεις της εστίασης οι οποίες σήμερα παραμένουν κλειστές, καθώς δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους για να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα.

Το 50%

Χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο θέμα προτρέποντας μάλιστα τους πολίτες να εμβολιαστούν. «Οι επιχειρήσεις εστίασης θα ανοίξουν τους εσωτερικούς χώρους τους όταν φτάσουμε στο 50% των εμβολιασμένων με την πρώτη δόση». Οταν εμβολιαστούμε όλα θα τελειώσουν, όπως έγινε στο Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο» ανάφερε ο κ. Γεωργιάδης προσθέτοντας ότι «η πανδημία είναι εδώ και πρέπει να προσέχουμε. Είμαστε μεν στη φάση της εξόδου, αλλά θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα ένα πισωγύρισμα. Βλέπουμε και από τους ελέγχους που γίνονται ότι υπάρχει ξαφνικά μια μεγάλη χαλάρωση. Με την πρόοδο και την ταχύτητα των εμβολιασμών, όπως πηγαίνουμε τώρα, σε δύο έως τρεις εβδομάδες θα είμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο».

Σήμερα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το θέμα του αριθμητικού ορίου των συμμετεχόντων σε δεξιώσεις και εκδηλώσεις στη σύσκεψη της επιτροπής των ειδικών με την κυβέρνηση. Η πρόταση του υπουργείου είναι να καταργηθεί το όριο των 100 ατόμων αλλά και να υπάρχει μουσική, χωρίς όμως να επιτρέπεται ο χορός. «Θέλουμε να πείσουμε τους ειδικούς να μην υπάρχει το όριο των 100 ατόμων. Είναι οξύμωρο και αντιφατικό να πηγαίνεις σε ένα εστιατόριο και να υπάρχουν πάνω από 100 άτομα σε τραπέζια των έξι ατόμων, αλλά να μην μπορεί να γίνει το ίδιο σε ένα κτήμα. Το όριο των 100 ατόμων δεν έχει νόημα όταν δεν ισχύει στα εστιατόρια», δήλωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης. Παράλληλα τόνισε ότι το θέμα για «χορό στην πίστα θα εξεταστεί πολύ αργότερα», ωστόσο, όπως είπε για τις δεξιώσεις το υπουργείο θα εισηγηθεί να υπάρχει μουσική αλλά όχι χορός.

 

Τα καταλύματα

Και ενώ η εστίαση αναζητά τον βηματισμό της μετά τη μερική άρση των περιορισμών και τη λειτουργία των επιχειρήσεων, τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που δημοσιοποιήθηκαν χθες δείχνουν πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης κατά 59,5% για το πρώτο τρίμηνο του 2021. Συγκεκριμένα ο τζίρος ανήλθε στα 460,5 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2020, όπου είχε διαμορφωθεί στα 970,36 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα στο 59,2% έφτασε η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων του κλάδου παροχής καταλυμάτων, με τον κύκλο εργασιών το πρώτο τρίμηνο 2021 να διαμορφώνεται στα 97,97 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2020, όπου είχε ανέλθει σε 239,971 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ