Τετάρτη
13
Νοέμβριος
TOP

Η εξίσωση της κάλπης, η ύφεση που τρομάζει και ο «άγνωστος Χ»

Το ποσοστό της ύφεσης που «βλέπει» η Κομισιόν στην ελληνική οικονομία για το 2020 είναι τρομακτικό. Η πρόβλεψη είναι υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 9,7%. Η ύφεση είναι από μόνη της τρομακτική – ακόμα περισσότερο όταν αγγίζει διψήφιο ποσοστό και όταν συνοδεύεται από ανάλογες προβλέψεις περί αρνητικής ανάπτυξης στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 

Υπάρχει και ακόμα πιο ανησυχητικό: Στον «χάρτη της ύφεσης», που βλέπετε παραπάνω, με την πρώτη ματιά διαπιστώνεις ότι ο ευρωπαϊκός νότος θα πληρώσει και τα σπασμένα του κορονοϊού…

Η εξήγηση δεν βρίσκεται μόνο στους συντριπτικούς αριθμούς κρουσμάτων – θυμάτων, αλλά συνδέεται εκ των πραγμάτων με τα προϋφιστάμενα προβλήματα και τις δομές των οικονομιών.

Η Ελλάδα – πάλι – στα δύσκολα. Για την ακρίβεια, στα πολύ δύσκολα, αν αναλογιστεί κανείς ότι αθροιστικά στη δεκαετία της κρίσης, καταγράψαμε στην Ελλάδα ύφεση της τάξης του 25%. Τώρα μιλάμε για 9,7% μέσα σε ένα χρόνο. Κλάδοι όπως ο τουρισμός, με πολλές χιλιάδες εποχιακούς εργαζόμενους, είναι βέβαιο, δυστυχώς, ότι θα μετρήσουν πολλούς άνεργους…

Η εξίσωση της κάλπης

Σε άλλες εποχές, Έλληνες πρωθυπουργοί και κυβερνήσεις πακετάριζαν τέτοιες ώρες και ετοίμαζαν μία ηρωική έξοδο. Πρόωρες εκλογές…

Το ρεπορτάζ της Huffpost λέει ότι αυτό δεν συμβαίνει τούτη τη φορά και υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι:

– Δίπλα στην πρόβλεψη για ύφεση 9,7% το 2020, υπάρχει πρόβλεψη από την ίδια την Κομισιόν – στην ίδια έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα – για ανάπτυξη 7,9% το 2021. Αυτά τα ποσοστά μπορεί να είναι και λίγο διαφορετικά στο τέλος, ίσως να περιοριστεί δηλαδή η διαφορά μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει για τους αισιόδοξους, μία καμπύλη τύπου «V». Δηλαδή πολύ γρήγορη ανάκαμψη, που θα θέλαμε όλοι μας να δούμε.Οποιαδήποτε κυβέρνηση θα ήλπιζε σε ένα τέτοιο σενάριο, που θα της έδινε περιθώρια ελπίδας για καλύτερες ημέρες μέσα στην ίδια τετραετία.

– Υπάρχει ένας τεράστιος «άγνωστος Χ» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και για όλους μας. Είναι το γεγονός ότι πλέουμε σε αχαρτογράφητα ύδατα και ουδείς επιστήμονας, πολιτικός ή οικονομολόγος είναι σε θέση να γνωρίζει τί μας επιφυλάσσει ο κορονοϊός τους επόμενους μήνες ή χρόνια. Εάν γνωρίζαμε π.χ. ότι έρχεται δεύτερο μεγάλο κύμα πανδημίας και lockdown μέσα στον χειμώνα, ίσως η ύφεση να επιδεινωθεί. «Τότε τα σκληρά μέτρα θα ήταν αναπόφευκτα στην οικονομία και θα έπρεπε πιθανότατα να ζητήσουμε νέα λαϊκή εντολή», μου εξομολογήθηκε πριν από μερικές ώρες ένας υπουργός. Ωστόσο, αυτό σήμερα δεν το γνωρίζουμε και μπορούμε να ελπίζουμε ότι δεν θα συμβεί.

Συμπέρασμα: Οποιος διακινεί τώρα σενάρια εκλογών, απλώς πρέπει να ξαναδιαβάσει τα πραγματικά δεδομένα. Ίσως, όμως, στα τέλη του χρόνου και μόνο υπό τον όρο ότι θα επιστρέψει δριμύτερος ο κορονοϊός στην Ελλάδα, να έχει νόημα η συζήτηση περί κάλπης.

Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα επιμένει να πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας και να τηρούμε αποστάσεις. Πιθανότατα, αυτή είναι η καλύτερη συνταγή και για την εθνική οικονομία!

https://www.huffingtonpost.gr/